Да изпиеш питието си, докато в ясно време виждаш Егейско

...
Да изпиеш питието си, докато в ясно време виждаш Егейско
Коментари Харесай

Знаете ли кое е кафенето с 360 градусова гледка в Пампорово?

Да изпиеш питието си, до момента в който в ясно време виждаш Егейско море от Родопите, е прекарване, което да не пропускате по време на разходката си до зимния курорт

Най-любимата дестинация на всички скиори – връх Снежанка, е висок 1926 метра и е измежду стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Намира се на към 17 километра от град Смолян, а в подножието му е курортното населено място Пампорово. От него стартират редица маркирани писти, които трансформират мястото е едно от най-предпочитаните за упражняване на зимни спортове.

До него може да се стигне с въжен превоз, пешком или с автомобил. През месеците със сняг до такава степен се употребяват четирите лифта – Студенец – Снежанка, Смолянски езера – Снежанка, Малина – Снежанка и Стойките – Снежанка. През топлото време може да го изкачите по всеки от гореспоменатите способи, като пешком сигурно ще се насладите на страхотни гледки и по пътя. Тогава към него има страхотни условия за пешеходни преходи, колоездене, състезателен лов на риба и други Задължително посетете и Смолянските езера по добре маркираната и поддържана екопътека. Нагоре ще забележите и готови трасета за велопреходи, подобаващи както за начинаещи, по този начин и за опитни байкъри.

На върха се издига телевизионна кула с височина 156 метра, която се вижда отдалече, а на нея – с надморска височина 2019 метра е ситуирана кафе-сладкарница с умопомрачителна 360 градусова гледка. Строителството ѝ започва през 1973 година а е била приключена през 1978 година Оттук БНР и Българска национална телевизия стартират да излъчват своите излъчвания още през 70-те години на предишния век. В долния пръстен се съхранява оборудването за транспорт на ефирен сигнал. Самата кула е снабдена с асансьор и елементарно налична за хора с деца и затрудена пъргавина. Отворена е целогодишно и за качването догоре се заплаща такса. Над кафенето разполагаем е и панорамна тераса, а на входа има магазин, откъдето да си закупите разнообразни сувенири. На място в заведението може да помолите и за бинокъл за по-добра видимост.

Смята се, че в ясно време погледът стига чак до Егейско море, а също така ще се насладите на Рила, Пирин, Стара планина и първенеца на Родопите – връх Голям Перелик.

Кулата носи името на върха, който пък го е получил поради обстоятелството, че е заснежен през по-голямата част от годината.  Средната годишна температура е 3 градуса, като през лятото, през месец юли, тя е към 12 градуса.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР