© Цветелина Николаева Още по темата Олаф Зал: Банките ще

...
© Цветелина Николаева Още по темата Олаф Зал: Банките ще
Коментари Харесай

Deloitte: Пазарът на необслужвани кредити е ЦИЕ е достигнал пика си

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Олаф Зал: Банките ще продадат неприятни заеми за 1 милиарда лева през тази година

Членът на директорския ръб на норвежката B2Holding пред " Капитал "
26 яну 2018
Голямото пречистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за покупател на рекордния портфейл за 460 млн. лева необслужвани потребителски заеми
12 яну 2018
Рекордно разтоварване на 460 млн. лева

Пазарът на неприятни заеми се раздвижва от нахлуване на нападателен състезател и готвена продажба на огромен пакет от ОББ
15 дек 2017
Колекторските компании не са ваксинирани против криза

Анализаторите се тормозят, че някои компании в бранша са съществено надценени
27 ное 2017
Проф. Ийън Рамзи: Личният банкрут оказва помощ на хората да се върнат в стопанската система

Ако няма доверие в институциите, няма да сработи, споделя преподавателят по право от университета в Кент пред " Капитал "
10 ное 2017
Уникредит Булбанк продаде нов пакет неприятни заеми

Купувач на портфейла от 84 млн. евро и този път е " Агенция за събиране на вземания "
7 ное 2017
Новите портфейли от неприятни заеми

Въпреки слабото полугодие прогнозите са за мощно последно тримесечие в продажбата на необслужвани вземания и общо покупко-продажби за 1 милиарда евро
30 юни 2017
По пътя към първия милиард

Раздвижване и съществени растежи за 2017 година са прогнозите за продажбата на корпоративни обезпечени задължения
7 май 2017 Пазарът на необслужвани заеми в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е достигнал пика си, написа Deloitte в свое изследване. През миналата година завършените покупко-продажби с необслужвани заеми са били за 2.3 милиарда евро, а настоящите за 4.9 милиарда евро или общо 7.2 милиарда евро. Предлагането на портфейли от необслужвани заеми е достигнало върха си през 2016 година с над 7 милиарда евро номинална стойност на завършените покупко-продажби в района на ЦИЕ. Като най-активни пазари за ЦИЕ с най-големи размери на продадени портфейли през последните години се сочат Румъния, Унгария, Хърватия, както и Словения.

От неприятни корпоративни задължения към неприятни ипотеки

Докато интензивността в някои региони по продажбата на портфейли с корпоративни необслужвани заеми към този момент е с релативно огромни размери и се чака да продължат да порастват през тази година, на зрелите пазари е евентуално продажбите да се насочат към смесени портфейли и такива с ипотечни необслужвани задължения, показват от Deloitte.

След продажбата на обилни размери от корпоративни необслужвани заеми, в последно време очевидно понижава предлагането на корпоративен дълг в новите портфейли, които се продават. Въпреки, че този тип задължения са най-активно търгувани, част от вложителите са насочили интереса си към портфейли от ипотечни неприятни заеми.

Според прогнозите на Deloitte, поради на пазарните условия в района, както и обстоятелството, че предлагането на корпоративни портфейли понижава, пакетите от жилищни ипотечни заеми стават привлекателни и попадат във вниманието на вложителите. От компанията показват обаче, че този вид задължения всекидневно са мощно фрагментирани и имат географски разнообразна обезпеченост. Обръща се внимание на обстоятелството, че вложителите в този вид необслужвани заеми могат да се изправят пред повече провокации спрямо корпоративните неприятни задължения.

Те изискват подобаващ сътрудник за ръководство на портфейла след придобиването му (в региона на ръководството на недвижими парцели – бел. ред.). Освен това се показва, че при покупката на такива портфейли би трябвало да се обръща внимание на локалната регулаторна и политическа среда, на механизмите за отбрана на потребителите, в това число и схеми за избавяне на длъжниците, които биха могли да имат доста влияние върху портфейла като бъдещо възобновяване.

Къде, какъв брой и какво

Според данните на компанията в района на ЦИЕ ( за интервала 2015-2017 г.) през последната година завършените покупко-продажби са за 2.3 милиарда евро и настоящи покупко-продажби за 4.9 милиарда евро или общо 7.2 милиарда евро. Такъв е бил размерът им и през 2016 година, а през 2015 година пазарът е достигнал размери от 4.3 милиарда евро.

По страни за същия тригодишен интервал максимален е размерът на този пазар в Румъния – за 6.4 милиарда евро, като 2.2 милиарда евро са настоящи към октомври 2017 година На второ място е Унгария с размер от 3.5 милиарда евро (800 млн. евро, от които текущи). България е на седмо място (от 10 страни) със покупко-продажби за 700 млн. евро, от които 200 млн. евро са настоящи.

Най-голям е размерът на продадените корпоративни необслужвани заеми за тригодишния интервал – 8.9 милиарда евро. Смесените портфейли са били за общо 5.2 милиарда евро, а тези от заеми за ползване – 2.2 милиарда евро. Най-малко необслужвани заеми са продадени в сегмента на жилищните ипотечни заеми – 2 милиарда евро.

За България се показва, че до октомври 2017 година няма завършена договорка за необслужвани заеми, единствено за настояща продажба на портфейл под името план " Taurus " с номинална стойност 90 млн. евро. Това е втория огромен портфейл, който Уникредит Булбанк продаде, като договорката беше финализирана при започване на ноември. Портфейлът беше разбъркан.

Миналата година пазарът на необслужвани заеми в България не доближи плануваните размери, като колекторските компании ревизираха упованията си през есента на 2017 година, акцентирайки, че покупко-продажбите с неприятни бизнес заеми няма да доближат посочения 1 милиарда лева Към полугодието препоръчаните и изкупени отговорности на пазара бяха съвсем на половина по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2016 година и доближиха 365.7 млн. лева Към тях се прибави единствено продажбата на портфейла на Униредит Булбанк през ноември. За разлика от предходната тази година за пазара на задължения стартира мощно с ударна продажба на портфейл от 460 млн. лева на ОББ. Това е най-голямата продажба на неприятни задължения на локалния пазар все още. Портфейлът е в кредитирането на семействата – просрочия на потребителски заеми, ипотеки с обезпечения, овърдрафти.

Практиката в бранша е друга - някои банки продават нагъсто и по малко, а други пакетират огромни размери и продават на едро. Данните за годишните резултати на банките демонстрираха, че през последното тримесечие на предходната година банките са съумели да свият каузи на необслужваните заеми в бранша до близо 10% от общия кредитен портфейл от малко над 12% към полугодието. Така в края на годината размерът на неприятните заеми е 8.292 милиарда лева, или 10.2% (при 9.305 милиарда лева и 11.4% дял към края на септември 2017 г.).

Очаквания

Deloitte показват, че вторичният пазар на задължения едвам в този момент стартира да се засилва и упованията са да пораства в идващите години. Румънският пазар на необслужвани задължения е бил първият, който е посочил вторична търговия с портфейли от неприятни задължения, като прогнозите са там да се развие, както и в други страни, които са посочили ранно развиване на пазара на необслужвани заеми.

В България вторична търговия с необслужвани заеми няма към момента. Като цяло за пазара на необслужвани заеми в ЦИЕ упованията са евентуално интензивността му последователно да намалее в идните години и да се развие в средиземноморските страни, привличайки по-значителен инвеститорски интерес. Като евентуални пазари с бъдещо развиване, които досега не са посочили интензивност в района на ЦИЕ се сочат Украйна и Босна и Херцеговина.

Според прогнозата на Deloitte 2018 година ще бъде дейна година на пазара на необслужвани заеми с приключването на няколко настоящи покупко-продажби и няколко нови транзакции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР