Да бъде въведена още една тарифа при такситата, която да

...
Да бъде въведена още една тарифа при такситата, която да
Коментари Харесай

Таксиджиите искат отделна, по-висока тарифа по празниците

Да бъде въведена още една цена при такситата, която да важи по време на национални празници, Великден, Коледа и Нова година, упорстват от “Съюз Такси ”. Идеята е по време на празниците цената да бъде двойно по-висока в сравнение с през останалото време от годината. И това за бъде законово регламентирано, а не да стават пазарлъци и таксиметровите водачи да изясняват, че ще вземат клиента, в случай че заплати двойно по-висока цена от регистрираната на таксиметровия уред.

За да бъде въведена още една празнична цена е нужна смяна в Закона за автомобилните транспорти. А с цел да знаят клиентите по кое време цената е по-висока, на арматурното табло на автомобила, над стикера за цените и таксите би трябвало законово да бъде организиран въпросът за слагане на още един стикер от превозвача с напътствие за съответните дни, през които показанието на таксиметровия уред се удвоява.

От “Съюз Такси ” са изрично срещу настояването на някои таксиметрови водачи да бъдат въведени повече от сегашните две цени за таксуване на клиентите - дневна и нощна. От браншовата организация са срещу тази концепция, с цел да не ставаме за следващ път за смях в България, в Европа и в света като цяло, заради съществуването на недобросъвестни водачи, на които при съществуването на повече от две цени с ръчно превключване, ще превключват постоянно на най-високата цена. Мнозинството от таксиметровите водачи желаят да има две автоматизирано превключвани цени - дневна (от 6:00 ч. до 22:00 ч.) и нощна (от 22:00 ч. до 6:00 ч.), само че да бъде въведена и празнична цена.

Веднага след влизането ни в еврозоната таксиметровите апарати да регистрират в евро, упорстват още от “Съюз Такси ”. Според концепцията за план на закон за въвеждане на еврото, първоначално след влизането ни в еврозоната, хората ще могат да заплащат и в левове и в евро. Ето за какво от браншовата организация желаят при влизането ни в еврозоната на арматурното табло в такситата да бъдат сложени стикери, които указват, че таксиметровите апарати регистрират в евро, а заплащането може да става в евро или лв..

От браншовата организация желаят да остане ограничаването за таксиметрови да бъдат употребявани коли с до 6+1 на брой места. По-големите транспортни средства попадат в обсега за осъществяване на автобусни транспорти. Не утвърждават и концепциите на някои водачи на таксиметрови коли, автобусните спирки от градския превоз да бъдат употребявани за таксиметрови стоянки, тъй като това би затруднило придвижването на рейсовете, качването и слизането на пасажери от тях. Въпросът с определянето на нови стоянки за таксита би трябвало да бъде решаван във всяко обитаемо място от представители на общината, “Пътна полиция ” и сектора навреме, изключително при краткотрайни поправки или ново строителство.

Да бъдат уеднаквени санкциите за такситата по Закона за придвижване по пътищата и Закона за автомобилните транспорти, упорстват още от сектора. В момента плануваните наказания се разграничават в пъти, което основава проблеми за таксиметровите водачи.

От таксиметровия отрасъл желаят да бъде непокътнато правилото общините да дефинират минимални и оптимални цени за таксиметровите транспорти. Като до 31 октомври би трябвало да бъдат определяни минималните и оптималните цени за идната календарна година.

Определянето на тези цени би трябвало да става с отчитане на инфлацията и измененията в цените на употребяваните от такситата различни горива пропан-бутан или метан, а след време, при нахлуване на електрическите автомобили - на база на измененията в цената на електрическата енергия, за изтеклия едногодишен интервал.

От “Съюз Такси ” са безапелационни, че даже с цената на протестни дейности няма да позволен премахването на минималните цени, поради уродливото събитие дъмпинг, т.е. осъществяване на таксиметрови транспорти под себестойността на услугата. Няма да позволен и премахването на оптималните цени, с цел да не ставаме за смях в Европа и в света като цяло, заради алчността на обособени таксиметрови водачи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР