Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене.

...
Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене.
Коментари Харесай

Д-р Йорданка Господинова: Работата по пижама от вкъщи е като пушенето


Д-р Йорданка Господинова е доктор и треньор по здравословно хранене. Става доста известна с програмата за мъдро намаляване Smart Diet, основана преди три години. Освен бележит доктор с дългогодишна процедура, умел управител в региона на опазването на здравето, магистър по обществена логика на психиката и притежател на голям брой награди за литература, тя е дама с доста превъплъщения, само че най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред личното си притеснително здравно проучване, тя взема съдбовно решение, което трансформира вечно тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително възходящото тегло, тя поема нещата в свои ръце и създава неповторим хранителен режим, посредством който не просто смъква изумителните 29 кг, само че и връща всичките си медицински индикатори назад в нормата. Днес режимът Smart Diet е сполучлив и набиращ все по-голяма известност бизнес, а доктор Господинова е измежду първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, към момента се борим с разновидността Омикрон на ковид, дебнат ни простуди, а сме към този момент в разгара на пролетта с нейните алергии. Какво да създадем, с цел да останем здрави?

- През последните 2 години бяхме подложени на доста тествания, които към момента не престават. За всеки сезон има настоящи инфекциозни болести, които се демонстрират по-често, както и такива, които затихват. От следеното до момента установихме, че степента на разпространяване на коронавирус и други респираторни болести при стопляне на времето понижава. Като цяло не съществува характерна подготовка, която да ни подсигурява, че няма да се разболеем. Това, което можем да създадем, с цел да повишим възможностите си и да подобрим здравословното положение на организма си, е да се храним вярно. Да съблюдаваме нужните пропорции на всички хранителни групи, да одобряваме задоволително вода, да сме физически дейни всекидневно. Важно е да разпознаваме какво ни споделя тялото ни - посредством това по какъв начин се усещаме, по какъв начин изглеждаме и какво демонстрират проучванията ни.

- До каква степен имунитетът е определящ за това да се опазим от инфекции и други болести?

- Имунитетът съставлява цялост от голям брой редом настоящи системи, които защищават организма от развиване на болестни процеси. Най-общо това са структури, които дават отговор за различаване на непознат сътрудник в тялото ни, анализирането му, унищожаването му и обучаването на тялото по какъв начин да се бори с него при бъдеща среща. По този метод вътрешната среда на организма ни се резервира в баланс и необезпокоявано може да прави функционалностите си.

- Как въздейства стресът на имунитета ни?

- През последните 10 години има много разработки по тази тематика. При нескончаем стрес в тялото ни се задействат избрани последователности от биохимични реакции, които трансформират вътрешната среда на организма ни. Хормонални, клетъчни, рецепторни и молекулярни промени съумяват да “излъжат” тялото ни, че живеем в условия на нараснала заплаха. Това, от своя страна, в дълготраен аспект може да намали отбранителните сили на имунитета ни по отношение на някои инфекциозни болести. Съществува доктрина, че вследствие на дисрегулацията на имунитета под въздействие на стрес могат да се отключат автоимунни или злокачествени болести.

- Работата от у дома за някои хора е същински стрес както душевен, по този начин и физически. Те мъчно понасят, че не могат да мръднат от стола и стаята. В минус или в плюс се трансформира режимът на хоум офис, станал всеобща процедура поради пандемията?

- Има едно относително ново съпоставяне, че седенето е новото пушене. Това е по този начин, тъй като прекарването на дълготрайно време в седнало състояние е неподходящо за нашето здраве. В композиция с покачвания банкет на храна при престоя у дома, елементарно се стига до наддаване на килограми при много хора. Като цяло работата от вкъщи носи и своите позитиви - спокойствието, редукцията на стрес, опцията да работим с домашните си облекла, да се наспим по-добре и така нататък Важно е, когато бъдем сложени в такава обстановка, да съумеем да се приспособяваме към измененията и да оценим кое е хубаво и кое не е за нашия организъм.

- Манията да се пият фрешове и ядат доста плодове крие ли някакви опасности?

- Въпреки че не ги отхвърлям тотално, аз не съм огромен последовател на фрешовете. Това е по този начин, тъй като те имат доста по-висок гликемичен показател от плода или аналогичното смути. Гликемичният показател е скоростта, с която една храна води до повишение на кръвната захар. Правилото е да се употребяват храни със междинен или невисок гликемичен показател. При нужда от бързо “зареждане” с сила 200-300 мл портокалов фреш са добър вид, само че не би трябвало да прекаляваме, тъй като всичката неизползвана сила след това ще се трансформира в мазнини.

- Кои са най-честите последици при боледуване от ковид и какъв режим препоръчвате на оздравелите?

- Ефектите на по този начин наречения “дълъг ковид” занапред се учат и рамкират от водещите откриватели, само че е изрично несъмнено, че те съществуват. Говорим за положение, което продължава от седмици до месеци след преболедуване. Най-често става въпрос за изхабеност, лесна уморяемост, усложнение при дишане, сърдечни аритмични феномени, болки в мускулите и ставите, “мозъчна мъгла”, депресии, бодърствуване и други

Все още не е изцяло явен механизмът, по който се случват тези проблеми. Със сигурност пълноценното и здравословно хранене би имало удобен резултат върху това положение. Съществуват изследвания, че постоянното упражняване на избрани спортове има доста удобен резултат върху някои от признаците на “дългия ковид”.

- Каква роля играе тежестта ни при едно заболяване?

- Наднорменото тегло и нездравословното положение на организма въздействат прекомерно отрицателно при прекарването на разнообразни болести. Като цяло обремененият метаболизъм и несъответстващо функциониращите системи са причина за по-тежкото протичане на множеството заболявания. Беше потвърдено, че хора с наднормено тегло, диабет и сърдечносъдови болести са изложени на доста по-висок риск от тежко протичане на коронавирус.

- Какви са вашите рекомендации за метод на хранене и дневен режим, които биха ни основали щит против изброените нагоре болести?

- Информирайте се какво е пълноценно хранене за вашия организъм. Приемайте всекидневно всички нужни нутриенти - главните хранителни субстанции, които обезпечават сила на организма. Яжте доста плодове и зеленчуци. Пийте доста вода и чай. Движете се!

- Какъв хранителен и двигателен режим е подобаващ за най-възрастните и уязвими хора?

- Те би трябвало д​а се пазят доста в актуалната епидемиологична конюнктура, тъй като вирусът е изключително нападателен към тази група. Задължително да съблюдават главните правила на здравословното хранене и метод на живот. Но по-възрастните би трябвало да отделят и по-специално внимание на по-задълбочени проучвания и профилактични прегледи, с цел да имат по-ясна визия през какво минава организмът им.

- В обществените мрежи гъмжи от чудодейни здравословни предписания. За какво би трябвало да внимаваме?

- Подбирайте информацията си. Не се доверявайте на инцидентни отзиви в интернет. Четете и вярвайте на авторитетни издания, които са се утвърдили през годините измежду доста хора като първокласен източник на достоверна информация.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР