Д-р Гео НешевГрехота е за чудото на българската природа -

...
Д-р Гео НешевГрехота е за чудото на българската природа -
Коментари Харесай

Чудото на българските билки

Д-р Гео Нешев

Грехота е за чудото на българската природа - билките, да се написа надали освен на Еньовден. България е най-богатата на билки страна в Европа и трета в света! А един от най-големите наши сърцеведи Йордан Йовков, описвайки последния ден на Русалската неделя, споделя по какъв начин "хора с неизлечими рани по тялото си, с измъчени, страдащи души " оставали да преспят в гората. Те полягали върху "червените поляни на росена " и разпъвали край себе си чисти бели кърпи. Паднела ли нощната тъма, идвали русалките, с цел да берат росена. И в кърпите на болния хвърляли билките, които можели да излекуват и най-неизлечимата болест.
Българските лечебни билки са над 770! Но тук ще разкажем две-три къси истории единствено за няколко от тях.


"Кура булгара " или магията на Лудото биле


Преди години националният врач от село Шипка Иван Раев открива ефикасно лекуване на нелечимата до тогава Паркинсонова болест. Резултатите били повече от положителни. Много скоро те стават притежание на научната общност и минават границите на страната ни. Основната съставна част на чудодейното лечебно средство са алкалоидите, извлечени от корените на Лудото биле (Атропа беладона). Всъщност става дума освен за една билка, а за цяла композиция от билки.
В България, както и през днешния ден се случва, чудодейното лекарство се е признавало и прилагало единствено от неговия основател. Но през това време в Италия лекарството се прочуло и била основана профилирана клиника за лекуване на паркинсонизма по метода на Иван Раев, наименуван "Кура булгара " (българско лечение). Резултатите били толкоз положителни, че италианците откриват още 22 центъра за лекуване на тежкото заболяване с българските билки.
Както е известно, Лудото биле е източник на лекарството атропин, което контролира нервните разклонения, наречени неврони, при свръхвъзбуда. Тези неврони при Паркинсон стават свръхактивни. Днес актуалното лекуване на Паркинсон включва и атропиноподобни средства, които подтискат патологичната свръхактивност в нервното равновесие.

Из дневника на една французойка

"...Като дребна обичах прекалено много цветята. Обаче в никакъв случай не бях помислила, че едно от тях - дребното бяло кокиче, крие такава чудодейна мощ. Прогледнах с помощта на него. Бях получила отравяне от олио, смесено с машинно масло, след което ослепях. А това беше извънредно...
...Не си припомням по кое време чух за първи път името България. Отначало не повярвах на писаното от Елза Триоле в едно списание, че в България имало професор, който лекувал такава слепота благодарение на лекарство от кокичето. И въпреки всичко аз отпътувах за България. Заминах сляпа, а се завърнах прогледнала и с двете очи! Неволно си спомних клиниките във Виена, Брюксел, Лондон, където бях търсила избавление. Навсякъде студено-делова вежливост, освен това купена на доста висока цена. И нищо!
Труден ми се стори българският език. Но няма да не помни три думи от него: кокиче, нивалин, Пасков. За забележителните хора не може да се написа доста. И в действителност би трябвало да прочетеш възторга и благодарността в очите на всички тези, на които професор Пасков е оказал помощ с нивалина - майките на децата, болни от детски паралич. И всичко това без никакво възнаграждение! Какви забавни порядки съществуват в тази чудна страна България! Страна на чудодейни билки! "
Това се случи през далечната 1961 година Тогава като стажант-лекар бях ръководител на кръжока по фармакология под управлението на проф. доктор Димитър Пасков. И си припомням по какъв начин френската телевизия направи взрив в цяла Европа със специфичен филм за нивалина и за професора. А той бе канен няколко пъти да изнася лекции за нивалина в Сорбоната. И по какъв начин госпожа Марсела Гьотц не сдържаше сълзите си, когато ми описа всичко това. Разбира се, тя не го е писала. Написах го аз, тъй като изпитвах горделивост - законната горделивост на всеки българин!

С благословията на баба Ванга и свети Никола

Всички сте чували за местността Рупите. Но надали знаете, че в това благословено място виреят лечебни растения, които можаха да провокират гражданска война при лекуването на някои мъчно лечими или нелечими заболявания. Това са сладководните водорасли Хлорела вулгарис и Сценедезмус акуминатус, отглеждани в профилирана база на Българска академия на науките. Български учени от МА, ВВМИ, Българска академия на науките и МВР-болница потвърдиха, че особено подготвен от тях мас има фантастично лечебно деяние при труднозарастващи или въобще незарастващи атонични рани, провокирани от бойните отровни субстанции зарин и зоман и при заболяванията диабет, разширени вени, тромбофлебит, анални фисури и други.
Едно щастливо скимване и към мехлема прибавят българско розово масло, което има мощен противомикробен резултат. Но този триумф през днешния ден служи единствено за историческа горделивост.
А какво да кажем за помощта на свети Никола? Може би този заповедник на Черно море е сътворил магическата опция на кафяво-червените морски водорасли Цистозеира бербата да намаляват високото кръвно налягане. И то по един извънредно безвреден метод - последователно. Но резултатът трае дълготрайно време.

"България - на розите страната... "

Тези възторжени слова принадлежат на огромния стихотворец от предишното Емануил Попдимитров. Възторгът му е изцяло оневинен. В България вирее "царицата на цветята ", както я назовава Сафо, която ни подарява освен с необикновен мирис, само че и с още по-невероятни лечебни благоприятни условия.
Впрочем те се дължат на лечебните свойства на неповторимото българско розово масло. Български учени от ВВМИ, МА и Българска академия на науките потвърдиха, че то демонстрира великолепен лековит резултат при възпаления на жлъчния мехур и жлъчните пътища, при огъване на жлъчката, при хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Неслучайно препаратът от маслото се изнасяше с триумф в чужбина. Нещо повече: по разпореждане на тогавашното партийно управление с него бе лекуван и оздравял световноизвестният кинорежисьор и киноартист Сергей Бондарчук.
Но върхът бе доближат, когато българските учени потвърдиха, че българското розово масло подтиска болестотворното деяние на причинителя на стомашни и дуоденални язви и на стомашен рак - бактерията Хеликобактер пилори. Това става не посредством заличаване на бактерията (както работят употребяваните за задачата антибиотици и други медикаменти с значително токсични ефекти), а посредством подтискане на нейната болестотворност (вирулентност). Така българските учени, дружно с британските си сътрудници (но преди тях), сътвориха нова група медикаменти - антивирусолентни.
За страдание след 1989 година на всичко това бе комплициран край. Храмът на здравната просвета рухна, тъй като фарисеите влязоха в него...


Много огромен интерес за обработване има към лавандулата


Първа помощ в планината с билки


Липа, шипка и коприва са най-търсените наши билки в чужбина

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР