Д-р Володимир Ермоленко е украински философ и журналист, директор в

...
Д-р Володимир Ермоленко е украински философ и журналист, директор в
Коментари Харесай

Историята на руско-украинската битка е дълга, но не е тази, която ви разказва Путин

Д-р Володимир Ермоленко е украински мъдрец и публицист, шеф в Internews Ukraine и основен редактор на UkraineWorld.org
По-рано тази седмица, преди да даде публична заповед за нашествието в Украйна, съветският президент Владимир Путин произнесе една от най-агресивните си речи до момента. Той на процедура отхвърли правото на Украйна да съществува, прокара подправени разкази, че в Украйна след 2014 година има нелегитимна власт и радикална националистическа идеология, показа я като нападателна страна, която желае да си върне назад окупирания от Русия Донбас с военни средства. Всички тези изказвания са предлог за Путин да признае " независимостта " на по този начин наречените Донецка и Луганска " национални републики " и да оправдае нахлуването на украинска територия от съветски войски. Нещо повече, Путин упрекна Украйна за осъществяването на " геноцид " в окупирания от Русия Донбас, като не изясни по какъв начин тъкмо това може да се случи на територии, до които Украйна няма достъп от осем години.

Войнствената изразителност на Путин се изяснява с един елементарен факт: демократична Украйна е екзистенциална опасност за новия съветски империализъм - политически модел, концентриран към култа към страната и новия Левиатан, реабилитиращ сталинизма във вътрешната и външната политика. Ето за какво Русия е толкоз обезверена да върне Украйна в своята сфера на въздействие.

Но действителността е, че Русия е изгубила борбата за сърцата и мозъците на украинците: 72% от тях считат Русия за враждебна страна; 68% желаят Украйна да се присъеди към Европейски Съюз, а 54% - към НАТО. Украинската идея е общоприетата: за независимост и народна власт.
Реклама
Борбата на страната против съветския авторитаризъм не е от през днешния ден. Всъщност Украйна развива политическа просвета, центрирана към правата и против тиранията от епохи. През Средновековието Киевска Рус е плуралистично политическо образувание, проведено посредством голям брой центрове на въздействие на градове-държави, без нито едно тиранично ръководство. В ранния съвременен интервал украинското казашко устройство образува модел на републиканска политика и договорна концепция за страна, друга от надигащия се московски авторитаризъм.

През XIX век украинските интелектуалци развиват концепция за политика изпод нагоре, фокусирана върху самостоятелните общности (хромади), против царската автокрация. И през XX век украинската версия на социализма беше насочена към европейските модели на кооперативна стопанска система и равноправност на селяните и служащите, а не към съветския модел на " тирания на пролетариата ".

Украйна е платила висока цена за това, че се е осмелила да оспорва съветския авторитаризъм през цялата история - и към момента е по този начин. През XIX век Руската империя не разрешава украинския език за публично прилагане за половин век и изпраща нейните духовни и културни водачи в затвори или в заточение. През XIX век съветските болшевики унищожават украинската самостоятелност, унищожават нейната интелигенция и убиват към 4 милиона души в изкуствения апетит (Голодоморът - бел.ред.) през 1932-1933 година Други интервали на апетит през 20-те и 40-те години на предишния век са довели до гибелта на 1 милион души. През 70-те и 80-те години Съветският съюз систематично изпращаше украински бранители на човешките права в затворническите си лагери.

Руската окупация на Крим през 2014 година и последвалата продължителна военна и обществена злополука в Източна Украйна са единствено продължение на тази дълга история. И до момента в който през цялото това време страната успяваше да устои, с последните закани, събития и подправени разкази е доведена до ръба.
Реклама
За да скрие закононарушенията си, Кремъл рисува картина на демонични, " националистически " украинци. Но Украйна не е това. Става дума за дълбоката й историческа и политическа просвета, в която свободите са от значително значение, а тираничното ръководство се отхвърля. Украинците са единни в опълчването си на съветската експанзия, без значение дали приказват украински или съветски език. Наивно е да се мисли, че рускоговорещ украинец безусловно ще поддържа контрола на Русия над Украйна: даже в най-вече рускоговорящите райони на Източна и Южна Украйна концепцията за обща украинска политическа еднаквост, учредена на правата, се ускорява през тези години, до момента в който имперската концепция за " съветски свят " се маргинализира.

Трябва да погледнем оттатък реториката и да се съсредоточим върху действителността. Русия не се интересува от разширението на НАТО; тя се грижи за личното си разширение. Тя не желае да спре разширението на НАТО; тя желае НАТО да не стопира разширението на Русия. Русия е последната тиранична империя в Европа и обезверено желае да обърне републиканските и демократичните обичаи в европейската - и украинската- политика.

Западните страни би трябвало да останат твърди по отношение на Русия: страхът да не се предизвика Путин в действителност предизвика Путин. Първият кръг от наказания, приложени против режима му поради признаването на " независимостта " на подкрепяните от Русия " републики " на окупираните територии на Източна Украйна, беше стъпка в вярната посока. Както и замразеното узаконяване на противоречивия газопровод " Северен поток 2 ".

Но с оповестяването на войната би трябвало да последват доста повече неща:
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Строителство и парцели 3 Свят 1 Отбрана 2 Свят 3 Свят 1 Отбрана 2 Компании 3 Предприемач Реклама
строги наказания, приложени към основни браншове на съветската стопанска система, в това число енергетика, банкиране и защита заледяване на активите на приятелите на Путин в целия западен свят, а кръговете от наказания би трябвало да бъдат постоянни, ориентирани към от ден на ден лица и активи всеки месец, с цел да оказват непрестанен напън върху съветските елити. Украйна би трябвало да продължи да получава военна помощ, която да усъвършенства нейните отбранителни качества. страните от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други съдружници би трябвало да сключат двустранни съглашения за обща защита с Украйна и да основат рамка за сигурността й. Украйна би трябвало да получи икономическа поддръжка, с цел да отбрани стопанската система и хората от рецесия, породена от военна опасност. Тази икономическа поддръжка би трябвало да бъде предоставена при условия за по-нататъшни промени в Украйна, на първо място в правосъдния и антикорупционния бранш.

Украйна няма да отстъпи в тази екзистенциална борба, само че светът би трябвало помогне на страната да се отбрани, с цел да отбрани демокрацията в нашия свят. Утре може да е прекомерно късно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР