COVID рекорд на заразени и първи ден с новите правила

...
COVID рекорд на заразени и първи ден с новите правила
Коментари Харесай

COVID рекорд на заразени и първи ден с новите правила за карантиниране


Коронавирус връх на инфектирани и първи ден с новите правила за карантиниране. " Омикрон " бележи невъобразим до момента растеж на новите случаи. Заразените за последните 24 часа са повече от 7000.
Снимка: btvnovinite.bg

Почти всеки пети тестван е позитивен. Точно 28 са карантинираните държавници след Консултативния съвет за национална сигурност, съобщи за bTV шефът на Столичната здравна ревизия доктор Данчо Пенчев. Всички те ще са в изолираност по силата на новата заповед.

Обмисля се понижената карантина да важи и със задна дата.

На 10 януари член от фамилията на Николай Блажев дава положителен резултат за COVID-19. Затова на идващия ден, 11 януари, той получава позвъняване от Столичната РЗИ, че ще бъде карантиниран за 10 дни. В същия ден излиза и заповед, съгласно която контактните на болен би трябвало да останат вкъщи не 10, а 7 дни.

„ В моя съответен случай предписанието е връчено след излизането на заповедта. На мен ми се обадиха след 16:20 ч. Беше ми казано, че би трябвало да заставам 10 дни. Разговарях с един млад лекар, който сподели, че за всички е назначил карантина. Тогава аз споделих, че заповедта е издадена преди да ми звънне. Той сподели, че по този начин му е разпоредено “, разяснява.
Снимка: btvnovinite.bg

От Столичната здравна ревизия обявиха, че нямат особено отношение към присъстващите на КСНС. Общо 28 души от присъстващите на него са сложени под карантина съгласно разпоредбите от 11 януари, въпреки че, както Николай, са контактни от 10 януари.

По-късно от Столичната РЗИ оповестиха, че хората с позитивни проби от 10 януари, както и техните контактни, ще бъдат карантинирани при съкратените периоди. В ранния следобяд Николай също е получил позвъняване, че ще остане вкъщи за седмица, а не за 10 дни.
Снимка: btvnovinite.bg

Според юристът по здравно право Мария Петрова - заповедта ясно регламентира, че за издадените преди нея наставления важат старите правила, а за тези след издаването ѝ - новите.

От РЗИ-София обявиха, че работят в условия на тежък кадрови недостиг, и молят за помощ от доброволци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР