© Юлия Лазарова Дължа отговори само на своите 40 хил.

...
© Юлия Лазарова Дължа отговори само на своите 40 хил.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Защо трябва да бъда избран за зам.-председател на СОС

© Юлия Лазарова Дължа отговори единствено на своите 40 хиляди гласоподаватели.
План за София

Защо би трябвало да бъда определен за зам.-председател на СОС

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Борис Бонев, столичен общинския консултант и някогашен претендент за кмет на София, в неговия фейсбук-профил

Когато се кандидатирах за общински консултант, с поддръжката на моите съидейници от Спаси София, аз го направих с План за София - подробна стратегия за развиването на нашия град. Всички, които гласоподаваха за мен, чакат да направя оптимално вероятното, с цел да осъществявам заложените в Плана хрумвания.

Аз съм първият определен самостоятелен общински консултант от 17 години насам. Не е изненада, че цялата организация на СОС не е готова да взаимодейства с някой, който е мажоритарен избор на жителите.

Моята ОСНОВНА задача като представител на повече от 40 000 гласоподаватели е да работя за реализирането на подкрепените от тях хрумвания. Те са единствените, пред които дължа отговори. Опитите на мои политически другари да употребяват чисто процедурни въпроси за сгъстяване на електоралните си ядра не ме интересуват. Опитите на други мои политически съперници да употребяват същите тези процедурни въпроси, с цел да станат по-харесвани от жителите, също нямат значение.

Основните аргументи да считам, че би трябвало да бъда определен за зам. ръководител на СОС са елементарни и разумни и ги заявих преди началото даже на първото съвещание:
всеки, който е определен мажоритарно от повече от 40 000 гласоподаватели би трябвало да направи вероятното, с цел да ги съставлява оптимално добре
Зам. Председателското място ми дава опция да вземам участие в Председателски съвет и да въздействам върху опредянето на дневния ред на СОС. Това НЕ Е израз на някаква си персонална кариерна упоритост!
Участието ми в Председателския съвет ще подсигурява на моите гласоподаватели, че постигнатите взаимни отстъпки сред политическите групи се базират на причини, а не са плод на политически споразумения.

Да бъда зам. ръководител не е привилегия. Всички партии в съвета по този начин или другояче имат зам. ръководител. В момента аз съм единственият изключен и не мога да въздействам на дневния ред на СОС.

Надявам се, че политическите групи в СОС ще поддържат моята кандидатура, когато тя бъде препоръчана за гласоподаване. Това е единственият метод да потвърдят, че политиката не е клуб за определени, а е либерален метод за решение на въпросите, включени в дневния ред на обществото. Така се дава път на гражданското общество, а това има изключително значение, когато се овластява избор по- огромен от парламентарно показани партии. Гласът на жителите ще откри своята тежест и мисля, че по този начин демокрацията печели за сметка на партийността.

--------------

Може би би трябвало да помолят Борисов да им пусне една вода.
Чиста вода ненапита

А в Перник отново ще са на изсъхнало

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

След като стана ясно, че повече от 10 месеца районният и екоминистърът освен не са подхванали ограничения, с цел да предотвратят водната рецесия в Перник или да понижат тежестта ѝ за хората, само че са и мълчали за казуса, с постовете си се разделиха шефът на ВиК Перник Иван Витанов и регионалният шеф Ирена Соколова.

Фотограф: Георги Кожухаров

Справедливо, до известна степен. Съгласно член 7, т. 18 от Устройствения устав на регионалната администрация, регионалният шеф " реализира ръководството на ВиК системите като представител на страната в асоциацията по ВиК ". А съгласно Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, приоритет за ВиК-операторите е " питейно-битовото водоснабдяване на популацията и обезпечаването на надеждност и качественост на тази услуга ". Соколова не се е справила с държавния контрол, а Витанов - с приоритизирането.

Липсата на вода заплашва здравето на хората, вреди на бизнеса, оскъпява услуги - да вземем за пример ако би трябвало да се набира бутилирана вода, както е в Хасково. Заради повишени правила на уран водата в Хасково е неразрешена за пиянство и готвене към този момент трета година, казусът с нови водоизточници не е решен, а в общинския бюджет за 2019 година бяха планувани до 100 000 лв. за минерална вода, която бе закупена от учебни заведения, детски градини, обществени и лечебни заведения.

По Българска национална телевизия някогашният министър председател Иван Костов означи, че водата е проблем на националната сигурност, защото от неналичието ѝ страдат хората, екосистемата и промишлеността. Той посъветва Борисов да влезе в ролята на най-висш обществен шеф - самичък да взема решение за водната рецесия и " да не се доверява на отрасловите министри, тъй като те са част от казуса и ще му показват друга картина ".

Правят го. Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие се пробват да си трансферират отговорността за положението на язовир " Студена ". За следващ път следствие на уеб страницата Биволъ разкри, че от язовира непозволено е отклонявана вода за Радомир. Последва сигнал от регионалната шефка и изключителна инспекция на Министерство на околната среда и водите, откъдето обясниха, че отклоняването било позволено единствено при спешна обстановка. Е, става известно, че " повредата " е траяла много време. При инспекцията от екоминистерството откриват, че е липсващ водомерът на ВЕЦ-а, благосъстоятелност на пернишкото ВиК. Принципал на ВиК-то, което стопанисва язовир " Студена ", е Министерство на регионалното развитие. Това не значи, че Министерство на околната среда и водите е " вода ненапита " - то получава всеки месец от ВиК поръчки за водоснабдяване на популацията - за промишлени потребности и за отока на реката. След като разписва графиците за прилагане, значи също е наясно с количествата вода в язовира.

Но министърът на околната среда и водите Нено Димов не бе застигнат от премиерския яд. Димов, някогашен народен представител от ДСБ и зам.-министър на екологията в кабинета " Костов ", зае поста по предложение на " Атака ". Номинация на Сидеровата партия е и министърът на стопанската система Емил Караниколов, чието име някои свързват със покупко-продажби, облагодетелствали депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. На свикания предходната седмица ексклузивен Координационен съвет по водите екоминистърът отклони тематиката за рецесията в Перник в напълно друга посока - към въпроса за възстановяване на публичното водоснабдяване и понижаване на загубите на вода - тематика с отминалост от най-малко десетилетие и в полето на Министерство на регионалното развитие.

А в Перник отново ще са на изсъхнало. Може би би трябвало да помолят Борисов да им пусне една вода.

-------------

Подходил е като съзнателен служител, който би трябвало официално да се регистрира.
Бюрокрация

Какво ще направи Цацаров в антикорупцуонната комисия

От коментар на Екатерина Баксанова и Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Концепцията на претендента за ръководител на КПКОНПИ и сегашен основен прокурор се декларира като " на практика насочени и действително изпълними ограничения, като умишлено в нея отсъства теоретизиране на проблемите на корупцията и на общата методология за предотвратяването ѝ ". След цялостния прочит това уводно изречение ни споделя – отпред на КПКОНПИ ще подсилвам институционално самата комисия, друго не чакайте от мен.

Фотограф: Юлия Лазарова

Именно това е застъпено обширно и изчерпателно в управническите ограничения на претендента. И това е разбираемо – ГЕРБ желаят да вкарат някой, който да поошета къщичката, да тури ред в нравите на домашните служители в КПКОНПИ, да свърши всичко това, което по този начин сполучливо и бодро те твърдяха, че е към този момент факт, а точно - налично работещо институционално средство за битка с корупцията. Ама очевидно не е. И по тази причина, че е неразбираемо какво е КПКОНПИ, към този момент е изписано много. Но оттатък това, очевидно предшественикът не е съумял да трансформира в хомогенна администрация предходната комисия за спор на ползи, остарялата КОНПИ и звената от Сметната палата и ДАНС. Сега се явява подобаващият шеф " Личен състав " и ще успее да вплете в неделимо цяло концептуално неразбираемото нещо. Учудващо е по какъв начин един визионер по дух, който 7 години ръководи прокуратурата и стана действителен водач на две болшинства в два следващи състава на Висш съдебен съвет, не се стимулира да показа нещо по-задълбочено.

Подходил е като съзнателен служител, който би трябвало официално да регистрира една задача (съставянето на концепция) като свършена. Но оттатък осъществяването на задачата, на процедура, липсвацялостна визия за ролята на органа в битката със зависимостите, лобизмаи корупцията в страната, от която да излиза наяве каква е заложената цел, какви са преследваните резултати и по какви критерии постигането им ще бъде измерено. Вместо това виждаме фокус върху ограничения, чиито краен резултат наподобява да е възстановяване организацията на работата на органа, вътрешно преструктуриране и ръководство на човешкия запас. Макар повишението на квалификацията на чиновниците, приемането на нови и актуализирането на остарели методологии да съставляват потребни стъпки към построяването потенциала на Комисията, сами по себе си те са средства, а не цели. А същината на това да бъдат изведени на напред във времето минусите на модела КПКОНПИ, да бъдат оценени и решени, даже с цената на обширно прекрояване на статута и функционалностите, няма да забележим.

Това излиза наяве и от дадената от сегашния основен прокурор " справедлива оценка " на " осъщественото до сегашния миг ". Той прави оценка като " сполучливо и позитивно " не случаи и размери на така наречен " лишаване на нелегално добито имущество ", случаи на разкрити спорове на ползи, реализирана предварителна защита на корупцията и други, а " образуването на единна конструкция на комисията ", признати " подзаконови и вътрешни актове ", основаването и действието на териториалните дирекции и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР