Д-р Христо Трунчев, президент на Новартис за България © Надежда

...
Д-р Христо Трунчев, президент на Новартис за България © Надежда
Коментари Харесай

Достъп, качество, резултат

Д-р Христо Трунчев, президент на " Новартис " за България

© Надежда Чипева Профил

Д-р Христо Трунчев e президент на Novartis за България и Македония. Започва кариерата си във фармацевтичната промишленост преди 22 години в представителството на Eli Lilly за България, което оглавява скоро по-късно. Бил е търговски шеф на същата компания за Русия и Оперативно-наблюдателно дело. Активно взе участие в управителния съвет на ARPharM през последните 10 години. Завършва медицина в Пловдивския медицински университет и MBA в City University Seattle, Вашингтон.Още през 2013 година Световната банка разгласява отчет за здравната система в България, чиято цел беше да сложи " диагноза " и да предпише " лекуване ". Основните рекомендации бяха ориентирани в три посоки: подсилване на доболничната помощ със особено внимание към сърдечно-съдовите болести, усъвършенстване на болничния бранш и лекарствена политика.

Лекарствената политика дава рамката на нашата съществена работа да осигуряваме достъп на пациентите до ефикасни новаторски лечения. Нашата цел е непрестанно да търсим способи за възстановяване на този достъп в съдействие с главните заинтригувани страни. През последните няколко години това съдействие стана причина за съответни значими стъпки по посока основаване на по-устойчива, по-предвидима и по-прозрачна лекарствена политика. Въвеждането на " механизъм, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК " през 2019 година, докара до цялостен надзор върху разноските на Обществения фонд за лекарствени артикули. На пръв взор това е финансов механизъм, който има рестриктивен темперамент и лимитира растежа на фирмите. Компаниите, които стартират новаторски артикули, могат да изпаднат в обстановка да връщат милиони левове. В същото време този механизъм дава опция на пациенти, които са показани да получат достъп до ефикасни новаторски артикули, утвърдени от европейския регулатор и минали процеса на оценка на здравните технологии в България. Подобряването на достъпа сподели, от една страна, действителните потребности на пациентите, а от друга, и равнището на недофинансиране на системата. Това беше отразено и в решението на нашите политици да възнамеряват по-големи вложения в лекарствени артикули през 2020 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Наред с това се предложи обособяването в бюджета на НЗОК на още една група лекарствени артикули по лист за базова терапия на онкологични и онкохематологични болести, коагулопатии и други редки болести. Плановете са тази група да не предстои на действието на механизма, което несъмнено поражда въпроси. Експертните полемики за тази нова група са извънредно значими, тъй като тя може да бъде развита във времето и употребена като основа за въвеждането на новите клетъчни и генни лечения, които са гражданска война в медицината и българските пациенти към момента нямат достъп до тях.

Към сегашния миг съществуват някои спомагателни рестрикции в достъпа до лекарствени артикули като така наречен мярка за " разходна успеваемост ". Тя продължава да води единствено до генериране на ненужно и неаргументирано напрежение, подбудено от закъснение достъпа на българските пациенти до ефикасни новаторски лечения и ограничение опциите на лекарите да вършат най-хубавия избор на лекуване за техните съответни пациенти. Нужно е преосмислянето на сходни рестриктивни ограничения в подтекста на съществуването на " механизъм, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на НЗОК ".

Няколко години след отчета на Световната банка може умерено да кажем, че във връзка с лекарствената политика напредъкът е забележим. В България е налице усъвършенстван достъп до ефикасни новаторски лечения и постоянна финансова макрорамка. Нужно е да продължи работата за възстановяване качеството на здравните услуги посредством налагане на съответни стандарти за качество в съответните лечебни области. Критично значимо остава и въвеждането на цялостна цифровизация в опазването на здравето с благоприятни условия за следене и оценка на резултатите от здравните услуги.

" Новартис " като водеща новаторска фармацевтична компания е виновен водач в даването на цялостни решения в опазването на здравето. Ние гледаме стратегически на нашето развиване в България с небосвод 5 - 10 години напред и всички наши интензивности са подчинени на тази визия. Диалог, консенсус и бистрота са основните думи, които дефинират нашето съдействие с главните заинтригувани страни в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР