Д-р Евгения Сарафова, Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са

...
Д-р Евгения Сарафова, Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са
Коментари Харесай

Наградиха три жени за постижения в науката

Д-р Евгения Сарафова, Мария Джумалиева-Стоева и доктор Юлия Романова са отличените стипендианти по програмата „ За дамите в науката “.

Трите дами бяха наградени с по 5000 евро за техните достижения в естествените науки. Това се случи в границите на 9-тата гала по награждаване на дамите в науката, проведена от Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Д-р Сарафова се подреди измежду спечелилите с план, целящ хората да знаят какво е качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Бургас благодарение на сензор, закачен на дрон и данни от Европейската галактическа организация. Резултатите ще бъде забележими в интернет в границите на една година.
 БГНЕС
Мария Джумалиева-Стоева пък е създател на план, чиято цел е да се разработят нелинейни кодове, които да подсигуряват сигурността на осведомителните системи и невъзможността недобронамерени лица да могат да доближат до тях.-->
 БГНЕС
Д-р Юлия Романова прави молекулно моделиране на материали, въз основата на въглерода и бора за високопроизводителни слънчеви кафези.
 БГНЕС
На събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на самодейността. Тя сподели, че България е съумяла да преодолее част от предразсъдъците, че дамите нямат място в науката, само че има още какво да се желае във връзка с поддръжката, стимулирането и даването на благоприятни условия младите дами да се занимават с просвета.

„ От началото на самодейността са минали 21 години. За тези години дамите в науката са се усили с към 12% единствено. В международен мащаб даже не може да стигнем 30% присъединяване на дамите в науката. Само 4% от Нобелистите са дами. А отново в международен мащаб в академиите на науките наличието на дамите е едвам 5% “, уточни вицепрезидентът.
 БГНЕС
Тя добави още, че светът и международната стопанска система, през днешния ден, имат огромна потребност от просвета и от знания, с цел да се родят нововъведения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР