© Yves Herman Още по темата Вечерни новини: Втори опит

...
© Yves Herman Още по темата Вечерни новини: Втори опит
Коментари Харесай

Вечерни новини: България тръгва към еврозоната на 12 юли, кадрови трус в БСП

© Yves Herman Още по тематиката
Вечерни вести: Втори опит за концесия на " Летище София " и за рационализация на флота

И още: Македония и Албания няма да преговавят за участие в Европейски Съюз най-малко още година, наводнения на Халкидики, водачите на Европейски Съюз отново ще търсят общо решение за мигрантите
27 юни 2018
Вечерни вести: Без договорка за мигрантите в Европейски Съюз, нов началник на пътната организация

И още: Македония е на прага на договарянията за Европейски Съюз, офанзива над редакцията на най-големия вестник в Холандия, българското председателство ще бъде публично закрито
26 юни 2018 Срещата на водачите на Европейски Съюз през днешния ден и на следващия ден е основното събитие в Европа. Тя донесе и значима вест за България, като министър председателят Борисов разгласи преди старта на съвещанието, че още на следващия ден ще показа българската кандидатура за чакалнята на еврозоната и Банковия съюз пред водачите на Еврогрупата, а на 12 юли ще бъде задвижена публично процедурата от финансовия министър Горанов.

Иначе главния дневен ред на срещата на водачите на Европейски Съюз е политиката за мигрантите. Макар и минимална, вярата за реализиране на някакъв компромис към момента е жива. Темата е извънредно значима за немския канцлер Меркел и може да заплаши ръководството й във вътрешнополитически проект, а съгласно самата нея - " и ориста на Европа е заложена на карта поради миграционния въпрос ".

В страната пък неприятното време продължава да носи освен дискомфорт, само че и към този момент и неприятни вести. Областите Бургас, Хасково и Пловдив бяха доста наранени от проливните дъждове нощес, а през днешния ден в Смолян и Чепеларе е оповестено бедствено състояние поради прелели реки, наводнени пътища и здания, свлачища. Напоителните дъждове няма да спрат и на следващия ден. Те идват от Гърция, носени от средиземноморския циклон, който наводни елементи от Халкидики и в този момент се мести към нашата страна.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

България стартира процедурата за влизане в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната на 12 юли

България има желание да подаде документи за кандидатстване за чакалнята на еврозонатa - ERM II, и Банковия съюз на 12 юли, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на влизане на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Това ще стане по време на срещата на финансовите министри на еврогрупата (т.е. на страните от еврозоната), на която е поканен и финансовият министър Владислав Горанов. Иначе самият Борисов още на следващия ден ще показа " нашите писма за кандидатурата ни " пред водачите на Еврогрупата. Вероятно министър председателят има поради писмото за желание, за което източници от кабинета споделят, че ще се опита да обвърже влизането на България в Банковия съюз с автоматизирано приемане по-късно в ERM II.

Вече е ясно, че разглеждането на молбата на България за участие в ERM II ще бъде отсрочено с най-малко година, до момента в който страната не стартира засилено съдействието с Европейската централна банка (вариантът на Банковия съюз за страни отвън еврозоната). Българското държавно управление се тормози, че може да се повтори обстановката с Шенген, когато България бе оповестена за подготвена за влизане, само че към този момент седма година стои отвън европейското пространство без граници.

Депутатът Жельо Бойчев напусна управлението на Българска социалистическа партия, обмисля да се махне и от Народното събрание

Народният представител от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев напуща управлението на лявата парламентарна група и ще е редови народен представител. Той обмисля и да се откаже въобще от политическа активност и да се занимава с бизнес. Бойчев е едно от известните имена в левицата. Депутат е от 2013 година, работеше най-вече в комисиите по енергетика. Последно оглавяваше краткотрайната комисия за договорката " ЧЕЗ " - " Инерком ".
Заради решението му започнаха спекулации, че е в спор с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, само че и двамата отхвърлиха. По информация на " Капитал " депутатът обмисля това решение от дълго време и няма неосъществени партийни упоритости, тъй като не е закрепен в подобен вид кариера.

Върховният съд на Съединени американски щати евентуално ще стане мощно закостенял след пенсионирането на основния арбитър Кенеди

Най-опитният арбитър във Върховния съд на Съединени американски щати, Антъни Кенеди, разгласи своето пенсиониране на съвсем 82 година, след съвсем 30 години на поста. Той стана прочут с това, че въпреки да е закостенял арбитър, гласуваше с демократичното крило на Върховния съд при основни решения като легализирането на гей браковете и отбраната на правото на аборт в страната.
Оттеглянето му дава извънредно рядка опция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да предложи за втори закостенял арбитър единствено 18 месеца след началото на мандата си, с което да затвърди мощно консервативното болшинство във Върховния съд за години и даже десетилетия напред. Либералните деятели в страната към този момент се опасяват, че в случай че това се случи, може да се стигне до преразглеждане на основни решения като това за узаконяването на аборта през 1973 година

СНИМКА НА ДЕНЯ
Шефът на акцията на Тръмп е получил 10 млн. $ заем от олигархa Дерипаска

Фотограф: Jonathan Ernst
Съдебна заповед за търсене, разкрита в сряда, разкри по-тесни, в сравнение с се смяташе преди, връзки сред Пол Манафорт (на снимката) - някогашният началник на предизборната акция Доналд Тръмп, и съветския олигарх Олег Дерипаска. В документа сътрудник на ФБР споделя, че данъчните заявления на компания, следена от Манафорт и жена му, разкриват, че съпрузите са получили заем от 10 млн. $ от съветски кредитор, разпознат като Дерипаска.
Специалният прокурор Робърт Мюлър разлседва Манафорт като част от следствието му на хипотетичната съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Дерипаска, магнат в производството на алуминий, е прочут с близостта си с Путин. Той бе измежду съветските олигарси, на които Съединени американски щати постановиха наказания през април.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Срещата на водачите на Европейски Съюз продължава с фокус върху промените на еврозоната

Ръководителите на Европейски Съюз ще продължат срещата си на следващия ден с финансовата политика на съюза. Те ще преглеждат разновидностите за промяна в еврозоната, с цел да може тя да устоява по-добре на рецесиите и ще работят върху предложенията, направени от двете огромни сили в стопанската система на еврозоната - Франция и Германия - на 19 юни в Месеберг. Вероятно на следващия ден ще се прегледа и въпросът с отварянето на договарянията с Македония и Албания, като след срещата на външните министри от вторник стана ясно, че това евентуално ще се случи най-рано през юни 2019 година

Депутатите ще гласоподават вота на съмнение

Утре депутатите ще гласоподават вота на съмнение към кабинета " Борисов 3 ", който социалистите желаеха поради неуспеха в бранш " Сигурност ". Дебатите се организираха във вторник и завършиха изненадващо бързо, като съвсем нищо не се изговори всъщност.
Очаква се вотът да не мине, макар че ще бъде подсилен от Движение за права и свободи, тъй като дружно двете партии имат 105 народни представители, а с цел да падне кабинетът са нужни най-малко 121.

Нови по-високи цени за газ, ток, парно и топла вода

Утре Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще вземе окончателното си решение за новите цени на електрическата сила, природния газ, парното и топлата вода, които ще влязат в действие от 1 юли. Вече е ясно, че сдруженията ще получат по-малки от поисканите покачвания на цените, като се чака междинното повишаване на цената на тока да е към 3%, на природния газ - близо 11%, а парното и топлата вода ще нарастнат с към 7%.
Основната причина за повишаването е забележителното нарастване на цената на петрола на международните пазари.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Амстердам избра за пръв път в историята си жена за кмет

Фотограф: Jos van Zetten [Wikimedia Commons]

Амстердам избра някогашния политически водач Фемке Халсема за собствен кмет - тя е първата жена, която ще получи тази роля в историята на града. Докато множеството огромни градове в Холандия към този момент са имали кметове дами, столицата постоянно е била ръководена от мъже. Халсема, която е някогашен водач на лявата партия " Грийнлинкс ", съобщи, че е " щастлива, горда и смирена " от избора. Номинацията на 52-годишната Халсема би трябвало да бъде утвърдена от държавното управление и подписана от краля, само че това се преглежда като условност.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Президентът Радев уточни Ивелина Димитрова за член на Съвет за електронни медии от своята квота на мястото на Мария Стоянова, чийто мандат изтече. Димитрова е работила в Българска национална телевизия от 1996 година, продуцент е на предаванията " Денят от близко ", " Здравето от близко ", " Малки истории " и " Зелената кола за спешна помощ ".

Тръмп и Путин ще се срещнат в Хелзинки на 16 юли, оповестиха Белият дом и Кремъл. Това ще е първата двустранна среща сред тях, като до момента те са разговаряли два пъти на срещи на върха през 2017 година - в Хамбург и във Виетнам.

Местните управляващи в общини в Северна Гърция упорстват за референдум за името на Македония , сходен на този, който ще се организира в северозападната им съседка на есен. Скорошни изследвания сочат, че близо две трети от гърците не одобряват новото име на северозападната им съседка да съдържа думата " Македония ".

Турският президент Ердоган и съдружният му сътрудник са се договорили да не удължават изключителното състояние след приключването на тримесечния му период през юли. Турция вкара изключително състояние пет дни след опита за прелом на 15 юли 2016 година и от този момент го удължава на всеки три месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР