Да бъдат ли автоматично разпределяни бежанците в ЕС? Този въпрос

...
Да бъдат ли автоматично разпределяни бежанците в ЕС? Този въпрос
Коментари Харесай

Без пробив в общата европейска миграционна политика

Да бъдат ли автоматизирано разпределяни бежанците в Европейски Съюз? Този въпрос от месеци блокира промяната на европейската система за даване на леговище. България се пробва да реализира компромис с предложение, което през днешния ден бе тематика на срещата на министрите на вътрешните работи в Люксембург. С новото популистко държавно управление в Италия обаче скорошното решение на проблема става все по-малко евентуално.
Бежанците да се разпределят единствено тогава автоматизирано в страните от Европейски Съюз, когато Европа преживее нова бежанска вълна, сходна на 2015 година Това обаче ще става едвам откакто се окаже, че в началото плануваното непринудено приемане на бежанци не сработи. При по-ограничен бежански напън българското европредседателство планува активирането на нова система за подкрепяне на страните по външната граница на съюза, които сега се усещат изоставени от европейската взаимност. На процедура това възприятие изстреля крайнодесните популисти в Италия в ръководството. „ Италия и Сицилия не могат да бъдат повече бежанският лагер на Европа “, съобщи новият италиански вътрешен министър, шефът на крайнодясната „ Лига “, Матео Салвини.
Разпределянето на бежанците обаче е единствено една от тематиките в българското предложение. Важни детайли са усилването на граничната защита и бързото експулсиране на мигранти, които нямат право на леговище.
Още преди началото на днешната среща на вътрешните министри стана ясно, че до компромис няма да се стигне. Най-яростна опозиция демонстрираха Вишеградските страни, които се афишират изрично срещу всякакво споменаване на „ автоматизирано систематизиране “ на бежанци. Срещу българското предложение се разгласи и Германия. " За нас е от решаващо значение, страната, в която мигрантите идват, да носи отговорност по проблема в границите на най-малко 10 години ", съобщи държавният секретар във вътрешното министерство Щефан Майер от консервативния баварски ХСС.
Скептичен е и австрийският вътрешен министър Херберт Кикл от крайнодясната „ Партия на свободата “, който от идващия месец ще поеме координацията в дебата по тематиката. " Нека бъдем солидарни там, където става дума за попречване на незаконната миграция. По-добрата защита на границата е част от казуса, само че напълно не я изчерпва ", съобщи той.
Кога да чакаме пробив в договарянията за новата миграционна политика на Европейски Съюз? Най-точният отговор даде люксембургският министър на външните работи и миграцията Жан Аселборн: " Великден, само че коя година, не мога да кажа. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР