; д-р Христо Димитров Приложение на кинезитерапия при неоперативно лечение

...
; д-р Христо Димитров Приложение на кинезитерапия при неоперативно лечение
Коментари Харесай

Кинезитерапия при травми на китката

; доктор Христо Димитров

Приложение на кинезитерапия при неоперативно лекуване на сублуксация на ставата, формирана от двете кости на предмишницата или тъй наречените дистална радио-улнарна става, намираща се в непосредствена непосредственост до китката.

Терминът луксация значи цялостно изместване, до момента в който сублуксацията значи отчасти разбъркване. Сублуксацията се получава заради отчасти изместване на ставните повърхности, само че поддържане на прочут контакт еднa с другa.

Какви са типовете сублуксации на дисталната радиоулнарна става?

Има два съществени типа сублукасция на ставата: леки и комплицирани сублуксации.

Леките сублуксации са по-лесни за лекуване и не изискват комплицирани лечебни мероприятия.
При комплицираните сублуксации могат да включват повреди на повече тъкани като повреди на триангуларния фиброхрущялен комплекс, който е формиран от няколко лигамента и хрущялен диск в зоната на външната част на китката, счупвания на лакътната кост или ulna, комбинирани контузии с киткената (гривнената) става.

Как се получава сублуксация на дисталната радиоулнарна става?

Обикновено контузията, причиняваща сублуксация на радио-улнарната става, може да бъде рухване върху дланта и китката при замръзване, рухване от колело, рухване при разнообразни спортни игри като футбол, и други Травмата може да бъде породена и от постоянно повтарящи се придвижвания при някои спортове, свързани с мятане, голф и гимнастика. Често тази контузия е част от по-големи контузии към китката, при които може да има фрактури на костите повреди на триангуларния фиброхрущялен комплекс.

Фиг. 1 Механизъм на травматична увреда на дисталната радиоулнарна става

Какви са признаците за сублуксация на дисталната радиоулнарна става?

Болката е най-честият признак при тази контузия. Подуването в региона на китката и мъчителните придвижвания са чести. Може да се забележи очевидно излизане на главата на лакътната кост на открито спрямо другата китка.

Свързани публикации.. Кинезитерапия и тенис лакът 0 Приложение на нееластичен тейпинг в кинезитерапията 0 Боли ме кръст. Помощ! Как оказва помощ кинезитерапията при болежка в кръста? 0

Какво е неоперативното лекуване на леката сублуксация на дисталната радио улнарна става?

Леката сублуксация на дисталната радио улнарна става се третира консервативно или неоперативно, което може да включва обездвижване на ставата за четири до шест седмици съгласно преценката на лекуващия доктор ортопед - травматолог.

Кинезитерапия при сублуксация на дисталната радио-улнарна става.

Целта на кинезитерапията е да форсира процеса на възобновяване на повредената става и повредените околоставни меки тъкани.

Едно от първите средства на кинезитерапията е ставната готовност. Често употребявани техники са мобилизациите с придвижване по концепцията Mulligan. Концепцията предлага и приложението на нееластичен тейпинг за задържане резултата от мобилизационните техники (Фиг. 2а б в).

Фиг. 2а Начало на слагане на стабилизиращ тейпинг на китката

Фиг. 2б Продължение на слагане на стабилизиращ тейпинг на китката, съпроводен с готовност на ставата

Фиг. 2в Завършена апликация с нееластичен тейп при увреда в китката.

Други техники използвани във възстановителния интервал са тези от концепцията Cyriax. Те включват, както мекотъканни техники като дълбоката транзверзална разтривка (ДТФ), по този начин и ставно-мобилизационни/манипулационни техники за целия ставен комплекс, формиран от двете кости на предмишницата и дребните костици на дланта.

Нормално след имобилизация на ставата е да бъде понижена мускулната мощ на предмишницата и дланта. Кинезитерапията предлага богат набор от извършения за възобновяване на мускулната мощ, съгласуваност, еластичност, умелост на дланта и предмишницата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР