Да не се удължава срокът за забрана на внос на

...
Да не се удължава срокът за забрана на внос на
Коментари Харесай

Пада забраната за внос на украинско зърно от 15 септември, решиха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС

Да не се удължава срокът за възбрана на импорт на украинско зърно след 15 септември.  Това гласи план на решение, който беше признат по време на икономическата комисия в Народното събрание с 10 гласа " за ", 4 " срещу ", двама гласоподаваха " въздържал се ".
 
В претекстовете на проекторешението се показва, че отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че би трябвало да се обезпечат доставките на селскостопански артикули, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб, без това да слага в риск конкурентоспособността на българските аграрни производители, Република България не поддържа удължаването след 15 септември на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна.
 
Проекторешението е подписано от Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.  
 
Преди пет месеца страната, ръководена тогава от държавното управление на Румен Радев, стана част от обединението от страни от Централна и Източна Европа, които издействаха от Брюксел налагане на ембарго върху вноса на украинско зърно. Причината бяха митингите на локалните производители на зърно, чиито ползи бяха наранени от внезапното намаление на цените.
 
Службното държавно управление на Радев обаче тотално подцени ползите на потребителите и битката с инфлацията, както и бранша на българските производители на слънчогледово олио, който е на челни места в Европейски Съюз.
 
Малко след налагането на ембаргото се оказа, че България обичайно внася 30% от нужното слънчогледово семе от Украйна, тъй като не създава задоволително, с цел да задоволи индустриалните си потребности.
 
Ембаргото удари тежко бранша, срина облагите, които бяха рекордни през 2022 година. Множество производители на олио предизвестиха, че ще се стигне до затваряне на фабрики.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР