Да бъдат изплатени великденски добавки към пенсиите или пенсиите да

...
Да бъдат изплатени великденски добавки към пенсиите или пенсиите да
Коментари Харесай

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Да бъдат изплатени великденски добавки към пенсиите или пенсиите да се усилят трайно с към по 50 лева Този избор сложи пред депутатите финансовия министър Асен Василев на ексклузивен брифинг през днешния ден в отговор на предлагането, показано от ГЕРБ и Движение за права и свободи през днешния ден в Народното събрание. Двете партии внесоха промени в Закона за бюджета на ДОО. Те плануват еднократна помощ от 75 лв. за най-бедните пенсионери. Мярката коства към 40 милиона лв. и ще обхване 534 000 пенсионери.

Като избирателен популизъм дефинира концепцията на партиите Асен Василев. Освен това той уточни, че отделянето на пари от бюджета на Национален осигурителен институт ще сложи под подозрение изплащането на пенсиите с нарастването от 1 юли, което е планувано по швейцарското предписание.

Политиката на Министерство на финансите под управлението на Василев е да се дават трайни нараствания на пенсиите, а не еднократни помощи.
 ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират великденски добавки за пенсионерите
ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират великденски добавки за пенсионерите

Да се отпусне еднократна помощ от 75 лв. за най-бедните пенсионери

Освен това даването на добавки предизборно - коледни или великденски, е порочна процедура и дели пенсионерите на групи. Ако един пенсионер има пенсия от 527 лева няма да получи добавка, а в случай че някои пенсионер взима 524 лева ще получи великденските добавки Защо разделяме пенсионерите, а не вършим трайно нарастване на техните пенсии?

Василев изясни, че през днешния ден в Народното събрание бе импортирано предложение за предоставяне на еднократна помощ на пенсионерите, които получават пенсия под 526 лева в размер на 75 лева

По думите му българските пенсионери имат достолепие и добивките им не са благодеяние - те са си ги заслужили, като са плащали осигуровките си през всички години на пенсиониране. Деленето на пенсионери на групи и раздаването на безпринципни пари е порочна процедура, с цел да се държат пенсиите ниски, уточни Василев, който желае пенсиите да се усилват, а не да се държат ниски.

" Пенсионерите на минимална пенсия от 1 юли ще получават по 50 лв. всеки месец, тъй като са си ги заслужили. Трайно и вечно, а не да се дават еднократни добавки един път в годината и то на някои пенсионери ", безапелационен бе Асен Василев.

Той добави, че в Националния застрахователен институт (НОИ) няма остатък от 40 млн. лева за великденските добавки, все още са надсъбрани 6 млн. лева повече от плануваното. Колко обаче ще станат до края на годината, това не е ясно. Ако средствата към този момент ги има насъбрани няма риск от недостиг, само че до момента в който не са обезпечени, няма по какъв начин да се разходват сега, сподели той.

Василев прикани депутатите да не се заиграват с популизма, а да направя това, което е вярно - пенсионерите да имат почтени старини за всички пенсионери по швейцарското правила. Всичко друго е на ниска цена популизъм, акцентира финансовият министър в оставка.

" За да се дадат средствата от държавния бюджет, би трябвало да се актуализира държавния бюджет, а такава актуализация не е планувана ", посочи Асен Василев, като добави, че Национален осигурителен институт трябвало да си намерят средствата от вътрешни преизпълнявания, с цел да могат да обезпечат парите за великденските добавки.

Според него пенсиите би трябвало да се вдигнат на всички пенсионери, трайно, а не да им се дава еднократна финансова помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР