© Цветелина Белутова Заради въведеното в страната извънредно положение редица

...
© Цветелина Белутова Заради въведеното в страната извънредно положение редица
Коментари Харесай

Част от оперативните програми са сложени на пауза, по други ще има ускоряване

© Цветелина Белутова Заради въведеното в страната изключително състояние редица европроекти ще бъдат спрени. Всички обществени събития се отсрочват, в случай че не могат да се проведат виртуално. А бенефициентите ще могат да аплайват за отсрочване на периодите по плановете си. Това оповестиха ръководещите органи на множеството оперативни стратегии. Тази мярка ще забави така и така закъснялото асимилиране на средства от оперативни стратегии. Например " Околна среда " е с контрактуван бюджет над 3.2 милиарда лева, само че към днешна дата има едвам 27% изплатени средства.

В същото време оперативните стратегии " Наука и обучение за образован напредък " и " Развитие на човешките запаси " ще играят значима роля в актуалната обстановка в подтекста на отдалеченото обучение на учениците и средства за лекарите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инструкциите

Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е ръководещ орган по оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР), която е с контрактуван бюджет над 2.7 милиарда лева Ведомството позволява краткотрайно прекъсване на периодите за осъществяване по плановете. За задачата бенефициентите би трябвало да подадат стимулирано искане, подкрепено с доказателства, че не могат да извършват действия по даден план. " Докато са спрени плановете, не би трябвало да се извършват никакви действия по тях, тъй като няма да се признаят разноските и ще останат за сметка на бенефициента ", предизвестяват от Министерство на регионалното развитие. Срокът за кандидатстване с планове за енергийна успеваемост на публични и жилищни здания в 28-те дребни общини, както и по мярката за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания, се удължава до 21 април, оповестяват още от ведомството.

Подобна директива дава и екоминистерството, което е ръководещ орган по оперативна стратегия " Околна среда ", по която са водните планове, както и тези за чистотата на въздуха, отпадъците и други

Дейностите по оперативна стратегия " Добро ръководство " като конференции, образования, семинари, конгреси, кръгли маси, работни срещи и други обществени събития, както и визити в други страни могат да не се анулират, в случай че се проведат отдалечено - посредством лъчение онлайн или видеоконференции.

Засега няма обществена информация за промени по оперативна стратегия " Транспорт ", по която се извършват огромни жп планове и автомагистрала " Струма ".

На фокус - обучение и обществени действия

По оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " пък се отпускат спомагателни суми за справяне с актуалното изключително състояние. В рамките на интервенция " Защита на популацията от закани за публичното здраве, породени от пандемични рецесии ", здравното министерство ще получи спомагателни 20 млн. лева Парите ще се употребяват за асортимент и наемане на медицински и немедицински личен състав, както и за спомагателни хонорари на заетите, в това число и осигуровки, персонални и групови защитни средства, нужни за предварителна защита от заразяване с ковид. Транспорт на личния състав сред болничните заведения и до домовете на пациенти под карантина също е позволена активност.

За " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания " ще има още 20 млн. лева, като общините ще могат да наемат спомагателен личен състав, който да пазари за нуждаещите се. По интервенцията ще бъдат поети и разноските за превоз на личния състав от и до домовете на потребителите. Въпросният личен състав ще бъде екипиран с персонални защитни средства и дезинфекциращи препарати.

Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " ще продължи да работи, като се приспособява към отдалеченото образование.

Повече информация може да намерите на www.eufunds.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР