Д-р Генчев, според директива на ЕС в различни хранителни продукти

...
Д-р Генчев, според директива на ЕС в различни хранителни продукти
Коментари Харесай

Д-р Иван Генчев: На етикета ще пише какви насекоми има в храната

Д-р Генчев, съгласно инструкция на Европейски Съюз в разнообразни хранителни артикули към този момент може да се употребява прахуляк от смлени инсекти. Прилага ли се към този момент в България тази наредба?
- Правилата за стартирането на пазара в границите на Европейски Съюз на нови храни, в това число и насекомите, са написани в Регламент 2015-22-83. Правилата за регулация се ползват от всички 27 страни членки, като обвързване на Европейска комисия е да позволява новите храни и да актуализира листата в тях. Т.е. насекомите към този момент са включени в листата за нови храни.
- Т.е. казвате: " Да, ползва се в България тази наредба "?
- Да. Естествено, тя се ползва в целия Европейски Съюз.
- Официалният вестник на EС заяви, че ще се употребява прахуляк от щурци и бръмбари. Други инсекти ще бъдат ли включени в този лист?
- Вече има включени други инсекти. При покриване на условията за разрешаване на стартирането на пазара в границите на Съюза на нови храни - да, могат да бъдат включени и други инсекти.
- В кои храни ще бъде позволено да има съставки от така наречен ядливи инсекти? За храна за хора или за животни става въпрос?
- Условията, при които така наречен ядливи инсекти могат да се използват като съставна част в храни, се дефинира самостоятелно за всеки тип насекомо и в кои храни може да бъдат включени. Това може да се види в листата на Европейски Съюз, който се актуализира от Комисията и който е обществен. Насекомите се употребяват и като фуражна суровина, само че те се преглеждат от друго законодателство и тяхното разрешаване се прави по обособена процедура от тази, която е за храни.
- Има ли интерес от български производители да влагат в храните прахуляк от инсекти? Дадено ли е позволение от БАБХ? Предвижда ли се да се сътвори указател на такива производители?
- На този стадий не разполагаме с информация за интерес от страна на български производители да влагат инсекти в храни.
- Насекомите не са присъща храна за нашите географски ширини, а за азиатските страни. Като специалист не смятате ли, че посредством въвеждането на храни с такива съставки трайно ще се подмени националната българска кухня и усетите на българите?
- Не смятам, че това би довело до замяна на националната българска кухня и усетите на българите заради обстоятелството, че влагането на инсекти към момента не е всеобщо събитие и в цяла Европа, а и заради това, че желанията на българите доста ясно могат да бъдат с осведомен избор, който ще бъде разгласен на етикета, че има вложени инсекти.
- Искате да кажете, че на етикета наложително би трябвало да бъдат вписана съставката?
- Задължително е според условията на законодателството да се отбелязва типа на насекомите, които са вложени в храните, в какъв тип са вложени - дали са замразени или изсушени, и наложително се упоменава, че те са алерген. Т.е. потребителите, които са чувствителни към ракообразни, мекотели или други артикули, или акари, би трябвало да бъдат осведомени, с цел да няма заплаха за тяхното здраве.
- Т.е. по този метод хората, които не желаят да се вършат опити с вкусовите и питателните им привички, могат да бъдат сигурни какво тъкмо употребяват?
- Абсолютно е по този начин. Те получават информация от етикета и, в случай че не желаят да употребяват храна, в която има вложени инсекти, могат да не я изберат и могат да вземат стандартна или обичайната храна, в която няма вложки.
- Защитени ли са и по какъв начин производителите на обичайни артикули от нашествието на храните с протеинови съставки, защото има възможност тези артикули да получат необятно разпространяване след време?
- Европейското законодателство третира по идентичен метод всички производители, само че въпреки всичко всичко се дефинира от осведомения избор на потребителите и от търсенето на тези храни на пазара. Т.е., в случай че има търсене от потребителите, ще има и предложение.
- Към момента няма такова?
- Към момента няма такова търсене, защото това не са характерни храни за територията на Европа.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР