Да има ясна и достъпна информация по отношение на ваксините

...
Да има ясна и достъпна информация по отношение на ваксините
Коментари Харесай

Ваксините и коронавирусът: Опасенията и разликите в позициите на проф. Аргирова, доц. Чорбанов и д-р Симидчиев

Да има ясна и налична информация във връзка с имунизациите против ковид за всички – по-точно за вероятни алергични реакции, изключително тежки. За това настоя ръководителят на Българското сдружение по здравна вирусология проф. Радка Аргирова.
Дано българските управляващи да не са склонни да нарушават схемата на имунизация – т.е. след какъв брой дни се поставя втора доза. " От през вчерашния ден, от оня ден се появяват информации, че в Англия ще се сменя схемата – чакайте, ние не сме Англия, не сме в обстановката от Югоизточна Англия, малко по-различно е ", предизвести професорът. Според нея, в случай че сменим периода на слагане на втората доза, никой не знае дали от четвъртата седмица нататък няма да има заплаха от ново заразяване за получилия първата доза. " Ние още не знаем какъв брой тъкмо е отбраната (от ваксината) след трите седмици от първата доза ", съобщи Аргирова, визирайки имунизациите и на Pfizer/BioNTech, и на Moderna, и на AstraZeneca. Тя се възмути от хрумвания да се поставя една ваксина на първа доза, по-късно и друга – на втора доза.
Има условия други, по-патогеннни варианти на ковид да се развият, предизвести още Аргирова и даде образец с грипните вируси – там всяка година се прави ваксина против избрани варианти на база оценка на патогенност, като се дава път на други, които би трябвало да са по-леки. Може с ковид да стане като с вирусите на шарките т.е. те да не се развият настрана от имунизацията, само че може и да не е по този начин. " Мутанти (на вируса) още ще има – такава е природата му и би трябвало да се съобразим с нея ", акцентира професорът. Тя изиска сериозна, научна полемика във връзка с имунизацията и резултатите от нея да станат публично притежание! Професорът се съгласи и, че досега страната не комуникира с българските учени особено за технологията за слагане на ваксини - първа доза, втора доза - по кое време?
 Експертен оптимизъм: До средата на март 50% от българите ще са щит против ковид Експертен оптимизъм: До средата на март 50% от българите ще са щит против ковид
Нищо извънредно няма. Това, че още през вчерашния ден (4 януари) не е утвърдена имунизацията против ковид на Moderna демонстрира качеството на европейс...
Позицията на доцент Андрей Чорбанов
Нека банкет, че имунизацията работи оптимално добре. Ще би трябвало да имунизираме 10 000 души дневно – това си е една провокация за здравната система. А от третата седмица би трябвало да има реимунизация т.е. 20 000 души дневно. Чисто имунологично, концепцията за удължаване на периодите за слагане на двете дози проваля имунизационното покритие. Двете имунизации са наложителни, с една и съща ваксина, тъй че логистиката ще е огромно предизвикателство. Това съобщи доцент Андрей Чорбанов, ръководителят на плана за българска ваксина против COVID-19.
Според него, с такива темпове на имунизация отново 1-1,5 години би трябвало да съблюдаваме ограничения. За момента нямаме опит с РНК имунизациите, акцентира той.
Чорбанов попита и за какво имунизираните да съблюдават ограничения против ковид - нали са имунизирани? Имунизираните нито се разболяват, нито популяризират патоген, безапелационен е той. Най-лошият сюжет е една година имунитет от ваксина – дори по-скоро 4-5 години. Но отговори няма, тъй като науката още не знае какъв брой време продължава отбраната от ковид, акцентира доцентът.
Експертът сподели и друго – не е правилно, че.
 Имунолог: Оптимистично е в България да сложим под надзор COVID-19 до края на лятото Имунолог: Оптимистично е в България да сложим под надзор COVID-19 до края на лятото
Неизменен е рискът да се появят нови разновидности и варианти на ковид SARS-CoV-2. Смятам, че би трябвало да се надяваме на оптимистичния ва...
Доц. Чорбанов сподели, че не може да каже дали България става сцена на корпоративна война за ваксини, само че посочи, че не харесва методът страните да са дистрибутори на ваксини. Сега имаме една ваксина – само че ще се появят други, на каква база тогава ще има рекомендации какво да се употребява, попита той.
Вирусът ще изчезне тогава, когато се срещне с всички в една популация, сподели Чорбанов. Той отново повтори неведнъж казвана от него теза – че локдаунът не стопира COVID-19. Не мога да дам отговор за какво е по този начин, продължи доцентът и даде отново образци с фактическата обстановка африкански страни като Египет, Танзания, Занзибар.
Друга тематика, която Чорбанов повдигна още веднъж, е за какво да вземем за пример в Швеция има доста открити случаи на болест, само че надалеч по-малка смъртност. Защото здравната система не се оправя, изрази мнение проф. Радка Аргирова. А президентът Румен Радев уточни, че откакто имаме такива разлики в разпространяване и смъртност при съпоставяне с Европа, значи имаме дефицити и би трябвало да ги намерим!
Позицията на доктор Симидчиев
Има чисто логистични спънки пред имунизирането – имунизациите са разнообразни, да вземем за пример съхраняват се на разнообразни температури, надлежно достъпът да вземем за пример е друг, логистиката - също. Ако можем да имунизираме по-бързо, би трябвало да се насочим към този миг, предизвести пулмологът доктор Александър Симидчиев. Според него, колкото повече отлагаме всеобща имунизация, толкоз по-вероятно е вирусът да мутира, да еволюира, да се развива и надлежно по-трудно да се оправим с него.
 Специалист сподели кой е заплашен от тежка алергична реакция от имунизацията против ковид на Pfizer/BioNTech Специалист сподели кой е заплашен от тежка алергична реакция от имунизацията против ковид на Pfizer/BioNTech
Реално единствено за хората, които са имали тежки алергични реакции, им е противопоказно да си сложат РНК имунизацията на Pfizer/BioNTech. Това...
Симидчиев предизвести и, че е жизненоважно " диалогът " с елементарните хора да е доста явен. Той показа, че откакто разговарял със " социологическа организация ", до 40% от хората били подготвени да изчакат. " Не е въпросът да имаме 5 ваксини и да избираме коя да използван, а да може по-бързо да използван ваксина – от здравна позиция е по-важно ", е тезата на Симидчиев.
Само преди няколко години България имаше една фантастична хладилна верига за доставка - къде е тя, попита проф. Аргирова и изиска да се направи обзор на всичко налично сега.
Моите усещания са, че сега в България няма грип, съобщи професорът. Смятам, че сега не сме пред алтернатива да наслагваме COVID-19 и грип. Мисля, че няма да имаме същинска грипна зараза.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР