COVID-19 е далеч от това да се превърне в ендемично

...
COVID-19 е далеч от това да се превърне в ендемично
Коментари Харесай

СЗО: COVID-19 не е ендемичен и големи огнища са възможни

COVID-19 е надалеч от това да се трансформира в ендемично заболяване - такова, което регулярно се открива в избрани популации и не се популяризира експоненциално по целия свят. Това предизвестяват в изказване от Световната здравна организация.

" Със сигурност не сме достигнали нещо близо до ендемична обстановка с този вирус ", акцентира шефът на СЗО за изключителни обстановки Майкъл Райън.

Ендемичност би означавало реализиране на някакво равнище на надзор на вируса, само че той е към момента прекомерно неустойчив и изцяло кадърен да провокира големи епидемиологични огнища, считат от СЗО. Все още в международен мащаб този ковид не се е открил в някакъв сезонен модел на разпространяване, да вземем за пример.

" Все още сме в средата на тази пандемия. На всички ни се желае да не сме. Но коронавирус не е в ендемичен етап ", акцентира и техническата ръководителка на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керхоув.

Тя сега е инфектирана и под карантина в Съединени американски щати с заболяването, като акцентира, че вирусът към момента циркулира на високи оборети и предизвиква голям брой смъртни случаи.

Ендемичността не е и финалът на заплахата, акцентира Райън - заболявания като туберкулозата и малария са такива от десетилетия, само че не престават да убиват стотици хиляди всяка година.

Това означи неотдавна пред CNN и Майкъл Фрейзър, изпълнителен шеф на американската Асоциация на щатските и териториални здравни служители.

" Направихме доста неприятна услуга с прилагане на думата " ендемичен ", почтено казано. Тя не се схваща добре и не е прецизна.

Има ендемични болести, които избиват по 400 000 души годишно, има и такива като HSV-1, които са в половината популация и може би ви изкарват херпес. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР