Да кажа нещо по повод протестите и зърнарите. (Малко дълго

...
Да кажа нещо по повод протестите и зърнарите. (Малко дълго
Коментари Харесай

Кой протестира срещу украинското зърно? Хора с 2,5 млрд. лева печалба

Да кажа нещо във връзка митингите и " зърнарите ". (Малко дълго ще е, обаче.)

От влизането в Европейски Съюз повече половината от евросубсидиите отиват в селското стопанство. От  4,2 милиарда лева годишно 2,91 милиарда лева са за селското стопанство (данните са 2018 година, само че съотношенията са сходни и през другите години). Т.е. никой не приказва за това крадене на еврофондовете, единствено за асфалт, бетон и прочие

При тази селскостопанска дотация, към 70% отиват в към 100-тина огромни „ зърнарски “ фамилии! (виж таблицата, тя е доста " частична " ).
 Печалбите на " зърнарите " с най-големи дотации.
Сега тези към 100 огромни и към 1000 по-малки „ зърнари “ провеждат митинги. Причината е да не се внася на ниска цена украинско зърно!

Защо да не се внася? За да купят тяхното!

Украинците не употребяват европейски дотации и българската страна не им връща акциза за горивото, прочее. Въпреки това имат доста по-евтини зърнени култури. Защо да не изкупуваме българското? Защото българските „ зърнари “ сега желаят 20% по-висока цена от международните тържища.  Последицата е, че те ще си вземат облагата, а българския консуматор ще им я заплати.

За предходната година (2022 г.) " зърнарите " са оповестили 2,5 милиарда лева облага. И са взели 2 милиарда лева дотация при продажби от 9,98 милиарда лева.  Между прочее макар съвсем половин година възбрана за украинско зърно, цената по международните тържища дори спада... Още едно - сред прочее този модел на " затваряне " на българския пазар и по-високи " български вътрешни цени " не е поради Украйна, той си е най-малко на 15 години. 

Малък подробност е, че с помощта на дотациите, получавани от европейските фондове, се случи чудовищна централизация на земята в България (за историята виж по-надолу). В българската история до 1944 година страната постоянно се борила против концентрацията на земя спомнете си Стамболов, Стамболийски и прочие политици, които вкарват ограничаването 300 декара, 500 декара за Добричко. Последицата е, че от ден на ден се създават зърно култури. Това са културите с най-ниската добавена стойност в аграрната продукция. Убива всичко, което е по-сложно, даващо повече стойност в българската земеделска продукция, изискващо повече работна ръка като домати, краставици, чушки, грозде, ябълки, череши и прочие С 50 индивида зърнарите обработва десетки хиляди декари, а резултатът е разрушение на работни места в селата и дребните обитаеми места.

Как се случи това?

Българските политици взеха решение, че дотацията ще се заплаща на количество обработваема земя и се почна (всъщност е доста по-сложно, само че да спестим). " Зърнарите " започнаха да заплащат част от евросубсидиите като аренда на хората за земята им и хората им даваха от ден на ден земя. Обикновено в едно обитаемо място единствената опция е да си дадеш земята на съответния " зърнар ", с цел да получиш лихва. 

Европейските дотации за селското стопанство са направени, с цел да оказват помощ на дребните и междинни производители, не на едрите. Съответно латифундистите от Източна Европа станаха тематика и Европейската комисия вкара таван на дотацията.

От 2015 година един производител може да взима да 300 хиляди евро дотация. Българските „ зърнари “, обаче се приспособиха и раздробиха „ бизнеса “. След 2015 година няма да видите " зърнарска компания " с 30 млн. евро дотация, както бе преди.

Какво значи това?

Това значи ОПГ! (Организирана незаконна група). За да се вмести в тавана от 300 хиляди евро, " зърнарят " би трябвало да направи 100 компании надлежно със притежатели, счетоводители, възможни наети лица и т.н.  От 2015 година с сътрудници слагаме тази тематика на даващите парите, само че си царува тишина (включително съм си разказвал тезите пред национални медии).

С това не споделям, че „ зърнарите “ са само нездравословни. На процедура с помощта на „ зърнарщината “ в този момент земеделската земя се употребява съвсем на 100% при 40% пустеещи земи през 2001 година Също по този начин, „ зърнарството “ е в доста отношение предопределено от опустелите села вследствие на социалистическата индустриализация и безумната българска реставрация на земята в действителни граници. Тук пропущам всички странични тематики като " мутрите по зеленчуковите тържища ", огромните световни корпорации-търговските вериги дето мачкат дребните производители... и  най-много дългата тематика какво рационално може да се направи със " зърнарщината "...

---

Материалът е оповестен от старши анализатора в Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов във, откъдето го препечатваме с негово единодушие. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР