Д-р Искра Александрова завършва медицина в Медицински университет гр. София

...
Д-р Искра Александрова завършва медицина в Медицински университет гр. София
Коментари Харесай

Д-р Искра Александрова: Ако вече сте получили веднъж инсулт, вероятността да получите друг е по-висока

Д-р Искра Александрова приключва медицина в Медицински университет гр. София през 2002 година Има добита компетентност по Нервни заболявания пред 2010 година към Медицински университет гр. Варна. Д-р Александрова минава квалификационни курсове по Невросонология/Ултразвукова диагностика на нервната система/ - Медицински университет гр. София през 2012 година, Отоневрология - 2012 година Медицински университет гр. София през 2012 година и Електромиография. От 2015 година работи в Отделение по „ Нервни заболявания “ към УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “. Амбулаторни прегледи прави към ДКЦ - 2 Русе.

Д-р Александрова, УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “ влага съществени старания в предварителната защита и лекуването на мозъчно-съдовата болест и нейните последици, едно от които е повишението на риска от инсулт. Какво съставлява мозъчния удар?

Исхемичния мозъчен инсулт e животозастрашаващо положение, което най-често се дължи на остро настъпило задръстване на кръвоносен съд в мозъка – тромбоза /образуване на съсирек на място в кръвоносния съд или емболия/запушване от тромб/съсирек/ образуван в сърцето при нарушен сърдечен темп и отвеян от кръвта до мозъчен съд/. Има и други по-редки аргументи за мозъчен инсулт като остра кръвозагуба, вродени недостатъци на кръвосъсирването, инфектиране на кръвоносните съдове на мозъка, доста ниско артериално налягане, като затруднение на онкологични и други болести.

Как можем да разпознаем мозъчния инсулт?

Първите признаци на инсулта могат да бъдат остро настъпили: смяна в говора, деформиране на лицето, уязвимост в крайниците, нарушено гълтане, нарушена съгласуваност. Те би трябвало да се разпознават от пациентите и околните им, тъй като е извънредно значимо пациентът с нововъзникнал мозъчен инсулт да бъде закаран по най-бързия метод в болница профилирана в лекуването на мозъчен инсулт. Запомнянето може да стане елементарно, употребявайки британската дума fast (бърз), която подхожда на абревиатурата за различаване на признаците на инсулта.

F– face – лице – пациентът получава деформиране на лицето;

А- arms – ръце – потърпевшият усеща уязвимост в едната ръка и не може да вдигне двете симетрично;

S– speech – диалект – при инсулт речта може да бъде нарушена и думите неразбираеми;

Т– timе – време – при инсулт времето е доста скъпо.

При подозрение за мозъчен инсулт не би трябвало да се губи време и да се търси персоналния доктор или невролог, околните или очевидците би трябвало да се обадят на 112, с цел да може да може пациента да бъде преценен от екип на ЦСМП и превозен до най-близкото профилирано лечебно заведение. Не би трябвало да се разрешава на болен с инсулт самичък да кара, има заплаха да се утежни ненадейно.

Пациентите с инсулт докарани с кола за спешна помощ в незабавно поделение се диагностицират и лекуват по-бързо заради отбягване на формалности. Веднъж пристигнали пациентите с мозъчен инсулт в болничното заведение ще бъдат оценени незабавно от дежурния медицински личен състав, ще им бъдат назначени проучвания, с цел да се вземе решение за последващото лекуване.

Какво се случва след появяването на признаци на мозъчен инсулт и за какво бързата реакция е толкоз значима?

Ако пациентът с исхемичен мозъчен инсулт със признаци от 4 часа бъде оценен в незабавно поделение като подобаващ може да бъде лекуван с лекарство /тромболитик/, с което се пробва да се разтвори съсирека запушил кръвоносния съд. Преценката се прави от дежурния невролог въз основата на анамнезата, образното проучване на основния мозък, проучването на кръвта и съпътстващите болести по строги критерии. Съветвам околните на пациентите да имат доверие на лекуващия екип, лекуването не е ново, има дълготраен позитивен опит с него. За първи път в България мозъчен инсулт е лекуван с лекарство за разтваряне на тромб през 2005 година в гр. Пловдив. Първото извършено лекуване с венозната тромболиза в УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “ се прави през м. ноември 2018 година До момента в УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “ тромболиза е приложена при над 320 пациенти със болестта. Екипът на поделение по Нервни заболявания на УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “ е отличен със 7 платинени и 3 златни награди за лекуване на исхемичен мозъчен инсулт. Признанието е от Европейската организация за лекуване на инсулти – ESO. Отличието се присъжда на лечебни заведения, които покриват критериите за лекуване на инсулт, наложени в Европа. Едни от основните индикатори за златен статут са над 5% от пациентите, които се лекуват в болничното заведение с инсулт да получават лекуване с метода - венозна тромболиза, както и времето от приемането до започване на лекуването да бъде под 60 минути. В УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “ процентът на пациентите, получили актуалното лекуване все още е над 17%. Лекарството усъвършенства доста възможностите за възобновяване от мозъчния удар и понижава инвалидността. Проучванията демонстрират, че пациенти получили лекарство за разтваряне на съсирека имат по-голям късмет да се възстановят изцяло или да имат по-малко остатъчни увреждания спрямо пациенти, които са оставени без характерно лекуване.

При подбрана група пациенти, които не са съумели да дойдат до 4 час от началото на признаците на инсулт, при които на извършените проучвания се откри жизнеспособна част от мозъка, която може да бъде избавена може да се направи опит за реканализация /отпушване/ на запушения кръвоносен. За страдание доста дребна част от инсултите доближават в точния момент до болница и получават лекарство за разтваряне на съсирека. По тази причина е значимо първите признаци на инсулта да се познават от всеки и при подозрение да се потърси незабавна помощ.

Възможно ли наново да получим мозъчен инсулт?

Ако към този момент сте получили един път инсулт, вероятността да получите различен е по-висока. Един от четирима, претърпяли мозъчен инсулт, получава нов в границите на 5 години. Ако сте имали признаци на инсулт, които са минали от единствено себе си в границите на минути до часове, рискът да получите инсулт в идващите три месеца е със 17% по-висок. По тази причина е значимо да се открие повода за инсулта включително болести на сърцето, високо кръвно налягане, висок холестерол, несиметричен сърдечен темп и диабет. Вашият доктор ще ви предпише лекарства и ще ви даде насоки за здравословен метод на живот.

Изключително значимо след приемане на мозъчен инсулт за възобновяване е ранната рехабилитация. Рехабилитацията стартира още от първите дни в отделението, спомага за по-бързото възобновяване и прибиране вкъщи както и има основна роля в предотвратяването на нови инсулти. Възстановяването след инсулт е друго при всеки - може да отнеме седмици, месеци и даже години. Някои хора се възвръщат изцяло, други остават с дълготрайни увреждания.

Може ли да ни дадете препоръки за понижаване риска от мозъчен инсулт?

Правилното хранене, придвижването и отказването от нездравословните привички са водещи в профилактиката на мозъчно-съдовата болест. Според последни изследвания хората, които се придържат към Средиземноморската диета и така наречен MIND диета забавят стареенето на мозъка с към 10 години. Препоръчват се плодове и зеленчуци на всяко хранене, пълнозърнести храни, риба и сурови ядки. Избягване на алкохола, прекъсване на тютюнопушенето. Правилното хранене би трябвало да се комбинира с подобаваща за всяка възраст умерена физическа интензивност най-малко 3 дни по 50 минути или 5 дни по 30 минути.

Хората, които са диагностицирани със болести, които покачват риска от мозъчен инсулт като артериална хипертония, затлъстяване, диабет, дислипидемия, предсърдно мъждене и други би трябвало регулярно да посещават персоналния си доктор и съответния експерт, с цел да може да получават съответно и навременно лекуване, което да разреши съответното заболяване да бъде добре следено.

Какво да чакаме след мозъчен инсулт?

След приемането на инсулт пациентът може да има огромен напредък и да възвърне своята самостоятелност от близките, само че при други остават проблеми като: парези на крайниците/невъзможност да се движат или затруднено движение/, проблеми с мисленето, вниманието, будността, заучаването на нови познания, преценката и паметови нарушавания, проблеми с разбирането на речта, проблеми с изразяването на страсти, мравучкане и странни чувства в тялото, проблеми с гълтането и дъвченето, проблеми с контрола на пикочния мехур и червата, меланхолия

Правилната профилактика и навременно лекуване са в положение да спестят на пациентите и околните им всички неприятни последици на мозъчния инсулт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР