Да бъде инсталирана автоматична измервателна станция в пернишкия квартал "Мошино"

...
Да бъде инсталирана автоматична измервателна станция в пернишкия квартал "Мошино"
Коментари Харесай

Още една автоматична измервателна станция искат перничани

Да бъде конфигурирана автоматизирана измервателна станция в пернишкия квартал "Мошино " наоколо до промишлената зона, упорстват от съдружие "Дишай Перник ". Предложението бе направено по време на състоялото се през днешния ден публичното разискване на програмата за качеството на атмосферния въздух в община Перник за интервала 2017-2021г.

Промишлената зона на Перник е в средата на града, в съседство с жилищните квартали и образователните заведения. В непосредственост до нея са ситуирани осем учебни заведения и три детски градини. Съществуващите две станции - едната в градския парк, другата в кв. "Църква " не могат да дадат цялостна картина на замърсяването, сподели Камен Рангелов - представител на сдружението.

Както в пункт "Перник-център ", по този начин и в пункт "Църква ", броят на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици е по-голям от допустимия, сочат замерванията, представени в програмата.При това, превишенията в доста случаи са обилни - от два до пет пъти. Високите стойности са присъщи за зимните месеци на годината. Това значи, че причина за висока степен на замърсяване през зимните месеци е битовото горене, разясняват специалисти.
Проблемен замърсител на Перник с изключение на фините прахови частици са серният диоксид и бензо/а/пиренът, сочи програмата.

Азотните оксиди, въглероден оксид, олово, кадмий не са проблематичен замърсител за община Перник.

Местната администрация търси разновидности за подкрепяне на жителите за прекосяване от твърдо към различно гориво, сподели Даниела Мицева - шеф отдел "Екология " в общинската администрация. По думите й общинската администрация е имала предпочитание да инсталира още две автоматизирани измервателни станции в града.

Оказало се обаче, че за задачата са нужни 200 000 лева Общината не може да си разреши сходна инвестиция, уточни Мицева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР