Да намериш в лошото, хубавото, да откриеш предимството на онлайн

...
Да намериш в лошото, хубавото, да откриеш предимството на онлайн
Коментари Харесай

Трансформиращ преразказ и документален театър в театрален минисериал

Да намериш в неприятното, хубавото, да откриеш преимуществото на онлайн медията, която завладя живото изкуство, наречено спектакъл, да вземеш от екранната реалност това, което няма да убие театралната сцена, а ще я възроди в нов образ. Това съумява да направи истинската концепция на доцент Възкресия Вихърова с решението ѝ да сътвори театралният минисериал – „ Когато аз бях ти “. Тук документалният сюжет не е единственият реформаторски метод, на който постоянно залагат в своите режисьорски решения доцент Възкресия Вихърова и актьорският състав на платформата „ Артисти за НЕнасилие “. 

Продукцията се показва на сцената на Университетски спектакъл на Нов български университет за първи път, а този уикенд имаше и своя онлайн премиера. Отделните елементи на продукцията, която показва онлайн сюжети, са озаглавени " Ревността ", " Случайността ", " Бащата " и " Майката " и преглеждат престъпни проблеми по действителни случаи. Формата подготвя режисьорското око да употребява и детайла на трансформиращия преразказ, или по различен метод казано, по какъв начин ще наподобява една преживелица, разказана през очите не на пострадалите, а на провокаторите:



„ Тази концепция се появи по време на локдауните, усетихме, че работейки онлайн, репетирайки, всеки може да сътвори своя капсула и по този начин ги нарекохме капсули. Трансформиращ преразказ работя към този момент 4-5 години като прийом, представяла съм доста уъркшопи по тази тематика. Това е да опиша случката от името на героя, който даже не взе участие, или има напълно дребна роля, по този начин внимаваме за това, което ще остане неусетно, не подчертано. 

Например при „ Капсулата на Ася “ излезе може би най-същественият монолог, на кучето от името на кучето, което може би е нападнало детето, има съпреживяване към акта. В другия е от името на патрона, който е прострелял детето, по какъв начин се усеща той. Сълзите изчезват, когато приказваш тези неща, сълзите се появяват и те пречат за друго прекарване, с изключение на съпреживяване към акта. Когато се отпусне подобен баснословен воин, тогава въображението стартира да работи доста мощно. Всяка капсула поставя на масата престъпен роман. 

Принципите за капсулите са едни и същи, само че вътре актьорите са доста свободни да доближат до своя най-много. Много хора се съпротивляват, споделят за какво ще ме замества живото осъществяване с поредност от картинки, аз съм от другата страна, тъкмо това заменяне с поредност от картинки стартира да ни кара да вършим нов доста забавен колаж, да използваме като средство компютъра с неговите благоприятни условия и софтуери, артистът набира доста нови средства да работи. “

Тази събота и неделя в бяха излъчени първите две серии, другите две следва да бъдат показани до края на годината. Повече за същността, концепцията и сюжета на театралния миНисериал и по какъв начин се ражда той като род, чуйте в диалога на Ангелина Грозева с режисьора на " Когато аз бях ти " – доцент Възкресия Вихърова.
Снимки – колаж Ангелина Грозева и ФБ група на Платформата НЕ
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР