Да, аз съм ваксиниран. Това е моят осъзнат личен избор,

...
Да, аз съм ваксиниран. Това е моят осъзнат личен избор,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Ваксиниран съм, но за никого в България това няма да стане задължително |

Да, аз съм имунизиран. Това е моят съзнателен персонален избор, който съм направил още през май. Но не задължаваме никого да се имунизира. Задължителна имунизация няма да се вкара за който и да било - нито за учители, нито за държавни чиновници. Ако шеф си е разрешил да сложи такова условие, това не влиза в никакви правила на страната, съобщи служебният министър-председател Стефан Янев в отговор на въпроси на жители в излъчено онлайн във Facebook над едночасово изявление.

За персоналната си имунизация министър председателят посочи, че е избрал двудозова ваксина и е приключил имунизационния цикъл. Не го оповестил, тъй като решил да не го трансформира в мотив за пиар акция.

Янев избегна директния отговор на въпрос следва ли ни нов  локдаун . Вместо това сподели, че всички старания на държавното управление са ориентирани към това да не постанова подобен. Той напомни, че страната е осигурила безвъзмездни ваксини, че има проби и информация " в доста добър размер " и прикани българските жители да се възползват. Призова за съпричастност, тъй като " става въпрос за нашето здраве и здравето на близките " и предизвести, че в случай че допуснем утежняване на обстановката, ще има утежняване на икономическата среда и всекидневието ни ще е придружено с доста повече неудобства.

" Страните въвеждаха локдаун, когато нямаше ваксини - в този момент има, уточни той. Ваксината може би не е универсално средство, не е 100-процентова гаранция, само че е единственият медицински препарат, който работи и защищава хората от тежко прекосяване на болестта и в огромна степен - от ново заразяване. Населението по света е към 7 милиарда, а към този момент са сложени над 7 милиарда ваксини. Тези числа би трябвало да ни приказват. Дали българите сме задоволително недоверчиви или имаме различен проект за себе си не желая да разясня, само че в международен мащаб това са цифрите. "

Янев отговори на рецензиите, че ограниченията поради разрастването на епидемията у нас са въведени късно с думите, че тактиката на кабинета е за по-голяма отвореност на обществото и на икономическата интензивност на жителите.

" Здравната рецесия провокира и икономическа в международен мащаб, само че ние през първите 9 месеца на годината следим икономическо възобновяване в България. Икономиката се развива добре, стопанската система пораства. Имаме положителни стопански индикатори. Усилията на служебния кабинет са били точно в тази посока - да се основават условия за икономическо възобновяване. В този смисъл оповестяването на спомагателни ограничения за доста хора може да наподобява закъсняло. Може би самото им оповестяване, самият ритъм на разяснителна акция беше изработен в доста къс интервал от време, за което съм склонен и самокритикувах нашите дейности като кабинет. Но, в последна сметка, стремежът е бил точно това: страната да е оптимално отворена, само че да не се подценяват ограниченията във връзка с здравето на хората. "

Според него политиката на отвореност дава резултат. През първото деветмесечие стопанската система се възвръща, уточни той и предвижда към 4,5% годишна инфлация.



До средата на идната седмица ще стане ясно дали ще е допустимо да се издава  зелен документ, който да важи на територията на България, за хора с лабораторно доказано съществуване на антитела.  " Тези проби, които мерят антитела, не са еднопосочно приети медицински по света ", предизвести обаче министър председателят.

По мотив задъхващата се здравна система заради ръста на боледуващите тежко от Коронавирус пациенти и дефицита на кревати Янев даде обещание да бъдат обезпечени нови кревати за интензивните отделения в границите на 7 до 10 дни.

" В страната има открити над 10 хиляди КОВИД кревати. В допълнение на тази численост над 930 са леглата за интензивно лекуване в страната. Не е належащо да се търси увеличение на КОВИД леглата, само че във връзка с интензивните евентуално в идващите седмица до 10 дни ще имаме сред 60 и 100 нови кревати, оборудвани за интензивно лекуване . "

Премиерът разяснява тематиката " Топлофикация ", чиито задължения още веднъж бяха покрити от страната, като удостовери, че е доста евентуално общинското дружество да бъде одържавено с концепцията да бъде оздравено.

Изглежда, че казусът е в ръководството на това сдружение. Трупа задължения и разчита на обществения резултат - да бъде обезпечено парното на софиянци. Топлофикационни сдружения има и в други градове, само че те не натрупат задължения, означи Янев.

Утре следва отварянето на офертите за тестванията за КОВИД за учениците . След като се види какви са опциите за бърза доставка, ще стане ясно и по кое време те ще се върнат в класните стаи. Янев предвижда, че такава ще има до 10 дни. Той успокои, че родителите ще имат право на избор - дали да пуснат децата за присъствено образование, като бъдат тествани за КОВИД-19 два пъти седмично, или да ги задържат вкъщи за онлайн уроци, в случай че не желаят тестване.

Казусът " Кирил Петков "

Научих за канадското поданство през лятото, дружно с доста от нашите сънародници - призна министър председателят. Той не разяснява решението на Конституционния съд, съгласно което главният закон е бил нарушен. " Бих споделил, че работихме добре (с икономическия министър в първия му длъжностен кабинет Кирил Петков), като човек нямам забележки – това е един релативно младеж с бъдеще… С тази спогодба – да спазва Конституцията и законите ", съобщи Янев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР