Да бъде въведен таван от 10 000 евро за плащания

...
Да бъде въведен таван от 10 000 евро за плащания
Коментари Харесай

Споразумение предвижда таван от 10 000 евро за плащания в брой в ЕС

Да бъде въведен таван от 10 000 евро за заплащания на ръка в целия Европейски съюз.

Това предвижа отчасти съглашение, реализирано през вчерашния ден сред страните членки (Съвета) и Европейския парламент за пакета против прането на пари. Той има за цел за отбрани европейските жители и финансовата система на Европейски Съюз от прането на пари и финансирането на тероризма.

Освен това задължените субекти ще би трябвало да разпознават и удостоверят самоличността на лицето, което прави заплащане кеш в размер от 3000 до 10 000 евро.

Същевременно страните членки ще могат да вкарат и по-нисък таван за заплащания на ръка, в случай че пожелаят. Ограничението би трябвало да затрудни нарушителите да перат мръсни пари, означават от Съвета.

По гледище на евродепутатите ще бъде въведено засилено наблюдаване на свръхбогатите хора.

Сега задължени субекти са финансовите институции, банките, организациите за недвижими парцели, сдруженията за ръководство на активи, казината и търговците. Временното съглашение уголемява листата и включва в него по-голямата част от крипто бранша. Доставчичите на крипто услуги ще бъдат задължени да правят надлежна инспекция на клиентите си в случаите, когато те правят преводи за 1000 евро или повече.

От 2029 година задължени субекти стават професионалните футболни клубове и сътрудници. Оттогава те ще би трябвало да удостоверяват самоличността на клиентите си, да наблюдават преводите и да рапортуват за съмнителни парични преводи на службите за финансово разузнаване в тяхната страна. Страните членки обаче ще могат да вадят тимовете и сътрудниците от своя народен лист, в случай че сметнат, че те не съставляват риск.

Националните финансови разследващи служби и други способени органи в обособените страни ще имат достъп до информация за правото на благосъстоятелност, банковите сметки, поземлените и имотните регистри.

Тези органи ще наблюдават и прехвърлянията на благосъстоятелност върху избрани първокласни артикули – над 250 000 евро за коли и над 7,5 милиона евро за яхти и самолети.

Текстовете по пакета за супа с прането на пари би трябвало да бъдат финализирани и показани за утвърждение на Европейския парламент и КОРЕПЕР – Комитета на непрекъснатите представители на страните членки. При утвърждение Съветът и Екологичен потенциал би трябвало официално да ги одобряват, преди те да бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР