Да избягам, да се бия или да не правя нищо

...
Да избягам, да се бия или да не правя нищо
Коментари Харесай

Какво се случва с руските олигарси след година на санкции срещу тях

Да избягам, да се удрям или да не върша нищо - това бяха трите вероятни изхода пред множеството от съветските милиардери , за които е известно, че са близки до президента на Русия Владимир Путин , от началото на войната в Украйна, оповестява Франс прес.

Сметките в непознати банки на тези олигарси бяха замразени, яхтите и парцелите им иззети, само че те съумяват да ги заобиколят или пък им се опълчват в съда в очакване на по-добри дни.

Някои от олигарсите първоначално се пробваха да употребяват известността си, с цел да смекчат позицията на западните управляващи  спрямо тях, като да вземем за пример Пьотр Авен , който забогатя в петролната промишленост след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Той описа пред " Файненшъл таймс ", че е бил взет на прицел от глобите, тъй като Путин му е звъннал по телефона и той не е намерил метод да откаже този диалог. Сега Авен споделя, че не знае по какъв начин ще оцелее, откакто сметките му са замразени.

Роман Абрамович , който е най-прочутият от съветските олигарси, играе ролята на медиатор сред Москва и западните страни, само че все пак трябваше да продаде британския си футболен тим " Челси ", едно от бижутата на империята си. От тогава той бе видян на няколко пъти в Русия, в Израел (той има и израелско гражданство), както и в Дубай или в Турция (които не започнаха ограничения против съветските богаташи). Дубай по-специално одобри толкоз великодушно съветските богаташи, че в този момент квартал на мегаполиса към този момент е прекръстен на " Малката Москва ".

Авен, някогашен съсобственик на конгломерата " Летър уан " дружно с Михаил Фридман и Герман Хан, в този момент живее в Латвия, защото има поданство и на тази страна. 

Олег Дерипаска пък избра да остане в Москва. Но там имаше опцията да разбере какво се случва  когато не си мериш приказките. Дерипаска дефинира нашествието в Украйна като война, а това разбиране е неразрешено от Кремъл, който приказва за " специфична интервенция ". Малко след тази вербална неточност един от хотелите на алуминиевия магнат Дерипаска беше иззет по решение на съветското правораздаване.
Фридман избра да остане в Лондон .

Руските олигарси в този момент са дискретни, само че започнаха въпреки всичко юридическа контраатака, което значи, че те към момента имат средства, с цел да си разрешат да заплащат за услугите на скъпи юристи.

Авен да вземем за пример изиска от английското правораздаване да му позволи да употребява 60 000 английски лири на месец от замразените му активи за покриване на значителните потребности на фамилията си. Делото към момента продължава.

Подобно на някогашните си сътрудници Фридман и Хан, или по образеца на Алишер Усманов и Роман Абрамович , Авен заведе дело против глобите, наложени му от Европейски Съюз и Англия. Дерипаска пък предприе същите дейности против Вашингтон. Според " Форбс " благосъстоянието му е намаляло на половина за година, на 1,7 милиарда $.

Според финансовата преса, благосъстоянието на Абрамович пък е намаляло също на половина, на 7 милиарда $, което си е въпреки всичко забележителна сума за най-големия акционер в стоманодобивната компания " Евраз ".

Общо замразените активи в границите на английските наказания против Русия възлизат на 18,4 милиарда лири. А тези в Европейски Съюз възлизат на 17 милиарда евро.

В скорошен отчет " Трансперънси интернешънъл " съобщи, че близо 52 000 парцела са към момента благосъстоятелност по един неизвестен метод на " олигарси и клептократи ", макар че предходната година в страната влезе в действие наложителен формален указател.

Други богаташи се пробват да трансферират парцелите си на фамилиите си или минават през медиатори. Според " Гардиън " да вземем за пример Абрамович е трансформирал офшорни доверителски фондове три седмици след съветската инвазия в Украйна, с цел да трансферира милиарди долари активи на децата си.
Британец пък бе задържан, обвинен, че е помагал на Дерипаска да купува нелегално парцели в Съединени американски щати.

Самите наказания си остават непълни - лица, които са обект на глобите в Европа, не са обект на глобите в Съединени американски щати.

Според Джоди Витори, преподавателка в университета " Джорджатаун " в Съединени американски щати, олигарсите си остават основни пионки в машината на Кремъл. " Те може би нямат непосредствено въздействие върху Путин , само че носят неща на режима, наемници да вземем за пример, както прави Пригожин, ръководителя на " Вагнер ", а  също основни минерали, пране на пари ", споделя Витори. Тя акцентира, че глобите против тези хора си остават значими, само че е мъчно да се разбере дали олигарсите страдат от това, тъй като никой не знае какво и какъв брой имат те.

Според Тайлър Кустра, професор от Харвард и Нотингамския университет ефикасността на глобите , ориентирани против съветските олигарси за възпрепятстване на войната на Путин в Украйна би трябвало към момента да се потвърди.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР