© Велко Ангелов В разгара на лятото, преди местни избори

...
© Велко Ангелов В разгара на лятото, преди местни избори
Коментари Харесай

София обяви търг за почистващи фирми за над 430 млн. лв.

© Велко Ангелов В разгара на лятото, преди локални избори София реши да преразпредели бизнеса с почистването на града. Това е най-голямата столична поръчка - над 430 млн. лева с Данък добавена стойност за пет години. Тя се случва без никакво публично разискване по какъв начин да се промени задачата. И на инат на декларираното желание от кмета Йорданка Фандъкова да даде активността на общинската си компания. Която неотдавна се оказа, че в действителност аутсорсва бизнеса си към Румен Гайтански - Вълка. А почистването е най-голямото разходно перо в бюджета на София като отделената единствено за тази година сума е рекордните 205 млн. лева

Договорите със сегашните компании (предимно обединявания на " Титан Апелативен съд " на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви) са за сходна сума като настоящия търг и изтичат през лятото на 2020 година За ранното осъществяване на поръчките има едно пояснение - постоянно те се проточват във времето като предходния път надпреварата продължи съвсем година поради тъжби на разнообразни стадии от процедурата. За почистването на столицата дава отговор зам.-кметът по екология Йоана Христова, която не беше открита за коментар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поръчката - още от същото

София в този момент търси частни реализатори за съвсем цялата си територия, разграничена на седем зони, включващи по няколко административни региона. Кандидатите могат да подадат предложения за най-много две зони. Зона 1 ( " Средец ", " Лозенец ", " Студентски " ) е най-скъпа с планирана стойност 68.4 млн. лева без Данък добавена стойност за период от 5 години. Най-евтина е поддръжката на Зона 5 ( " Банкя ", " Връбница ", " Нови искър " ) - 39.8 млн. лева без Данък добавена стойност.

Към претендентите в сегашната мегапоръчка има финансови условия - оборот за последните три години от сходна активност в размер на от 8 до 13 млн. лева - според от съответната зона. За събирането и превозването на отпадъците претендентите би трябвало да разполагат със профилирана техника и коли (описани в документацията) като те би трябвало да са налични преди подписване на контракта с възложителя и да са оборудвани с онлайн система за следене на маршрута.От обявлението излиза наяве, че генерираният битов боклук на тази територия на Столична община е към 400 хиляди тона, питателните боклуци - 20 хиляди тона, а зелените - 24 хиляди тона.

Оферти се одобряват до 21 август или по-малко от месец, освен това в сърцето на отпускарския сезон, в поръчка за близо половин милиард. Заради късия период надали ще се появят нови играчи.

Кой държи почистването в този момент

В момента обединяването " Титан София център 1 " чисти първа и седма зона, а " Титан София изток 1 " - втора и пета зона. Първият консорциум е сред " Нелсен непорочност " (на " Титан " ) с 60% и " Ай Ес Ви трейд ", обвързвано с Кирил Домусчиев. Във второто влизат " Титан БКС " (собственост на " Титан интернешънъл холдинг " ) с 10% и " Търговски център Тракия " на братята Домусчиеви с 90%.

Зона 3 се поддържа от българското поделение на австрийската " А.С.А ". Тя прави 54% от работата като останалата част от дейностите се извършват от подизпълнители: локалните " Астон сервиз " и " БАКС-99 ", които са в почистването от 2009 година

Зона 4 беше извоювана през 2015 година от консорциум " АЕС-Х Груп ", воден от свързаната с някогашния общински консултант и някогашен началник на общинското сдружение " Чистота " Красимир Арсов компания " АЕС-Х ". Фирмата му поддържаше региона и преди този момент.

Отделно от седемте зони има няколко столични квартала - " Младост ", " Триадица ", " Витоша " и " Овча купел ", чието разчистване беше предоставено през 2017 година с контракти до 2022 година " Младост " и южната част от " Триадица " се поддържат от австрийската компания " Заубермахер " (ЗМБГ), която и преди този момент отговаряше за тях. " Витоша " и " Овча купел " са предоставени на " Консорициум София Юг ", който още веднъж е обвързван с " Титан " и Домусчиеви.

Скандалът с Вълка и " Чистота Искър "

На процедура почистването на столицата, най-скъпата външна услуга, е в ръцете на едни и същи компании от над 10 години. За известно време на този пазар се включи и австрийската " Щрабаг ", която отговаряше за " Красно село " и " Красна поляна ", само че през 2015 година се отхвърли. За двата региона се състезаваха австрийски, полски и български компании. В последна поръчката отиде при обединяването " Грийн партнърс - БКС ", което тогава косвено се свързваше с Румен Гайтански-Вълка. Той дълги години бе монополист в почистването на София с компаниите " Волф 96 ", " Дитц " и " Чистота София ". Връзката към този момент е публична - от декларацията за краен притежател на сдружението излиза наяве, че това е Гайтански.

Изборът на " Грийн Партнърс - БКС " беше обжалван на няколко инстанции и се забави повече от година. И въпреки съдът да отсъди, че класирането е законосъобразно, Столичната община отхвърли да подписа контракт с обединяването. Почистването на " Красна поляна ", " Красно село ", а след това и на " Люлин " беше предоставено непосредствено на общинското " Чистота - Искър ". Решението беше на кмета Йорданка Фандъкова, която призна, че въпреки да й се желае дейностите по почистването на града да се върнат в общината, потенциалът на сдружението е стеснен и проблемите са доста.

Около две години по-късно се разбра, че не " Чистота Искър ", а " Грийн Партнърс " са правили дейностите по сметопочистване с контракти за наем на техника. От финансов доклад на общинската компания за 2018 година стана ясно, че " Грийн Партнърс " са получили съвсем цялата сума, отпускана от общината за поддръжка на кварталите. Ръководството на " Чистота Искър " беше заменено малко преди публично да се разбере за източването на средствата, а казусът беше предаден на прокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР