© Юлия Лазарова Седмицата започна с учудваща липса на предизборни

...
© Юлия Лазарова Седмицата започна с учудваща липса на предизборни
Коментари Харесай

Вечерни новини: Thomas Cook повлече към фалита и "Астрал холидейз", 200 млн. лв. повече в здравната каса през 2020 г.

© Юлия Лазарова Седмицата стартира с учудваща липса на предизборни тематики, като от щабовете на водещите претенденти за кмет на София не съумяха да произведат нормалното щедро наличие, запълващо новинарския поток. В този вакуум по-централно място съумяха да получат взаимните похвали, които американският бизнес и държавното управление си размениха. На обичайна годишна бизнес закуска на Американската комерсиална камара министър председателят получи суперлативи за проявеното " визионерство и водачество " при договорката за покупка на американските изтребители F-16, а в отговор Бойко Борисов посочи, че сме купили най-хубавото.

Трагикомедията " Пламен Георгиев отпътува консул за Валенсия " също още веднъж проблясна след сериозна публикация на испанското издание El Confidencial. От нея излиза наяве, че някогашният ръководител на КПКОНПИ ще получава 3300 евро заплата на новия си пост, само че пък за задачата той ще би трябвало да се лиши от барбекюто и сауната, надстроени на покривната тераса на софийския му апартамент. " 24 часа " заяви, че той е отдръпнал жалбите си против решението да бъдат отстранени, защото министър председателят бил гневен, че апелира.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Thomas Cook докара " Астрал холидейз " до банкрут

Един от най-големите български туроператори - " Астрал холидейз ", е изискал да бъде разгласен в неплатежоспособност. Пловдивската компания беше главен сътрудник за страната на банкрутиралия английски туроператор . Дружеството оферираше и почивки на българи в чужбина, само че сега едвам 50 клиенти са отвън страната, като престоят им е заплатен, а има и настояща застраховка от " Уника ".

Правителството даде обещание 200 млн. лева повече за здраве. Средствата действително ще са от здравните вноски

Под звуците на митинг на стотици медицински служащи , проведени от КНСБ, здравният министър Кирил Ананиев даде обещание 200 млн. лева повече в бюджета на здравната каса следващата година, от които 150 млн. лева ще отидат за заплати. Реално обаче и предходната година имаше сходно нарастване, тъй че в тази ситуация не става въпрос за обезпечени от държавното управление изключителни средства за здраве и по-високо възнаграждение на медицинските сестри. В касата всяка година влизат повече пари от здравните вноски на данъкоплатците , а повода е повишаването на минималната работна заплата и приходите в действителния бранш.

Съединени американски щати позволиха интервенция на Турция против кюрдите, изтегляйки се от границата със Сирия

Два наблюдателни поста по границата към този момент са напуснати от американците, а на командира на арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили е декларирано, че повече не може да разчита Съединени американски щати да пазят отрядите му от директно идната турска атака . Така на процедура Вашингтон позволява на Анкара да предприеме дейности по източния сектор на границата със Сирия и прекатурва политиката си за отбрана на кюрдите , към която се придържаше до този миг.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

" Еврохолд " афишира проектите си за ЧЕЗ

" Еврохолд България " ще показа в сряда тактиката си за българските активи на CEZ, ако успее да завърши придобиването им. Сключената през юни договорка в този момент се преглежда от Комисията за защита на конкуренцията, която предходната година спря предходния опит за покупка от " Инерком България " на Гинка Върбакова. Наскоро от чешката компания обявиха, че в случай че и този опит се провали, няма да има трети и ще продължат да ръководят българските си компании.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Масови арести по време на климатични митинги от Сидни до Амстердам

[Reuters]
Десетки деятели на групата Extinction Rebellion ( " Бунт против измирането на типовете " ) бяха задържани в климатични митинги през днешния ден, които се организират на доста места по света. Тридесет души бяха арестувани в австралийската столица Сидни, откакто стотици блокираха главен път. Активисти пък обкръжиха държавна постройка в Уелингтън, Нова Зеландия. Петдесет души бяха арестувани в Амстердам поради издигането на протестна палатка на основен път. Група протестиращи аргументи проблеми и в Лондон, където в понеделник заран бяха задържани над 20 души. Акции имаше още в Берлин, Виена и други европейски градове.

Вълната от митинги ще продължи в идващите две седмици в към 60 града по света. Extinction Rebellion е основана преди година във Англия и се разказва като " интернационално придвижване за ненасилствено гражданско непокорство ". Групата към този момент има деятели в доста краища на света. Те желаят държавните управления да разгласят " климатична и екологична неотложност " и да подхващат незабавни дейности за справяне с климатичните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР