Да оставим за момент настрана понятията и логиката на Истанбулската

...
Да оставим за момент настрана понятията и логиката на Истанбулската
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция предизвика политически трусове

Да оставим за миг настрани понятията и логиката на Истанбулската спогодба. Да забележим по какъв начин тя разтресе партиите.

Най-напред ръководещата партия ГЕРБ


Трима от водещите политици от нежния пол (ясно защо) оповестиха през уикенда, че ГЕРБ не се отхвърля от ратификацията на Конвенцията за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (известна като Истанбулската конвенция).

Цвета Караянчева, Цецка Цачева и Екатерина Захариева обявиха изрично, че "всички парадокси, които се чуват в обществото за конвенцията нямат място в нейните текстове ".

По-рано обаче министрите Владислав Горанов, Красимир Вълчев, Ивайло Московски (и тримата от ГЕРБ) и сътрудника им Кирил Ананиев гласоподаваха в Министерски съвет срещу конвенцията.

Защо Вълчев, Ананиев и Горанов са срещу? Едва ли поддържат насилието над дами или пък не схващат обществените функции на двата пола.

Направиха го от напълно прагматични аргументи.

Задействането на Конвенцията постанова ангажимент на Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите за първична предварителна защита. Такава няма да има, в случай че конвенцията не бъде утвърдена.

1. В учебно заведение ще би трябвало в допълнение образование, което ще наложи промени в образователните проекти и по всяка възможност недоволство измежду преподаватели. Че децата ще научат занапред освен това и потребно за живота, наподобява не е значимо.

2. "Много работа, разход на пари и сила се обрисува " за медицинските експерти, тъй като.докторите би трябвало да престанат да отхвърлят издаване на медицинските документи на потърпевшите от принуждение лица, изясни за Дир.бг Катя Кръстанова от фондация „ Анимус “. Медиците, на които по силата на служебните им отговорности им е станало известно за осъщественото принуждение, би трябвало да алармират за това другите институции.

3. Ако конвенцията не проработи, няма да има потребност страната да отделя пари за услугите за дамите, жертви на домашно принуждение, като основаване на спешни центрове, където те да получават незабавна здравна, юридическа, психическа и обществена помощ. Няма да даде елементарно пари за такова нещо финансовият министър?

В Народното събрание ГЕРБ имат един водещ гневен съперник на Конвенцията - това е небезизвестният Георги Марков, който се зарече да гласоподава "против " с думите, казани още веднъж пред Дир.бг :
"Мога да кажа, че българският министър председател е тотално измамен в материята и най-лошото, което можеше да се случи на ГЕРБ е, че дадоха необикновен коз в ръцете на госпожа Корнелия Нинова. Тя получи огромен Новогодишен подарък. Сигурен съм, че от политическа позиция, тя по-голям подарък не би могла да получи ".

Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов мълчи...

Българска социалистическа партия получи съществено предизвестие извън

На 3 януари Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия отхвърли конвенцията и прикани държавното управление да отдръпна решението си и да не го вкарва в Народното събрание.

На 13 януари надалеч по-многочисленият Национален съвет на Българска социалистическа партия след остра полемика разпореди на парламентарната група на партията да гласоподава "против " конвенцията. "Против " гласоподаваха 61 членове на Пленума, в поддръжка - 25, въздържалите се бяха - 7. Всеки безпристрастен би признал съществуването на сериозна опозиция против мнението на болшинството "против " в Българска социалистическа партия.

Предупреждението пристигна от Партията на европейските социалисти, член на която е Българска социалистическа партия.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев непосредствено съобщи, че Българска социалистическа партия позволява политическа неточност и дава знак. Най-лесно е да се носиш по течението на преобладаващо публично мнение, в което 2/3 от българите считат, че мястото на дамата е до печката и тя би трябвало да обслужва мъжа, посочи някогашният ръководител на Българска социалистическа партия след пленума, в който взе присъединяване.

От Българска социалистическа партия се оправдаха по този начин:
Ръководим се от мнението на българските жители, сподели Драгомир Стойнев.

Можеше ли да се случи друго?

Можеше ли ГЕРБ да отхвърли конвенцията или пък Българска социалистическа партия да я одобри?

1. Нямаше по какъв начин ГЕРБ да се разгласят срещу конвенцията, приета от множеството страни от Европейски Съюз, таман при започване на Европредседателството. У нас се изсипа цялата Европейска комисия и ще трябваше да дават отговор на неуместни въпроси.

2. Нямаше по какъв начин Българска социалистическа партия да поддържа конвенцията при цялата си безапелационна опозиционност и в разгара на подготовката на вота на съмнение.

Обединени патриоти - без изненада

Националистическите партии в обединението не изненадаха - тотално са срещу конвенцията.

Двамата министри - техни представители - Нено Димов и Емил Караниколов, и несъмнено, водачите им и вицепремиери - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, гласоподаваха срещу в Министерски съвет.

Най-красноречив измежду тях е евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО): Педофили адвокатстват за Истанбулската спогодба.
Тази спогодба се пробва да мине под лозунга „ за битка против насилието на дами и деца “, само че отваря врата за непотребни и ненужни промени, като да вкара термина "социален пол ", счита Джамбазки.

Какво стана ясно

Няма по-добро резюме от това, което направи политологът Антоний Тодоров:
"Политическата класа въобще не е чела конвенцията, или, в случай че инцидентно я е прочела, не я е схванала.

Сексуалното обучение и образование на българските жители клони към нулата. "

Ще мине ли Конвенцията в Народно събрание?

Нека първо да попитаме българското общество – посредством публично разискване, посредством гласувания. Но дано българското общество да си каже мнението, тъй като това са нашите данъкоплатци, предложи евродепутатът Джамбазки.

Ще помоля ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева да създадем групово четене на конвенцията, с цел да няма никакво подозрение в нашите гласоподаватели, че сме я чели, сподели Георги Марков.

Самата Караянчева съобщи, че в сряда в 14.00 часа ще има отворен спор по тематиката в Народното събрание, на който са поканени всички депутати и представители на неправителствени организации и на вероизповеданията в България.

Българска социалистическа партия, Обединени патриоти, "Воля " към този момент се оповестиха срещу.

Движение за права и свободи ще разгласят позицията си през днешния ден. Ако ГЕРБ не получат поддръжката им, то Истанбулската спогодба няма да бъде утвърдена.

Интересно ще е да се гласоподава скрито...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР