Да бъдат въведени гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно

...
Да бъдат въведени гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно
Коментари Харесай

Българи в чужбина настояват за гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно гласуване

Да бъдат въведени гласоподаване по пощата, електронно гласоподаване и машинно гласоподаване - това желаят българи, живеещи в чужбина, обединени в самодейността " Заедно будни ".
Припомняме, че след вчерашния маратон в Народното събрание бяха признати редица промени в Изборния кодекс, в това число, само че то беше лимитирано единствено за територията на България. Най-голямата смяна обаче е - тя ще влезе в действие при постоянни парламентарни избори, без да е изцяло ясно каква система ни чака! По отношение на гласуването по пощата, имаше предложение на " ИТН " да се направи, " в случай че е допустимо ", само че към този момент депутатите не смятат, че е допустимо.
Ето какво написа в писмото, изпратено от " Заедно будни "
Вие сте избраниците на народа в 45 Народно Събрание и имате привилегията да ни представлявате. От Вас чакаме да отбраните конституционното право на глас на всички български жители в България и по света. Ваш дълг е да гарантирате изконното право на глас на всеки пълновръстен българин.

Това, което научихме от отминалите парламентарни избори в изключителните условия на пандемия, е, че организацията на изборните секции по света бива изнасяна на плещите на хиляди доброволци, които поставят неимоверни старания да изпълнят отговорностите си по комплициран, дискриминиращ против сънародниците ни по света и отнемащ доста време аналогов развой, изискващ многобройни подписи, печати и заверки, които са електронизирани в 21-ви век и което ненужно усложнява разпоредбите и практиките на процеса за гласоподаване. Ние, участниците в този развой, желаеме да създадем всичко допустимо този парадокс да не се повтаря - нито в близко, нито в далечно бъдеще. Снимките на километричните опашки пред доста от секциите по света трогнаха всички. Дами и господа, дано не допуснем още веднъж това.

Да се провеждат избори в чужбина е неимоверно комплицирано. Извън България не са планувани непрекъснати описи на гласуващите. Всеки гласоподавател би трябвало да се записва отначало при провеждането на избори. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са сложни, инфарктните обстановки в деня на изборите - неизбежни.

И въпреки всичко ние, гласувалите в тези рискови условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи по света, за които дистанциите до най-близката секция се оказаха непостижими.

Дистанционно гласоподаване по пощата - електронно и машинно гласоподаване има от десетилетия в множеството от страните, в които живеем. Изтъкване на аргумента, че в миналото, някъде този развой не е съумял, е несъстоятелно. Опитът ни до момента демонстрира, че сегашната система не работи, стотици хиляди искащи не съумяха да гласоподават.
 Обособяват обособен изборен регион за българите в чужбина Обособяват обособен изборен регион за българите в чужбина
Българите в чужбина ще гласоподават в обособен изборен регион. Той ще е с номер 32, взеха решение депутатите през днешния ден дефинитивно с промени в Изборн...

Настояваме за смяна на Изборния кодекс и приемане на ремонти гарантиращи изконното правото на българските жители да гласоподават. За доста от българите в България и по света, живеещи на отдалечени места, отдалеченото гласоподаване е единствената опция да вземат участие в демократичния развой.

Всички механически проблеми на отдалечено гласоподаване по пощата, електронно или машинно гласоподаване, както и организацията на самия развой имат към този момент добре изпитани решения в други страни.

 Политически зоопарк: Подвиквания, смях и мяукане на дебата за машинното гласоподаване " Политически зоопарк ": Подвиквания, смях и " мяукане " на дебата за машинното гласоподаване
Маратонът с измененията в Изборния кодекс продължава и към този час. Депутатите стигнаха до текста, който планува напълно машинно гласув...
Българите по света упорстват да бъдат участници в демократичния развой у нас и считат, че това е печеливша политика за страната ни.

Призоваваме всички народни представители към предвидливост, мъдрост и надпартийност, като държавници - гарантирайте правото на глас на всеки български жител, както е планувано в Конституцията на Република България.

С почитание,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР