Да се осигурят жилища на достъпни цени за младите хора

...
Да се осигурят жилища на достъпни цени за младите хора
Коментари Харесай

ЕК: Достъпни жилища и добро заплащане да има за младите семейства в ЕС

Да се обезпечат жилища на налични цени за младежите в страните членки на Европейски Съюз, прикани Европейската комисия, откакто одобри набор от принадлежности на политиките, с които разполагат страните членки за ръководство на демографските промени, предава Българска телеграфна агенция.

Тези принадлежности могат да бъдат дейно съчетани с национални и районни политики, с цел да се даде опция и поддръжка на всички да извлекат оптимални изгоди и да намерят ефикасни решения на провокациите на демографските промени.

Наборът от демографски принадлежности се основава на опита от целия Европейски Съюз и дефинира изчерпателен метод към демографските промени, структуриран към четири стълба:  
 
1) поддръжка за родителите посредством по-доброто съвместяване на фамилните желания и платения труд, по-специално посредством обезпечаване на достъп до качествени грижи за децата и добър баланс сред професионалния и персоналния живот; 

2) поддръжка и даване на благоприятни условия на по-младите генерации да процъфтяват, да развиват уменията си, да разполагат с улеснен достъп до пазара на труда и до жилища на налични цени;

3) овластяване на по-възрастните генерации и поддържане на тяхното богатство посредством промени, съчетани с подобаващи политики на пазара на труда и на работното място; 

4) когато е належащо, превъзмогване на дефицита на работна ръка посредством ръководена законна миграция, при цялостно взаимно допълнение с оптималното потребление на гениите от Европейски Съюз. 

В набора от принадлежности се признава нуждата да се вземе поради териториалното измерение на демографските промени, по-специално в районите, които се сблъскват с феномена на понижаване на популацията и забележителна изходяща подвижност на младите служащи ( " приключване на мозъци “).

Въпросните принадлежности могат да спомогнат за стимулиране, прецизиране и по-добро съгласуване на политиките на нивото на Европейски Съюз и на национално ниво. Комисията приканва страните членки да разработят и приложат интегрирани политики за справяне с демографските промени и да включат демографските проблеми във всички области на политиките. 

Политиките на страните членки следва да се основават на локалните действителности, защото демографските провокации се разграничават в обособените страни членки и райони. Равенството сред половете, недискриминацията и справедливостта сред поколенията би трябвало да бъдат в основата на избора на политики.

Цифровите технологии могат да покачат конкурентното преимущество на Европа и да спомогнат за компенсиране на последствията от демографските промени. Създателите на политики следва да предизвикват дейното присъединяване на жителите в тези старания и да включват всички участници — обществените сътрудници, организациите на гражданското общество и други.

В допълнение към регулаторните принадлежности и рамките на политиката, на нивото на Европейски Съюз са налични редица принадлежности за финансиране в поддръжка на страните членки, като да вземем за пример Механизмът за възобновяване и резистентност и Европейският обществен фонд+ (ЕСФ+). 

Според изследване " Евробарометър “, представено от pariteni.bg по отношение на демографията, 70% от европейците са съгласни, че демографските трендове излагат на риск дълготрайно икономическия разцвет и конкурентоспособността на Европейски Съюз. Смята се, че най-неотложните демографски провокации са застаряването на популацията (42 %), както и намаляването на популацията в трудоспособна възраст и дефицитът на работна ръка (40 %).

През идващите години, при неналичието на съгласувани и решителни дейности по тези въпроси, популацията на Европейски Съюз може да продължи да понижава и застарява, което оказва негативно влияние върху стопанската система, обществото и дълготрайната конкурентоспособност на Европейски Съюз. Ако тези трендове са трайни, те могат да изострят дефицита на работна ръка и да усилят натиска върху държавните бюджети, като в същото време окажат мощно влияние върху вложенията и продуктивността.

Някои страни членки и райони понастоящем са наранени в по-голяма степен от други: демографските промени засягат и общественото, териториалното и междупоколенческото доближаване на нашите демократични общества, като евентуално утежняват съществуващите социално-икономически разломи в ущърб на всички.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР