COVID-19 продължава да заразява и отнема живота на множество хора

...
COVID-19 продължава да заразява и отнема живота на множество хора
Коментари Харесай

Учени откриха две лекарства, които заедно биха могли да излекуват COVID-19

COVID-19 продължава да заразява и лишава живота на голям брой хора по света. Вече съществуват няколко ваксини, които съумяват доста да лимитират разпространяването на вируса. Как обаче стоят нещата с лечението на тези, които към този момент имат инфекцията?

Ваксините не са 100 % ефикасни и в този момент, повече от всеки път – се нуждаем от ефикасни антивирусни лечения. Нещо повече – някои хора не могат да бъдат имунизирани поради разнообразни здравословни проблеми. Появяват се и нови разновидности на SARS-CoV-2 – вирусът, който провокира COVID-19 – които преодоляват имунитета, построен от имунизациите.

На фона на всичко това екип от откриватели от Япония, Съединени американски щати и Англия започва план за създаването на ефикасни терапевтика. Сред тях откриваме няколко експерти от Токийския теоретичен университет – проф. Киочи Ваташи, доктор Хирофуми Охаши, проф. Шин Аоки, проф. Куджи Курамочи и проф. Томишоро Танако. Тяхната цел е простичка – да открият лек против COVID-19.

За да я реализиран, откривателите на първо време откриват пробна система за тестване на медикаменти, които биха могли да оказват помощ при управлението на инфекциите. Системата употребява вид кафези, наречени VeroE6/TMPRSS2, които са били манипулирани по подобен метод, че да могат да бъдат инфектирани със SARS-CoV-2 и надлежно – да създават вируса. „ За да определим дали обещано евентуално лекарство може да помогне в борбата с инфекцията, провокирана от SARS-CoV-2, ние просто би трябвало да изложим клетките VeroE6/TMPRSS2 както на лекарството, по този начин и на SARS-CoV-2 и да следим дали съществуването на медикамента пречи на напъните на вируса да заразява кафези “, изяснява проф. Ваташи.

Изследователите употребяват тази пробна система, с цел да ревизират голям брой медикаменти, утвърдени за клинична приложимост – в това число ремдесивир и хлорохин. Именно по този метод те се натъкват на два медикамента, които потискат дейно разпространяването на SARS-CoV-2  - цефарантин (който се употребява за лекуване на възпаления) и нелфинавир (одобрен за лекуване на ХИВ инфекции).

Цефарантинът стопира навлизането на вируса в клетките като му пречи да се обвързва с протеина по клетъчната мембрана (своеобразната входна врата на инфекцията). Същевременно пък нелфинавир пречи на вируса да се възпроизвежда в самите кафези, като нарушава работата на протеина, който му разрешава да се възпроизвежда. Като се има поради, че тези две медикаменти имат радикално разнообразни антивирусни механизми, потреблението и на двете по едно и също време би могло да бъде изключително дейно при лекуването на пациенти с COVID-19. Изчислителни модели предсказват, че терапия, комбинираща цефарантин и нелфинавир може да форсира изчистването на SARS-CoV-2 от дробовете на хората с минимум 4,9 дни.

Значи ли това, че скоро тези две медикаменти ще стартират да бъдат употребявани в тандем в клиничните заведения? Все още е рано. Настоящите открития демонстрират, че има смисъл да се влага повече време в изследването на клиничния капацитет на терапия с цефарантин и нелфинавир. Чак по-късно ще можем да заявим изрично, че двете медикаменти са потребни.

И въпреки всичко – наподобява има светлина в тунела.

Резултатите от изследването можете да прочетете ТУК.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР