Да се изгради среда, която да позволи на хората с

...
Да се изгради среда, която да позволи на хората с
Коментари Харесай

Радев: Да се изгради среда, в която хората с увреждания да се чувстват достойни

Да се построи среда, която да разреши на хората с увреждания да се усещат почтени и пълноценни жители - за това прикани президентът Румен Радев на полемика за заетостта на хората в неравностойно състояние. Президентът ще учреди годишни награди за бизнеса, за трудови и просветителни организации, които най-пълноценно интегрират хора с увреждания.

Кръглата маса, подготвяна от година, съответства с митингите на майките на деца с увреждания, които се нуждаят от бързи и обективни решения и финансови задължения, сподели президентът Румен Радев. Подчерта, че задачата на форума е да сложи световната тематика за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания. Според последните данни, у нас има 445 000 души, които получават персонална пенсия за трайно понижена продуктивност.

Румен Радев - президент на България: Дългът ни като общество към тези хора напълно не се заключава в това да осигурим някаква персонална пенсия или обществени помощи. Това е най-лесният метод тези хора да бъдат изключени. Моралният дълг, който имаме всички ние - това е да създадем по този начин, да изградим такава социална среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова претовареност.
Организациите на хора с разнообразни увреждания потвърдиха желанието си да вземат участие интензивно в трудовия пазар.

Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Хората с увреждания да имат опцията да работят. Да не разчитат напълно, както доста в последно време се тръби, на общественото подкрепяне. Ние хората с увреждания не желаеме това. Искаме да имаме равни права.
Според работодателите при наемането на хора с увреждания би трябвало да се откри салдото сред ползите на двете страни. Смятат, че са нужни непрекъснати ограничения, които да подтикват бизнеса да назначава такива хора.

Васил Велев - ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Те не могат да бъдат съкратени и поради това работодателите не ги наемат, т.е. това е един образец по какъв начин една з ащита на хората с увреждания в действителност се обръща против тях.
Пътят за решаването на проблемите на хората с уврежданията е откровения разговор сред всички заинтригувани страни, сподели в умозаключение президентът Радев. Пое уговорката, че всяка година ще провежда сходни полемики.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР