Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да

...
Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да
Коментари Харесай

По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?

" Да бъдеш мощно обичан от някого ти дава мощ. Да обичаш мощно някого ти дава кураж! " - Лао Дзъ

Любовта ни кара да се усещаме леки, окрилени, с приповдигнато въодушевление, да се усмихваме без причина. Когато ни попитат по какъв начин се усещаме, най-сетне можем да въздъхнем и да отговорим, че нещата в никакъв случай не са били по-добре. Любовта ни носи възприятие на мира, даже ни стимулира всяка заран да ставаме, заредени със свежи сили, с които да посрещнем провокациите на новия ден, въодушевява ни да бъдем най-хубавата версия на себе си, оказва помощ да се оправяме по-лесно с всичко към нас.

Често любовта ни залива и със своята полуда, карайки ни да постъпваме непринудено, безогледно, от време на време даже неуместно – случва се да пишем известие след известие, очаквайки внимание от страна на обекта на нашите усеща, самопризнание за любов, сантиментален жест. Понякога, под влияние на мощни, вилнеещи
чувства, сме в положение даже да променим цвета на косата си, метода си на обличане, дори някои от ползите и усетите ни претърпяват промяна.

Накратко, любовта оказва съществено въздействие върху личността ни, трансформира метода ни на мислене, настройката към случванията към нас. Редица психолози, експерти в региона на взаимоотношенията и брака, изследват въздействието на любовта и показват, които са главните промени, които настъпват с нас:

Между щастието и тревогата – Може би доста хора биха задали въпроса по какъв начин е допустимо да се усещат щастливи и неспокойни по едно и също време? Когато става въпрос за обич, появяването на доста и разнообразни страсти едновременно, е изцяло допустима. Не се смущавайте от това, оставете се вихрушката от чувства да ви погълне – даже да ви се стори необичайно и безотговорно, след време ще откриете удоволствието от „ пеперуденото “ чувство в стомаха и ще можете да му се насладите същински.

Усещане за пристрастяване – Понякога любовта е сравнявана с пристрастяване, което може да звучи малко извънредно и плашещо, само че в реалност не е надалеч от истината. Проучване на WebMD, американски здравен портал, сочи, че при влюбване се освобождава химикал, който провокира прелестно чувство, което надлежно води до приучване с него и потребност да го изпитваме още веднъж и още веднъж (специалистите припомнят, че има случаи, когато това пристрастяване може да се трансформира и в проблем, в случай че човек не съумее да го овладее).

Поемане на повече опасности – Изследване на Medical Daily демонстрира, че под въздействие на любовта, дружно със всички съпътстващи страсти, сме склонни да бъдем по-смели в дейностите си, поемайки повече опасности, с цел да стигнем до избран човек.

Поява на мощно възприятие на протекция – Възникването на сантиментални чувства към някого води и до поява на мощно закрилническо възприятие към него, предпочитание да го предпазим, да се грижим за него.

Трудност за концентриране – Проучване на университета в Мериленд (САЩ) сочи, че когато сме влюбени, изпитваме доста по-голяма компликация да останем фокусирани върху дилемите от всекидневието си. Силните усеща, непрекъснатите мисли за обичания човек, нетърпението до срещата с него – всичко това води до интервенция в способността на мозъка да се концентрира.

По-голяма убеденост - Любовта ни оказва помощ да се борим с повече убеденост в живота, вместо да виждаме спънки и да одобряваме събития/разговори/задължения песимистично.

Психическа резистентност – Изследване, направено от американски психолози, демонстрира съществуване на дълготрайни резултати на любовта върху личността и открива, че негативното мислене може да бъде преодоляно, когато сме влюбени. След като подлагат на изследване хора, считани за невротични, депресирани или тревожни, експертите откриват, че те стават по-стабилни в любовна връзка.

Без непотребна рецензия - Когато сме щастливо влюбени, получавайки поддръжка, упора, препоръки, благо отношение от колегата, ставаме по-малко сериозни към събития и хора в заобикалящата ни среда, държанието ни е по-положително и подкрепящо.

Повишена просветеност - Влюбеният мозък става и по-интелигентен, настояват експерти. Силните усеща, подбудени от влюбването, задействат мозъчния допаминов център, който покачва когнитивните и моторни умения, което води и до възстановяване на способността за осъществяване на сложни задания.

Любовта постоянно се появява тогава, когато минимум я чакаме, разрешава ни да забележим живота в цялостния му искра и хубост, дава ни мощ и ентусиазъм, вяра и смисъл. Любовта ни изненадва, провокира, учи ни, трансформира всичко, трансформира нас – към по-добро.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР