Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са

...
Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са
Коментари Харесай

Tри жени учени с награда от 5000 евро за свои проекти за опазване на Черно море

Д-р Искра Колева, доктор Радослава Бекова и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия „ За дамите в науката " за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните реформаторски научни хрумвания на публична онлайн гала през днешния ден със специфичното присъединяване на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България и госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Това е поредна година, в която двете дами поддържат с наличието си идеята на L`Oréal и ЮНЕСКО за повече дами в науката.

Стипендиите „ За дамите в науката " са едни от най-очакваните и влиятелни научни награди в България, които тази година честват своята 10-а годишнина. Отличията, които се отпускат всяка година на млади дами учени, имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера, както и да ги стимулират да разпрострат цялостния си капацитет за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите новаторски научни планове с премия от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който доктор Радослава Бекова впечатли журито на „ За дамите в науката " 2020 година, е фокусиран върху проучване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си планът цели ограничение на един от най-големите замърсители в наши дни - пластмасата. Това прави проучванията на доктор Бекова освен извънредно настоящи, само че и от изключително локално и районно значение. Към момента тя е основен помощник в Института по океанология към БАН-Варна. Д-р Бекова е и първата носителка на стипендията „ За дамите в науката " с кариерна активност в морската столица, като тя има извоювани и 2 високи оценки за научни достижения в региона на климатичните промени и опасности.

Д-р Искра Колева е името на втората стипендиантка по програмата „ За дамите в науката " тази година. Тя е кадърен млад химик и сега е основен помощник във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски ". Проектът, с който доктор Колева печели стипендията „ За дамите в науката " за 2020 година, е ориентиран върху проучване на свойствата на катализаторите и понижаване на нездравословните излъчвания в околната среда. В основата си проучването цели намаление на замърсяването и нездравословните излъчвания във въздуха у нас, което е изключително наболял проблем. Към момента София се подрежда в топ 10 в света на градовете с най-мръсен въздух. Това прави научната активност на доктор Колева от огромно локалнo значение и с висок капацитет за употреба.

Третата стипендиантка за 2020 година е Любов Маринкова, която е необикновено надарен астрофизик и е член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ „ Св. Климент Охридски ". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст поради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендията „ За дамите в науката ", е фокусиран върху проучване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: „ Защо и по какъв начин се раждат звездите? ". Въпрос с нараснала компликация, който е обект на интерес и проучване от учени по целия свят.

Тази година стипендиантската стратегия „ За дамите в науката " се организира в България за 10-и юбилеен път в партньорство сред L`Oréal България, СУ „ Св. Климент Охридски " и Националната комисия за ЮНЕСКО - България. За тези 10 години програмата съумя да се наложи като един от най-престижите научни състезания в страната и да отличи 27 превъзходни дами за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност с общ награден фонд от 135 000 евро.

От основаването си през 1998 година и до през днешния ден „ За дамите в науката " продължава да е единствената по рода си световна стратегия, която се бори за тъждество сред половете в науката (жените към момента съставляват едвам 29%* от откривателите в международен мащаб). През последните 22 години „ За дамите в науката " е подкрепила и отличила над 3100 дами учени в 117 страни.

„ Изминалите 10 години бяха извънредно сполучливи за програмата „ За дамите в науката " в България! 10 страхотни години на разкриване, поощряване и отдаване на заслуженото внимание на големия гений на българските дами в науката! Досега самодейността е отличила 27 дами, 27 изумителни проучвателен кариери и 27 научни плана на международно равнище! Искам да благодаря на всички, които поддържат идеята „ За дамите в науката " - идея, която L`Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО - България и Софийският университет стартираха преди 10 години, с цел да реализиран тъждество сред половете в науката и да дадат на дамите откриватели признанието, което заслужават. Вярвам, че 10 години по-късно можем с горделивост да заявим, че сме една крачка по-близо до задачата! " - сподели Ваня Панайотова, общоприет управител на L`Oréal България, по време на онлайн церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе почетено от редица публични лица и висши представители на научната общественост, измежду които госпожа Карина Ангелиева - заместник-министър на образованието и науката, господин Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи и ръководител на Националната комисия за ЮНЕСКО - България, Н. Пр. Флоранс Робин - Посланик на Франция в България, проф. Николай Витанов - заместник-ректор на СУ „ Св. Климент Охридски ".

Новото единадесето издание на „ За дамите в науката " следва да стартира след броени дни с отваряне на приема на кандидатури за 2021 година в търсене на най-талантливите българки учени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР