Да се отпуснат допълнителни капиталови разходи за област Бургас за

...
Да се отпуснат допълнителни капиталови разходи за област Бургас за
Коментари Харесай

ГЕРБ-Бургас: Общините имат нужда от подкрепа за проектите си, 2022 г. ще е нулева на европейско финансиране

Да се провиснал спомагателни финансови разноски за област Бургас за основни планове.

Това настоя групата на бургаските депутати от ГЕРБ-СДС. Те предложиха да бъдат предоставени още 268 506 000 лева държавна дотация и аргументираха за какво са нужни те.

„ Какво е нарастването на финансовите разноски сред 2021 година и 2022 година за някои от общините в област Бургас, която съставлявам? За община Бургас се планува нарастване от 628 500 лева, община Камено – 153 800 лева, община Карнобат – 403 200 лева Тенденцията е сред 200 000 и 600 000 лева нарастване на дотацията за общините тази година в област Бургас. Ясно, че нито с 1, нито с 2 млн. лева ще решим всички проблеми. Средствата са незадоволително, с цел да дадем опция на общините да покажат капацитета си за икономическо развиване “. Това съобщи Деница Николова по време на дебатите в Народно събрание през днешния ден.

Тя разяснява, че сумата е огромна, само че има основателна причина. „ 2022 година ще е нулева на европейско финансиране. Ако преди всяка община разчиташе на финансови разноски в размер на 20, 30, 50 млн. лева от европейско финансиране, то през 2022 година това няма по какъв начин да се случи. Нямаме нито утвърдени оперативни стратегии, нито съглашение за партньорство, нито утвърден План за възобновяване и развиване “.

Бургаският народен представител добави, че сумата за финансови разноски за всички области в страната и за област Бургас, е извънредно незадоволителна „ Без финансови разноски няма стопански напредък. Трябва да се схване метод за проверка за финансови разноски и за тяхното увеличение, с цел да може въпреки всичко ръководещата коалиция да реализира икомическия разтеж, заложен в бюджетната прогноза “, разяснява Николова.

Жечо Станков подчертава върху самите планове, препоръчани да бъдат подкрепени. „ Управляващите обявиха, че бъдат финансирани добре готови планове, а нашите са тъкмо такива. Те са близо 60 за област Бургас и са значими за района, който е и привлекателен център за български и задгранични туристи. Искаме повече средства за вложения и индустриални зони. В това отношение Бургас е чудесно квалифициран за разлика от Варна да вземем за пример – ние се борим за финансиране на инфраструктурата на следващия индуструален парк. Това ще даде късмет на вложителите да насочат напъните си към самото строителство въз основата си, защото ще имат към този момент построена довеждаща инфраструктура. “, разяснява Станков.

Той уточни като главен акцент от предложенията освен инфраструктура в кварталите на Бургас, само че и плановете за обхода на Бургас в посока Южно Черноморие, както и нова входно-изходна артерия на най-големия жилищен комплекс в общината – „ Меден Рудник “ „ Предвиждат се и средства за създаване на нови корпуси за учебни заведения. Така ще продължим да качественото обучение за нашите деца – бъдещето на Бургас. Сред предложенията са спортно учебно заведение със зона за спорт и общежитие, създаване на нов образователен корпус в двора на ПГРЕ „ Г. С. Раковски “ и ППМГ „ Акад. Н. Обрешков “, нов учебен корпус и отчасти преустрояване на учебна постройка към ОУ „Христо Ботев – кв.Сарафово, пристройка за уголемение на постройка на ОУ “В. Априлов “.

Жечо Станков добави, че групата на ГЕРБ-СДС е присъединила още средства за планове в общините на територията на цялата област.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР