Да излъжеш природата и да спасиш дете; да върнеш спокойствието

...
Да излъжеш природата и да спасиш дете; да върнеш спокойствието
Коментари Харесай

500 детски сърца търсят своите 15 медицински сестри

Да излъжеш природата и да спасиш дете; да върнеш спокойствието в погледа на родителя или да го подготвиш за живот, друг от това, което е мечтал за най-скъпото си; да вървиш самичък измежду анонимната навалица на път за у дома, знаейки, че в този ден си основал бъдеще за някого...

Това е единствено част от портрета на проф. доктор Анна Кънева, която живее специалността си с цялостна отдаденост и сърце толкоз огромно, че да заличи всички белези върху дребните детски сърца с вяра.

Вродените сърдечни малформации (ВСМ) са най-честите вродени аномалии.

Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с присъщ сърдечен недостатък и в случай че не се лекуват, близо 300 000 от тях няма да могат да навършат първата си годинка.

Световната статистика демонстрира, че през 80-те години на 20 век към 20% от родените със сърдечен недостатък са достигали зрялост. С днешна дата този % е над 80%!

С началника на Клиника по детска кардиология към Националната кардиологична болница проф. Анна Кънева беседваме в седмицата на вродените сърдечни малформации (7-14 февруари).

 Проф. доктор Анна Кънева, шеф на Клиника по детска кардиология към Националната кардиологична болница
Проф. доктор Анна Кънева, шеф на Клиника по детска кардиология към Националната кардиологична болница
Снимка: Bglekari.bg

Проф. Кънева, приблизително по какъв брой деца годишно се раждат с ВСМ у нас?

Честотата на ВСМ не се трансформира и тя е сред 8 и 10 на 1000 живородени. У нас за последните години това са към 500 деца годишно, като близо половината от тях се нуждаят от хирургично или интервенционално лекуване.

Коя е най-честата ВСМ?

Най-честата ВСМ е междукамерния недостатък (25% от всички ВСМ). Тя съставлява отвор сред сърдечните кухини, който разрешава в белодробната артерия да постъпи в допълнение количество кръв.

Защо ВСМ са от обществена значителност?

ВСМ са една от най-честите аргументи за детска смъртност. Около 1/4 от тях се изявяват при новороденото с сериозно нарушаване на виталните функционалности и в случай че не се лекуват навреме, децата умират.

Какъв е рискът от унаследяване на ВСМ?

Рискът е друг и зависи от типа на ВСМ на родителите. Възможността за унаследяване от страна на майката е към 15%, а от страна на бащата - към 7%.

Кои рискови фактори в бременността могат да усилят вероятността от пораждане на ВСМ при плода?

Формирането на сърдечносъдовата система става в доста ранни стадии на бременността, сред 4 и 8 седмица. При дами с генетично влечение рискови фактори могат да са вирусни инфекции, преклонна възраст, диабет, хронични болести, както и разнообразни злоупотреби.

Трябва ли да се прави фетална ехокардиография или феталната морфология е задоволителен скринингов и диагностичен способ при една обикновено протичаща бременност?

Феталната ехоКГ може да диагностицира комплицираните ВСМ и да разиска със фамилията какво да е държанието по отношение на нея - да се износи или прекъсне бременността, по какъв начин да се наблюдава плода, къде да се извърши раждането, и други въпроси от голяма важност за фамилията.

От друга страна, в България има доста способени, знаещи и можещи акушер-гинеколози, които правят фетална морфология и вярно и тъкмо се ориентират за сърдечните малформации. При подозрение за ВСМ обаче е належащо удостоверение от детски кардиолог.

Как повлиява развиването на интервенционалната кардиология ВСМ?

Интервенционалната кардиология стартира да се развива през 80-те години на XX век, като непрестанно се усилва типът кардиопатии, които се повлияват от нея. Намалява и възрастта, при която се ползват тези процедури. Има ВСМ, които са напълно обект на интервенционално лекуване, като премахване на пулмонална стеноза (стеснение на клапата на белодробната артерия), затваряне на персистиращ артериален канал. При други, като междупредсърден недостатък и коарктация на аортата, решението се взема за всеки обособен случай. Стремежът е за неоперативно премахване на ВСМ - по този начин се понижава оперативната контузия, болничния престой, психичните проблеми, свързани с белега от интервенцията.

Има ли патология, която с помощта на тези инвазивни техники приближава продължителността и качеството на живот до това, при крепко сърце?

Смята се, че транскатетърното затваряте на междупредсърден недостатък и артериален канал, както и балонното премахване на пулмонална стеноза, са кардиопатии, при които качеството на живот е доста положително.

Има ли малформации, които се оставят на естествения им ход заради липса на терапия?

В актуалната детска кардиология на процедура всяка ВСМ може да получи някакво лекуване. Но има такива малформации, които са извънредно комплицирани, да вземем за пример липса на развиване на белодробни артерии или на лява камера и аорта. В тези случаи само помощни оперативни намеси могат отчасти да подобрят положението, само че те са свързани с доста висок риск, огромен финансов запас и неподходящ далечен резултат. Ако такава ВСМ се диагностицира пренатално, предлагаме спиране на бременността.

Какво може да направи страната във връзка с ранното диагностициране на ВСМ?

От наша позиция е значимо ВСМ да се откриват оптимално рано в живота на детето, по тази причина сме създали предложение да Министъра на Здравеопазването и Управителя на НЗОК, ехокардиографията на всяко бебе до 6-месечна възраст да влезе в наложителните проучвания, които се заплащат от НЗОК.

Коронавирус - в допълнение затруднение за системата, излишно затруднение за децата

Как се отрази пандемията от Коронавирус на клиниката и пациентите в нея?

Пандемията доста промени действителността. Имахме няколко интервала, в които заради заболяване на операрани деца от Коронавирус, бе спрян приемът и на незабавни деца и блокирана активността на Клиниката. Като цяло доста понижа хирургичната интензивност и интервенционална активност.

Извършвате ли планови интервенции? Колко дълго може да чака детското сърце?

Спазваме заповедите на министъра и сега планови интервенции не се правят.

Трябва ли децата с ВСМ да се имунизират? Те изложени ли са на по-висок риск от затруднения?

Както хроничните болести, по този начин и ВСМ влизат в групата на рисковите болести за по-тежко протичане на Коронавирус инфекцията. В този смисъл, имаме консенсус децата с ВСМ у нас да се имунизират. В литературата са разказани по-тежко протичане на Коронавирус при деца с ВСМ. Оперираните деца, които заболяха от Коронавирус, прекараха заболяването средно-тежко.

Кадровия недостиг - добитата сърдечна особеност на здравната ни система

В Национална кардиологична болница се намира единствената за страната ни конструкция по детска кардиология и кардиохирургия, която прави изцяло обгрижване на децата с ВСМ. Това е обвързвано с огромни разноски за инсталация, консумативи, инфраструктура, образование и специализация на личния състав.

Проф. Кънева, имате ли задоволително човешки запас, който да посрещне настоящите потребности в обгрижването на децата с ВСМ?

Проблемът с чошешкия запас е сериозен за нашата конструкция още отпреди Пандемията. От години сигнализираме за дефицит и търсим способи за привличане на медицински сестри за детска реанимация и за отделението по детска кардиология, само че към този момент са без триумф! Недостигът е от 10 сестри за детска реанимация и 5 за отделението по детска кардиология ! Всяко новородено, бебе или малко дете, при което са постанова интервенция или интервенционална процедура, постъпва при нас. Персоналът работи при извънреден стрес и натоварване и е на ръба на силите си. Не зная докога ще устоят!

Какво си казвате, когато стъпвате в клиниката заран?

Въпреки това отивам на работа с усмивка и наслаждение. Старая се да стимулирам сътрудниците да се развиват в професионалната и научна сфера, да знаят и могат повече. Често денят е тестване и слага нови провокации, само че се старая да ги посрещам умерено с разсъдък и самообладание.

Общуването с родителите е прочувствено тежка задача. Как се справяте?

Раждането на дете с ВСМ е огромен стрес за фамилията. Психологични изследвания демонстрират, че при първата среща с лекаря, те не чуват и не схващат повече от 80% от информацията, която получават. Затова би трябвало самообладание и повторение на това, което лекарите желаеме да доближи до тях. С схващане и самообладание също би трябвало да обучим майката по какъв начин да отглежда детето, по какъв начин да го храни, да прави оценка измененията в положението, свързани със сърдечното заболяване, по кое време да води детето на консултация и още, и още...

Като цяло родителите у нас са виновни и доста рядко имаме случаи, когато те, разбрали за сериозното сърдечно заболяване, вземат решение да се откажат от детето и да го дадат за развъждане в институция.

А по какъв начин се разтоварвате от напрежението?

Все по-трудно! Често се разсънвам нощем и премислям обстановки, процедури, по какъв начин да се оправя с тях, самата аз и цялата клиника. Много ме разтоварват внуците ми - удоволствието да сме дружно е огромно, само че за жалост е единствено за 1-2 месеца в годината. Обичам класическата музика, концертите в Зала България ме откъсват от проблемите за няколко часа. Правя всичко допустимо всеки свободен миг да съм в планината. Обичам пътешествията по света и се старая най-малко веднаж в годината да бъда на ново и непознато място.

Търсят ли Ви пациенти, които са излезли от педиатричната възраст?

Имам пациенти, които към този момент имат деца и чакат внуци. Когато си дружно с някого 18 години, ставате като едно семейство.

Коя е формата на признателност, която в никакъв случай няма да забравите?

Една майка ми показа, че е кръстила детето си Анна, на мене, за какво съм била като майка за нея! И в този момент се разплаквам като го пиша.

Коя усмивка Ви е по-скъпа - на детето, на родителя или Вашата, след сполучлива процедура?

Всяка усмивка е скъпа! За мене обаче, когато едно бебе или малко дете пристигна на обзор уплашено, стреснато, плачещо и след края на прегледа е умерено, усмихне се и даде целувка за сбогом, това е индикация, че съм си свършила добре работата. Да успокоя детето, майката, да понижа напрежението е част от живота ми като доктор и то ме кара да се усмихна. Разбира се насладата и усмивката на моя екип след една сполучлива интервенционална процедура е нещо, което ме прави същински щастлива.

Благодаря за разбирането и съпричастността на родителите, околните и целия личен състав на Клиниката!

Въпреки рисковите условия на работа и " прегарянето " на личния състав, за миналата година Клиника по детска кардиология не е върнала нито едно дете за незабавна диагностика или лекуване!

Тази година нови 500 сърца ще разчитат на високия професионализъм и резистентност на медицинския личен състав. Повече от 250 фамилии ще бъдат подготвени да живеят друго. За някои от тях това ще бъде най-трудното живеене.

Нито един родител не заслужава да си мисли, че животът му може би е разрушен от излитащ аероплан...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР