© Юлия Лазарова Още по темата Бизнесът, който прави от

...
© Юлия Лазарова Още по темата Бизнесът, който прави от
Коментари Харесай

Зелените бойкотираха срещата в екоминистерството за Банско

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Бизнесът, който прави от снежинките стотинки

Зимният туризъм в България чака растеж, само че остава с къс сезон и е доминиран съвсем напълно от локални играчи
8 дек 2017
Кабинетът вижда втори въжен превоз на Банско против по-висока концесионна такса

Готвени промени в проекта за ръководство на Пирин може да отворят вратата за по-мащабно строителство съгласно природозащитници
20 ное 2017 Коалицията от екологични неправителствени организации " За да остане природа в България " бойкотира организаираната в понеделник нова кръгла маса по тематиката за парк " Пирин " и ски зона " Банско ", проведена от екоминистъра Нено Димов. На нея бе обсъждано отсроченото предходната седмица за в допълнение разискване проекторешение на държавното управление за смяна на концесионния контракт за ски зоната в Банско, както и поставените на публично разискване промени в проекта за ръководство на националния парк " Пирин "
Екозащитниците настояват, че не са получили отговори на поставените от тях въпроси, свързани с проблема, още от предходната среща, на която участваха Димов и вицепремиера Симеонов в края на ноември. Същевременно те готвят и митинги в сряда, когато се чака вероятно гласоподаване на решение от страна на държавното управление, митинги в същия ден и в отбрана на концепцията за създаване на нов въжен превоз са планувани и в Банско (виж карето).
Така доближаване на позициите сред природозащитниците и туристически бизнес по проблема няма.

На този стадий няма информация и дали ще се стигне до разискване на решение за " зелена светлина " на строителството в ски зоната на курорта в сряда, когато е постоянното съвещание на държавното управление. Пред " Капитал " Нено Димов посочи, че точката за смяна на концесионния контракт на " Юлен " " не е оттеглена ", а единствено " отсрочена ", само че не се нае да каже дали ще се преглежда на държавното съвещание.

Ново разискване, само че без всички страни

След като през предходната седмица министър председателят Бойко Борисов " отсрочи " плануваното за разискване в Министерски съвет решение за смяна на концесионния контракт на " Юлен ", с цел да се създадат спомагателни разисквания с природозащитни организации, в понеделник бе планувана и следващата среща на по тематиката.
Идеята е да се създадат корекции в остарелия проект за ръководство на Пирин, които ще разрешат създаване на втори кабинков въжен превоз, както и в концесионния контракт на компанията " Юлен ", с което ще се разрешат нови градежи на ски инфраструктура против покачване на плащаната концесионна такса. В понеделник обаче на срещата отхвърлиха да участват природозащитните организации, обединени в коалиция " За да остане природа в България ". В изказване до медиите от обединението оповестяват, че няма да вземат участие в каквито и да е разисквания по тематиката преди да получат отговори на сложени от тях въпроси, каквато е била сделката с институциите на миналата сходна среща, която се състоя при вицепремиера Валери Симеонов на 20 ноември.

В публикувана от тях позиция природозащитниците настояват, че задачата на " бързането за пробутване на смяната е да се избегне използването на новия Закон за концесиите ", който влиза в действие от началото на януари следващата година. " Тъй като размерът на концесията надвишава сумата от 5 млн. евро оборот за периода ѝ, съгласно новия закон за смяната би трябвало бъде известена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се потвърждава пред Комисията, че актуалният концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличение на площта на новото строителство. ", споделят еколозите.

Според природозащитните сдружения препоръчаните нови площи на контракта навлизат в елементи от планината, които са под закрилата на ЮНЕСКО, зоната за ограничение на човешкото влияние на парк " Пирин ", както и директивата на Европейски Съюз за възлагане на контракти на концесия. " За да остане природа в България " настояват още, че с готвените промени ще се включат и нелегално построени обекти, а страната ще даде обекти, които не са нейна благосъстоятелност като да вземем за пример общинския път до хижа Вихрен, бази на Вътрешна македонска революционна организация, вододайната зона на града и други Екокоалицията насочи и 100 въпроса към вицепремиера Валери Симеонов, свързани с преложените промени в концесионния контракт на " Юлен ".

Въпреки че беше измежду поканените от министреството и беше един от вносителите на проекторешението за смяна на концесионния контракт на съвещанието на Министерски съвет, Симеонов не пристигна на срещата. На нея не участва и другият вицепремиер от " Обединените патриоти ", който е корав последовател на препоръчаните от Министерство на околната среда и водите промени - Красимир Каракачанов.

Институциите поддържат градежа на ски инфраструктура

При отсъствието на природозащитните сдружения, имащи възражения против построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско, в понеделник представителите на институциите дадоха поддръжката си за плана. На срещата участваха някогашните министри на екологията Евдокия Манева и Нона Караджова, представители на неправителствени организации, подкрепящи концесионера " Юлен ", членове на Националния ръб по туризъм и специалисти.

Министърът на околната среда Нено Димов разгласи, че би трябвало да се реши казуса с опашките пред съществуващия въжен превоз в Банско, както и че " извозването на туристи с коли " поврежда повече природата, в сравнение с електрически превоз, какъвто е лифта. Подобна теза показа и министърът на туризма Николина Ангелкова, която разгласи, че също поддържа предложенията за смяна на проекта за ръководство и в концесионния контракт. По време на съвещанието на държавното управление предходната сряда Ангелкова не поддържа точката за смяна на концесионния контракт с аргумента, че първо би трябвало да се попита ЮНЕСКО. В понеделник министърът на туризма съобщи, че се " убедила ", че измененията не засягат предпазените от ЮНЕСКО територия и затова не се налагало да се желае мнението на интернационалната организация.

В отбрана на плана се изрече и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той освен че поддържа измененията, само че се разгласи и за разширение на ски зоната в курорта. " Ние желаеме освен нов въжен превоз, само че и нови да се създадат нови писти ", сподели той. По време на разискването шефът на национална работа за отбрана на природата към екоминистерството Мирослав Калугеров разгласи, че са " спекулации " изказванията, че страната " ще подари " обекти на концесионера в ски зоната. " Нови обекти в ски зоната ще могат да бъдат разполагани само в буферната зона, т.е. в съществуващата туристическа зона ", сподели още по време на разискванията Калугеров. Протести за и срещу втория кабинков въжен превоз

Макар че няма публична информация дали на съвещанието си в сряда държавното управление ще преглежда плана за смяна на проекта за ръководство на " Пирин " и концесионния контракт на " Юлен ", в същия ден са планувани два митинга в поддръжка и против строителството на втори въжен превоз. В София коалиция " За да остане природа в България " провежда шествие, което ще тръгне от метростанцията при НДК. В Банско съдружие " Бъдеще за община Банско " ще провежда митинг в отбрана на втория кабинков въжен превоз и строителството на автомагистрала " Струма ", към което също има разногласия с природозащитни сдружения поради трасето в региона на Кресненското дефиле.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР