© Юлия Лазарова Бизнесът подкрепя тол системата, но при ясни

...
© Юлия Лазарова Бизнесът подкрепя тол системата, но при ясни
Коментари Харесай

Три месеца преди старта, тол-системата е мистерия за бизнеса

© Юлия Лазарова " Бизнесът поддържа тол системата, само че при ясни правила. " Това обръщение насочи Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи, пред публицисти във вторник.

Ден преди да стартира първия стадий от тестванията на системата за таксуване на тежкотоварни коли, транспортни браншови организация насочиха към страната редица претенции. Сред тях беше облагане единствено на автомагистрали и първокласни пътища, такси, съобразени с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и цялостна бистрота по какъв начин се изразходват парите по построяването на системата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Тол-системата би трябвало да влезе в действие от 16 август тази година, а тестовият ѝ интервал ще е три месеца от 15 май. Все още обаче не са решени съществени въпроси: какъв брой километра от републиканската пътна мрежа ще бъде таксувана, както и кой да е съответният размер на цените. Първоначалните оферти възмутиха сектора, защото таксите бяха извънредно високи, а договарянията започнаха чак на 1 април.

1. По-ясно

Месец след началото на договарянията стана ясно, че бизнесът още няма изясненост нито какъв брой ще заплаща, нито защо.

" Не можем да планираме какъв разход ще имаме след 16 август 2019г ", съобщи Явор Панталеев от Националното съдружие на българските спедитори. " Всяка една фабрика, всеки един търговец има своя бюджет за 2019г. Повечето компании до септември месец към този момент са изготвили бюджета си за 2020г. Те би трябвало да заложат това нарастване на транспортните разноски в своите бюджети. За да се заложат, тези разноски би трябвало да са ясни най-малко шест месеца авансово ", изясни той.

По думите му превозвачите и спедиторите би трябвало да знаят по какъв начин да предоговарят цените със своите сътрудници, а не могат, тъй като не знаят каква ще е крайната такса и по този начин цялата стопанска система не може да се приготви.32
от 100 рамки в страната са инсталирани до момента

2. По-евтино и по-малко

Досегашните оферти на районното министерство не престават да тормозят транспортния отрасъл. Панталеев предвижда шоково повишаване на питателните артикули при препоръчаните в този момент такси.

Йордан Арабаджиев изясни, че организациите желаят моделът да е сходен на немския, който бил съгласуван с брутния вътрешен артикул на глава на популацията. По техни калкулации, за тежкотоварните коли от клас Евро 6 цената е седем стотинки на километър, а за другите категории ще се усилват.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България съобщи, че това е " най-справедливият способ на таксуване на коли ". Той добави обаче, че изказванието на районното министерство, че тол таксите у нас са едни от най-евтините в Европа не е напълно правилно, защото обсегът по проект към този момент е 55% от пътната мрежа, а в Германия да вземем за пример едвам 8% сега. Други образци са Австрия и Словения със надлежно 4% таксувани пътища и Чехия- с 1%.

Освен това България ще таксува освен автомагистрали и първокласни пътища което е нормалната процедура в Европа, само че и второкласната и третокласна пътна мрежа. След като няма обходи и различни пътища, е неприемливо да се вкарва тол системата в толкоз къси периоди, отбелязва Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея по този начин не преносът, а българските компании ще понесат главната тежест.

Транспортните компании желаят картата с издигнатите все още пътни рамки и прилежащото им съоръжение с точни координати на местоположенията им преди стартирането на тестванията. По публична информация на " Капитал " от Националното тол ръководство, сега са инсталирани 32 от 100 рамки в страната.

Проблемът, наименуван администрация

Очаквано, както при всяка рецесия в страната, и тази ще стигне до премиера. Организациите обявиха, че ще изискат среща с Бойко Борисов, до който са адресирали и писмо с претенции.

" Проблемът с администрацията е доста сериозен ", съобщи Милтенова, визирайки хаосът и липсвата на изясненост. " Многократно сме заявявали, че поддържаме тази самодейност на държавното управление, поддържаме дейностите на премиера, до който неименуемо при всеки наш проблем стигаме...Не е обикновено при всеки наш проблем да желаеме среща с премиера ", добави очевидното тя.

Към момента наподобява, че нещата с тол-системата се бавят и в районното министерство, и в пътната организация. Според контракта на обединяването което построява тол системата - австрийската Kapsch - срокът за тестване е шест месеца. В момента обаче се възнамеряват едвам три месеца тестване.

Това подвига риска да се повтори неудачен старт, както беше при електронната винетка при започване на 2019г. Този опит отнесе главите на няколко ръководители на АПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР