Д-р Нора Великова - офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ

...
Д-р Нора Великова - офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ
Коментари Харесай

Млада лекарка от ИСУЛ за втори път с награда за работата си

Д-р Нора Великова - офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ” и помощник към Катедра „ Спешна медицина” на МУ-София, завоюва състезанието „ Млад учен” на Българското глаукомно сдружение, похвалиха се от болничното заведение. Наградата бе връчена за представянето на резултатите от новаторска за България миниинвазивна антиглаукомна интервенция - гониотомия с Kahook Dual Blade.

Методът, който се ползва единствено в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, може да се прави по едно и също време с интервенцията за катаракта (при възрастните хора тези положения нормално вървят паралелно), като по този начин болният получава резултат 2 в 1: от една страна зрението се усъвършенства, защото се отстранява катарактата, а от друга – вътреочното налягане и рискът от градация на глаукомния развой понижават.

Д-р Великова в екип с началника на Клиниката по очни заболявания доцент доктор Борислав Кючуков, дм, FEBO, прави тази щадяща минимално травматична процедура от 4 години. Научно-изследователският план е станал вероятен с помощта на финансова поддръжка от Медицински университет - София.

Миналата година доктор Великова също беше удостоена с премия за млад офталмолог с теоретичен принос „ Проф. Стоимен Дъбов” от Българското сдружение по офталмология, напомнят от лечебното заведение. Лекарката е и един от гостите на Zdrave.net в рубриката „ ”

Конкурсът „ Млад академик “, извършен в границите на ХХ-ти Симпозиум на Българското глаукомно сдружение (БГД), се състои от двуетапна селекция на участващите планове. Селекцията включва обзор на научните отчети в цялостен текст и по-късно показване на утвърдените отчети пред публика от офталмолози. Оценката се прави от Управителния съвет на сдружението с ръководител Доц. Марин Атанасов, дм, FEBO.

Какво съставлява самият способ?

Иновативното при него, с изключение на, че оказва помощ да се подобрят две положения едновременно, е че подтиква естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави неестествен път за оттичане. При глаукомата в окото се образува повече течност, която притиска зрителният нерв и последователно го поврежда окончателно. По време на интервенцията в засегнатия орган се прави дребен, 2 мм прорез, през който се слага мека леща, която замества помътнялата в резултат на катарактата естествена леща. През същия отвор се влиза с още по-миниатюрно ножче, което подтиква дренажа на вътреочната течност. Операцията е минимално инвазивна и с доста добър профил на сигурност и бързо възобновяване Ден след интервенцията пациентът може да бъде изписан, а до седмица да възвърне напълно естествения си метод на живот.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР