Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Отделението по

...
Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Отделението по
Коментари Харесай

Лекарки говориха за значението на донорството пред горнооряховски гимназисти

Д-р Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова от Отделението по анестезиология и интензивно лекуване на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” бяха лектори в часът на класа на гимназистите от горнооряховското учебно заведение “ Георги Измирлиев ”. По време на срещата учениците и лекарите, приказваха за смисъла и изгодите от донорството.

Рано сутринта, актовата зала на учебното заведение беше претъпкана от възпитаници, които с интерес слушаха, какъв брой е значимо да бъдем осведомени, с цел да може, в случай че изпаднем в обстановка, в която би трябвало да вземем решение, дали да дарим органите на собствен непосредствен, да можем да създадем умишлен и осведомен избор. В часът на класа, доктор Маринова и доктор Лъчезарова, обясниха на учениците, че положението на мозъчна гибел е необратимо и няма по какъв начин да бъде сбъркано, а един донор може да избави до 7 човешки живота.

Тъй като сега у нас, всеки може приживе единствено да съобщи отхвърли си да бъде донор, само че не и единодушието си, лекарите обясниха на тинейджърите какъв брой е значимо всеки от нас да приказва на тази тематика със фамилията си, тъй като съгласно българското законодателство, околните ни вземат решение за органите ни, след гибелта ни.

Срещата с учениците от СУ ” Георги Измирлиев ” е част от осведомителната акция, която доктор Маринова и доктор Лъчезарова водят в поддръжка на донорството в последните няколко години. Благодарение на нея единствено за последните две години във Великотърновската болница има 11 сполучливо осъществени донорски обстановки и десетки избавени човешки животи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР