© Юлия Лазарова Окончателно парламентът гласува на второ четене ограничаване

...
© Юлия Лазарова Окончателно парламентът гласува на второ четене ограничаване
Коментари Харесай

Без съкратено съдебно следствие по дела за умишлено убийство

© Юлия Лазарова Окончателно Народното събрание гласоподава на второ четене ограничение на съкратеното правосъдно разследване, само че в оптимално компромисен вид.

На процедура възбраната за използване на съкратеното правосъдно разследване при умишлени убийства значи, че даже и подсъдимият с такова обвиняване да признае всички обстоятелства от обвинителния акт, това няма да докара до понижаване на присъдата му с 1/3, както по делата за други закононарушения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики То няма да се ползва единствено по каузи за умишлени убийства, само че не и за случаи на съзнателно породена тежка телесна щета или други тежки закононарушения против личността, каквито бяха първичните оферти в трите безусловно идентични законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), импортирани по едно и също време при започване на парламентарната сесия от депутати от Българска социалистическа партия, от " ВОЛЯ " и от " Обединени патриоти ".

Предимствата на съкратеното правосъдно разследване се състоят преди всичко в това, че доста се редуцира правосъдният развой, защото подсъдимият и бранителят му дадат единодушие да не се разпитват очевидци и движимости лица, а напряко да се употребяват протоколите и заключенията от досъдебното произвеждане. На второ място, когато подсъдимият признае напълно обстоятелствата, изложени обвинителния акт, това значи, че не се събират доказателства за тези обстоятелства, което компенсира неспособността на прокуратурата в някои случаи да ги потвърди.

Сблъсъкът в пленарната зала в сряда сред опозицията и ръководещите беше поради изключването на тежката телесна щета от обсега на възбраната за кратко правосъдно разследване, което стана по гледище на ГЕРБ. Поначало ГЕРБ също се опита да се включи в популистката акция против съкратеното разследване, последвала известие за грозно ликвидиране на момиченце от сливенското село Сотиря през явгуст. Подходът на ГЕРБ обаче беше различен - не към цялостна възбрана за използване на съкратеното произвеждане за избрани тежки закононарушения против личността, а към ограничение на резултата му в Наказателния кодекс при тежки закононарушения като съзнателно ликвидиране, тежка телесна щета, блудничество и обезчестяване. В предлагането на ГЕРБ се прилагаше, при самопризнание на подсъдимия в тези случаи, избраното наказване да се понижава не с 1/3, а с 1/5, като и това понижаване да не се постанова наложително, а да е оставено на преценката на съда.

Според ГЕРБ цялостното отпадане на съкратеното произвеждане не е вярно, този институт дава положителни резултати. Преди въвеждането на съкратеното правосъдно разследване делата са се точели с години, а очевидци забравяли показанията си, съобщи през днешния ден в пленарната зала Красимир Ципов (ГЕРБ). А Емил Димитров -Ревизоро от " Обединени патриоти " цитира статистика на прокуратурата в интерес на оставането на съкратеното произвеждане за случаите на тежките телесни повреди - за последните пет години единствено един човек, предизвикал тежка телесна щета, се е възползвал от съкратеното правосъдно разследване.

Спецсъдът ще гледа делата, които ще се проверяват от бъдещата Европейска прокуратура

От законопроекта на ГЕРБ обаче остана предлагането за преходна наредба, с която без никаква връзка с главната тематика се предлага делата, които ще се проверяват от бъдещата Европейска прокуратура, да се гледат от Специализирания съд у нас. Неофициално в Народното събрание депутати споделят, че тази наредба е включена по гледище на прокуратурата, макар всички възражения, че към момента е доста рано за това, няма изясненост и за точната подготовка на закононарушенията, които ще проверява новата Европейска прокуратура, и особено - за сходството им с българския Наказателен кодекс.

" Директивата за битката с измамите засягащи финансовите ползи на съюза по наказателноправен ред и всички правила, които ще дефинират работата на Европейската прокуратура, още не са транспонирани в българското законодателство ", сподели Крум Зарков (БСП) и добави, че това бързане е " тайнственост " за него.

Нещо повече - в министерството на правораздаването има работна група, която приготвя законодателни промени, свързани със основаването на Европейската прокуратура. Те трябваше да обзет освен Наказателно-процесуален кодекс, само че също по този начин и Наказателен кодекс и закона за правосъдната власт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР