Да избягаш от монотонността на ежедневието, от ужаса на световните

...
Да избягаш от монотонността на ежедневието, от ужаса на световните
Коментари Харесай

Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Да избягаш от монотонността на всекидневието, от ужаса на международните вести, от напрежението в работата и даже от личните си мисли. Всеки човек от време на време има потребност от това и го прави по разнообразни способи - със спорт, с книга или филм, с шопинг, с медитация. За Ясен Иванов бягството от действителността е под формата на градина.

Ботаническа градина " Борика " в едноименното село до Ихтиман се появява като отражение на любовта и духовната му връзка с природата.

" Любопитството, ползата към заобикалящия ме свят, грижата за растения и животни ме съпътстват от първите ми съзнателни детски мемоари ", споделя Ясен, прекарал летните си ваканции в селото на баба си и дядо си.
 Снимка 660954

Когато през 2016 година взема решение да сътвори градината, той си дава сметка, че тя е отражение на вътрешния му свят. Завършил " География ", а по-късно " Ландшафтна екология и запазване на естествената среда " в Софийски университет, той елементарно се отхвърля от пътувания с другари и работа за някого, с цел да посвети цялото си време на " Борика ". Защото да поддържаш райско кътче на повърхност от осем декара е всесезонна и ежедневна работа.

" Дейностите за положителния й тип са стотици. Изисква се съществено отдаване, неизменност и знания ", споделя Ясен и разяснява, че зоните с многогодишна растителност изиска непрекъснато оформяне, премахване на прецъфтелите растения, привързване и подпиране на по-неустойчиви типове, поливане. Зоните със сенколюбиви растения пък изискват непрекъснато влажна почва през летните и есенни месеци. И с всичко това той се оправя самичък. " Редно е да отбележа, че от време на време другари идват и ми оказват помощ. Благодарен съм им доста! "

Подобно на всички хора, отдадени на природата, растенията и животните, Ясен Иванов избира да приказва за растенията си, а не за себе си. Все отново признава, че се надява да е съумял да бъде добър, съчувствен и виновен човек. И тъкмо като подобен, постоянно е зает с екологични дела, засягащи региона на Борика и освен. Посланието му към посетителите на градината и всички останали е просто: съхранената и здрава естествена среда е основополагаща, с цел да бъдем благоденстващо и щастливо общество.

Градина " Борика " съществува от осем години. Ако се върнете към началото през 2016г., представяхте ли си, че тя ще наподобява тъкмо по този метод през днешния ден и известността й ще е такава?

Първоначалните ми показа за визията на градината, видовото разнообразие и цялостното чувство от пребиваването в нея доста се разминават с образа й осем години по-късно. Причините за това са доста, само че главните са по-голямата й повърхност сега, развиването на растителните съчетания, което постоянно се разминава с авансово плануваната визия и обогатяването на познанията ми по отношение на видовото разнообразие. Роля играят и рисковите климатични прояви (силни ветрове, значителни превалявания, късни пролетни снеговалежи, градушки, дълги засушавания, по-високи летни температури), които постановат засаждането на по-устойчиви растителни типове.

Относно известността, даже и в най-смелите ми показа не съм си мислил, че толкоз доста хора ще научат за градината и ще проявят интерес да я посетят. В " Борика " идват хора от разнообразни краища на България, чужденци и българи, които живеят в чужбина. Градината има и непрекъснати гости, които идват през другите сезони всяка година. През годините се срещнах с вдъхновяващи хора и сътворих нови другарства.

Растенията в " Борика " са над 600 типа - по какъв начин ги подбирате и по какъв начин се снабдявате с тях?

Основен аршин при избора на нов растителен тип, който да въведа в градината, е неговата студоустойчивост. В градината отглеждам и растения, които нямат цялостна студоустойчивост за климатичните условия на западна България - за тях поставям характерни грижи през есента, с цел да могат сполучливо да устоят през зимните месеци.

Растения, чиято естествена среда са открити, слънчеви пространства с летен дефицит на влага засявам в лехи, които са огрени от слънцето през целия ден. По-влаголюбиви растения нареждам на местата, където има естествено съсредоточаване на влага. Растения, чиято естествена среда са горите, засявам в зони с задоволително помрачаване. С други думи справям се с естествените условия на растенията и ги засявам в зони в градината, които дават отговор на изискванията на естествените им местообитания.

Повечето от типовете в градината съм закупил от разсадници и култивиран центрове в България, само че и от чужбина. Отглеждам и типове, подарени от гости на градината. Баба имаше дребна цветна градина - няколко типа наследих от нея и в следствие засадих на други места. Познати и другари, които също отглеждат култивиран растения, постоянно ми изпращат или носят на място.

Най-любопитното растение, което имате?

За мен всяко едно растение е особено и любопитно, само че може би по-редките растения, които мъчно се отглеждат навън при нашите климатични условия, и няколко ендемични типа, са най-любопитни за посетителите. Това са,,,,,,,,,,,,, и други.

А това, което мечтаете да отгледате в " Борика "?

С годините върша лист от типове, които бих желал да отгледам в градината, и се пробвам да ги намеря във Англия и Нидерландия. Някой от тези типове сa:,,,,,,, и доста други.

Кое е най-характерното за самата градина?

Въпреки не огромната повърхност от към осем декара, чувството и усещането, когато човек се разхожда в градината е за по-голяма повърхност. Това се дължи на обстоятелството, че посетителите минават през радикално разнообразни като образ и видово многообразие по-малки градини, и кътове. Често прекосяването сред тях е през тесни живи плетове, които стопират образния достъп и чак когато излезеш от тези сектори, придобиваш зрителна визия за идната градина.

Релефът също способства за това чувство, защото теренът е със забележителна денивелация и надолнище. На доста места в градината има пейки и места за съзерцаване, и потапяне в света на растенията. Изградил съм и две декоративни езерца с водни лилии и пъстроцветни риби, които са обичани места за посетителите.

Когато човек се разхожда, пътят му пресичат многочислени пъстроцветни пеперуди, привлечени от разнообразието от цветове и аромати. Градината разполага и с посетителски център - огромна дървена верандау от която се разкрива панорама към една от градините. Там провеждам мини концерти, фирмени семинари, работни срещи, еднодневни йога ретрийти и звукови медитации, беседи, полемики и презентации на проведени групи с деца в предучилищна възраст, и възпитаници. Посетителският център разполага и с приземна част, която е непрекъсната картинна изложба и място, където разнообразни създатели излагат своите произведения.

Много хора считат, че зимните месеци за градинарите са " празни " месеци. Какво е вашето мнение и какво вършиме вие през зимата?

През зимата, когато времето разрешава (няма снежна завивка и не е прекомерно студено) имам доста действия, свързани с подготовка на градината за пролетта - изрязване на многогодишните цветя и орнаментални треви, замяна на дървени греди, които служат за ограничители на лехите. В края на зимата се прави подкастряне и оформяне на дърветата. Зимно време възнамерявам и какво да трансформира, и подобря в градината напролет.

Планирате ли да размножавате и продавате растения в " Борика "?

Понастоящем развъждам растения за продажба, само че нямам времето и физическата опция да направя разсади от множеството типове и на този стадий посетителите могат да избират едвам всред двайсетина типа.
 Снимка 660953

Какво следва пред " Борика " и пред вас до края на 2024 година?

Всяка година се старая да усилвам растителното многообразие в градината и да усъвършенствам съчетанията от типове в обособените цветни лехи. Иска ми се да разширя градината с още няколко декара, само че евентуално това ще се случи напред във времето. Лично за себе си се надявам да съумея да осъществя пътешестване някъде по света - Япония, Скандинавските страни, Чили и Република Южна Африка са на челни места в моята листа с най-желани пътешествия.

се намира в с. Борика, община Ихтиман. Работи от април до ноември, от вторник до неделя с работно време от 9.30 ч. до 18.30 ч.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР