Д-р Анелия Хохвартер, която работи във Виена прави кампания за

...
Д-р Анелия Хохвартер, която работи във Виена прави кампания за
Коментари Харесай

Българска лекарка от Виена събира пари за апарат за рехабилитация, който да помага на децата у нас

Д-р Анелия Хохвартер, която работи във Виена прави акция за събиране на средства за закупуване на медицински робот за рехабилитация локомат. Тя е писала писма до българските институции, само че никоя не е поела ангажимент даже да изследва изложените обстоятелства. От 24 писма, които тя е изпратила до институциите, 6 са препратили въпроса и към Министерство на здравеопазването, сподели Хохвартер за предаването " Хоризонт до обед "  

„ Аз бях номинирана за будител на годината, за самарянин на 2017, получих премия от Министерство на културата – „ българска писателка “. Всичките тези награди не ме радват толкоз, колкото ме натъжава отношението на институциите и техните отговори, тъй като се получават едни автоматизирани писма, които не демонстрират даже, че те са прочели проблематиката “

Кампанията е почнала през 2016-а, а по сметката към този момент са постъпили малко над 50 000 лв.. Необходимата сума е 280 000 евро при настоящия курс на франка, показа Хохватер. Голяма част от набраните средства са персонално подаяние от нея, а доста от останалите - набрани при проведени от нея начинания.  Хохвартер е избрала този модел локомат, тъй като е от най-нова генерация и има  два модула - за деца и за възрастни, както и опция за надграждане на системата и включване на спомагателни по-малки модули.

„ Тази дарителска акция се трансформира и в една визия, особено за мен, тъй като в процеса на проучване на другите благоприятни условия за възстановяване на рехабилитацията, стигнах до доста заключения, които съм отразила в моето писмо, да вземем за пример, че този апарат е освен за рехабилитация, а и за диагностика, използва се за всички групи и може да спести на децата оперативни интервенции, които не са нужни “.

В Австрия този вид терапия е част от рехабилитацията на парализирани или трудноподвижни хора, както и на деца с церебрална парализа,  посочи лекарят:

„ Ако имаме гнойна ангина, на нас ни би трябвало амидофен, компрес за гърло и пеницилин, а сега българската рехабилитация е на равнището амидофен и компрес. Трябва да се замислим общо за възстановяване на системата “

Хохвартер пази писма от Фонда за лекуване на деца в чужбина от 2016-а, в които я твърдят, че у нас са закупени 5 апарата, само че се е оказало, че те са от различен вид и единствено за деца до 6-годишна възраст. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР