Да представи някои от най-добрите си филми и да разкрие

...
Да представи някои от най-добрите си филми и да разкрие
Коментари Харесай

Тео Ушев тръгва на анимационно турне

Да показа някои от най-хубавите си филми и да разкрие тънкостите в анимацията на турне – с това ще се заеме българският режисьор, основан в Канада, Теодор Ушев. Жокер за креативната си обиколка даде самият той, а измежду хората, получили към този момент шанса да се срещнат с него, имаха почитателите му във Ванкувър. Опашки за билети, бурни овации и построяването на

самобитен мост сред Запада и Изтока в областта на изкуството белязаха лекцията на Ушев в канадския град.

Само преди дни номинираният за „ Оскар “ режисьор сграбчи следващата си премия със „ Сляпата Вайша “. Заглавието, което подсигури място на Ушев в редиците на Американската кино академия, бе отличено и на интернационалния 360 Film Festival в Париж. То се състезаваше в своята VR версия (с добавена реалност), защото точно софтуерните прояви във филмовото изкуство са главният фокус на форума.

„ Сляпата Вайша “ завоюва сърцата на киноманите и в Тексас.

Тя се завъртя в салоните като част от програмата на феста 24fps, който се организира всяка година в градчето Абилене, откъдето Ушев също си потегли с премия. Междувременно българският аниматор към този момент дебаркира и в Япония. Там той изнесе лекция в университета по изкуствата в Токио, а доволните студенти му се отблагодариха с вечеря.

След положителните мнения за „ Сляпата Вайша “ от тазгодишните оскари Тео получи покана за работа в огромните студиа Dream Works и Sony Pictures. Въпреки мащаба на фирмите обаче той отхвърли. “Там не те хвърлят напряко на огромните филми. Рисуваш в началото някакви фрагменти. Няма по какъв начин да се откажа и от „ Физика на тъгата”, която още веднъж създаваме дружно с писателя Георги Господинов”, обоснова решението си Ушев.

Междувременно българинът работи и по първия си игрален пълнометражен план. „ Пумпал “ е въодушевен от едноименния разказ на Владислав Тодоров, а клапата му ще щракне следващата година. Сред страните, чиито комунистически паметници Ушев желае да включи във кино лентата си, са още Румъния, Македония и Сърбия. За да придаде вълшебен нюанси на шокиращи места, измежду които и паметника на Бузлуджа, режисьорът ще анимира 25 минути от лентата.

Източник: monitor.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР