Да се доведат преговорите за американския дълг до краен предел

...
Да се доведат преговорите за американския дълг до краен предел
Коментари Харесай

Джанет Йелън: US дефолт по дълга ще бъде финансова катастрофа

Да се доведат договарянията за американския дълг до краен лимит е единствено по себе си рисково за стопанската система, предизвести американската министърка на финансите Джанет Йелън, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

В момента демократите и републиканците в Конгреса не съумяват да се спогодят за повишение на тавана на държавния дълг и в случай че патовата обстановка продължи прекомерно дълго, това може да докара до дефолт на Съединени американски щати това лято, което ще е самобитен казус, отбелязва организацията.

Самият факт, че сходна обстановка не се взема насериозно, " може също да докара до обилни стопански разноски ", предизвести Йелън на конференция в Нииагата, Централна Япония, където от през днешния ден до събота (13 май) се организира среща на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-7.

" Както към този момент разбрахме през 2011 година, елементарна опасност за неплатежоспособност може да докара до намаляване на кредитния рейтинг и на доверието на потребителите с повишение на лихвите по заемите ", добави тя.

Евентуален дефолт самичък по себе си би довел до " икономическа и финансова злополука " в Съединени американски щати, която ще има последствия в международен проект, сподели тя, присъединявайки се към сходни изказвания от Белия дом през последните дни. 

Няколко часа преди изказването на Йелън в Япония, Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране на президентския пост през 2024 година, прикани републиканците в Конгреса да гласоподават за дефолт, в случай че не получат " огромни " бюджетни съкращения от демократите. 

Американският президент Джо Байдън за момента изключва опцията да договаря за бюджетни съкращения и упрекна републиканците, че държат стопанската система като " пленник ".

" Няма основателна причина сами да генерираме рецесия ", настоя през днешния ден Йелън, напомняйки че американският Конгрес към този момент е повишавал или замразявал тавана на дълга 80 пъти от 1960 година. 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР