© Юлия Лазарова Още по темата Мнения Daily - Проектът

...
© Юлия Лазарова Още по темата Мнения Daily - Проектът
Коментари Харесай

Правната комисия прие проекта на Пеевски за КТБ без нито един глас против

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Мнения Daily - Проектът за КТБ опонира на правовата страна

И още: Бюджетна шизофрения
29 окт 2017
Проектът на Пеевски против вторичното плячкосване на КТБ към този момент е в Народното събрание

Депутатът от Движение за права и свободи ще се бори против модела на Цветан Василев и неговото обграждане
26 окт 2017
Строител на капитализма: Йордан Цонев
20 окт 2017
Делян Пеевски ще стопира вторичното плячкосване на КТБ

Йордан Цонев разкри, че сътрудника му от Движение за права и свободи подготвял законопроект, който щял да върне на страната част от активите на банкрутиралата банка
17 окт 2017
Вечерни вести: Пеевски и вторичното плячкосване на КТБ, и още от вторник
17 окт 2017 Със 7 гласа " за ", нито един срещу и четирима въздържали се, правната комисия на Народното събрание одобри за първо четене проектозакона на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, чиято амбицозна цел съгласно тях е " да спре " вторичното плячкосване на КТБ. Въздържали се гласоподаваха единствено представителите на Българска социалистическа партия, освен това, както стана ясно – не заради кардинално противоречие с плана, а заради неустановеност. " Ще се въздържим, не се усещаме задоволително сигурни за последствията от този законопроект, другояче приветстваме концепцията да се спре разграбването на КТБ ", изясни претекстовете на социалистите Филип Попов.

Междувременно, при следващата инспекция на парче от околовръстния път на София и министър председателят Бойко Борисов съобщи пред медиите, представен от " Фокус ", че ГЕРБ ще поддържа законопроекта на Движение за права и свободи за КТБ - " тъй като в случай че не го създадем, ще излезе, че когато сме били в съпротива, имаме нещо общо с този обир ".

Обсъждането в правната комисия с четвъртък стартира и протече скандално. Още първоначално социалистите направиха предложение за отсрочване на разискването на законопроекта, с цел да се даде време да постъпят мнения от Българска народна банка, Комисията за финансов контрол, Фонда за гарантиране на влоговете и други институции. То обаче не се одобри, като един от вносителите – Хамид Хамид, посочи, че закононопректът е импортиран преди много време и заинтригуваните страни са имали опция да внесат мнения. " Всяко отсрочване е в полза на тези, които крадат активите на банката, от отчетите на синдиците се вижда, че актив по актив си отпътува всеки ден ", съобщи Хамид. По данни на вносителите става дума за над 800 каузи сега пред съда.

Законопроектът е импортиран на 26 октомври, в това време в медиите изтекоха много отрицателни отзиви от авторитетни адвокати. Оказа се обаче, че за миналите 20 дни до през днешния ден, единственото документално мнение, постъпило в Народното събрание по този законопорект, е от партия " Да, България!, подписано от Христо Иванов. Като чу това, Йордан Цонев разгласи демонстративно: " Това не ме вълнува въобще! ", след което го повтори за протокола. Накрая на съвещанието Цонев изясни – Христо Иванов като провасъден министър е имал задоволително време да направи нещо за проблема КТБ, само че не го е направил, по тази причина в този момент мненито му няма стойност. С това на процедура вносителят Цонев с лекост зачерта и оневини един куп други институции, които носят действителната отговорност за КТБ, само че не се намесиха – Българска народна банка, КФН, Министерството на финансите, Народното събрание и така нататък

Законопроектът не е ориентиран против самите цесии по принцип, пожела да разясни Цонев, във връзка на предлагания нов чл.31а, съгласно който синдиците имат право до започване на осребряване на имуществото на банката да заличават учредени от длъжници обезпечения, в случай че вземането на банката е погасено напълно с парично заплащане.
Въпросът е, че цесиите стават действителни, чак когато съдът се произнесе, че са законно осъществени, тогава ще бъдат вдигнати и обезпеченията. Дотогава обаче всички заличавания на обезпеечиня, осъществени от квесторите и синдиците от момента на слагането на банката под специфичен контрол ще се смятат оскъдни по силата на закона. На въпроса на Данаил Кирилов по какъв начин чисто механически ще стане възобновяването на заличена ипотека, един от присъстващите на съвещанието синдици изясни, че това ще стане с молба за възобновяване на вписването на ипотеката, като без значение от прехвърлянето на парцела, тя остава да си тежи върху него.

Любопитен разговор се разгоря и върху другия текст за нищожност на цесиите, с които се трансферира взимане, без да се получава нищо в подмяна " в рационален период ". Стигна се до обясненията на вносителите, по какъв начин банката е дала заем на кухата компания бушон А, тя - на втора компания бушон Б, след това на трета компания бушон, която купува парцел и го продава на четвърта компания, изцяло законно. Втората по веригата е банкрутирала и банката пие една вода.

Данаил Кирилов се ангажира да потърси мнението и на Съвета по законодателство към Народното събрание по този комплициран закон, само че след опасения какво могат да кажат професорите за ретроактивното деяние върху осъществени покупко-продажби, той успокои аудиторията: В последна сметка законодателят взема решение, каквито и мнения да се дадат, колкото и професора да ни посъветват!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР