Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не

...
Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да подаряваме кученца на Путин

" Да се приказва, че страната не си извършва ролята, не е правилно. Това, което превозвачите желаят, е в допълнение финансиране и компенсиране, отвън което страната би трябвало да даде като дотация. Дали сме от парите на жителите повече за субсидиране на превоза, само че всяко в допълнение искане е да се преразпределят средствата на жителите в посока на дребна група превозвачи ".

Това сподели пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

И разясни, че обсегът на тол системата се уголемява, тъй като са отстранени винетките за превозвачите:

" Не е обикновено българските жители с колите да заплащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече употребява пътищата е заслужено да заплаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще забележим дали сметката няма да излезе във щета на превозвачите, и то на дребните превозвачи ".

В предаването " Неделя 150 " Василев добави, че страната ще продължи да компенсира бизнеса поради надценката на електрическата енергия, до момента в който се откри вид за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в Народното събрание.

" Цените на енергоносителите в света се качиха трагично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и наградата към държавните сдружения може да се върне под формата на обезщетения. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, само че няма по какъв начин, при изискване че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, тъй като това са запаси, които не са български ".

Той разясни, че акцизът върху електрическата енергия на огромна част от видовете производства плюс електрическата енергия за публичния превоз отпада.

" Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от цялостната опция за нулиране на акцизите на всичко, което европейската инструкция разрешава. Такава опция е имало и преди, само че страната не се е възползвала до момента. В понеделник ще обявим всички ограничения ".

Вицепремиерът предвижда, че инфлацията у нас следва да се успокои, защото тя към този момент е калкулирана във всички артикули и услуги.

" Във всички браншове има растеж на стопанската система за първото тримесечие. Има един-два бранша с към 1% спад ".

Във връзка с природния газ министърът на финансите уточни, че българският интерес е в същинската диверсификация:

" А не да седим и да се кълнем, че имаме един снабдител и че в случай че го няма него, всичко ще почине. Позицията на Бойко Борисов е тази - би трябвало да вървим да подаряваме кученца на Владимир Путин, с цел да не ни спре газа. Българският народен интерес е напълно друго ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР