© Цветелина Белутова В началото на ноември официално бе обявено,

...
© Цветелина Белутова В началото на ноември официално бе обявено,
Коментари Харесай

Шестият собственик на БТК

© Цветелина Белутова В началото на ноември публично бе оповестено, че най-големият български телеком БТК ще има нов притежател - районната медийна компания United Group (UG), в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. До последно за оператора се бореха два претендента - другият беше американският фонд Providence Equity Partners. Очаква се договорката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2020 година Цена не е оповестена, само че по информация от пазара продажбата прави оценка българския телеком на 1.2-1.3 милиарда евро, което е седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA). Чрез БТК купувачът, който към този момент оперира във всички страни от някогашна Югославия, ще навлезе и в България. United Group стартира като дребен кабелен оператор, учреден от сръбския предприемач Драган Шолак. През годините минава през серия финансови вложители, като Шолак остава непроменяемо основно лице и миноритарен акционер. От март 2019 година BC Partners влезе като мажоритарен притежател в United Group с малко над 50% дял в договорка, оценяваща групата на 2.6 милиарда евро. Продавачът KKR остана с миноритарен дял, а остатъчна дребна инвестиция има и Европейска банка за възстановяване и развитие. Досегашен притежател на БТК е консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди три години. Продавач беше съветската ВТБ, която влезе във притежание на телекома, защото той беше поръчителство по провиснал от нея мостов заем за предходното му придобиване - от компании, следени от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без опция да бъде обслужван. Тогава след търг за покупател против 330 млн. евро беше определен Viva Telecom (Luxembourg). В него при договорката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за някогашните кредитори. Освен това съветската ВТБ обезпечи и огромна част от дълговото финансиране за договорката - 240 млн. евро. За проектите за развиване на телекома " Капитал " беседва с Никос Статопулос, сътрудник и член на изпълнителния комитет на BC Partners, както и с досегашния главен акционер в БТК - Спас Русев.

Никос Статопулос: Възможно е Vivacom да се трансформира в районен хъб на бизнеса ни

Фотограф: BC Partners
Защо избрахте БТК* за идната си инвестиция?
Vivacom е водещият интегриран телекомуникационен оператор в България и се показва доста мощно, най-много през последните 3 години, като се трансформира от някогашния закрепен монополен оператор във водещ мобилен телеком с високи оценки на удовлетвореността на клиентите и водещи позиции също в широколентовия интернет и платената телевизия. Vivacom се възползва от удобната макроикономическа среда в България и добре вложената инфраструктура и мощния мениджърски екип, които са значими капиталови критерии за United Group и акционерите, в това число и за нас. Придобиването ще удвои размера на UG по-малко от година след нашето нахлуване в групата и доста ще усили диверсификацията по страни и артикули. Освен това ще усили доста европейското наличие на UG.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква е цената на договорката и бихте ли могли да я сравните с други сходни скорошни транзакции?
Не разясняваме цените в покупко-продажби, в които участваме като претендент. Сделката е предмет на нормалните регулаторни утвърждения, в това число антимонополни правила, и чакаме те да бъдат изчистени в точния момент за приключването й през 2020 година

Каква е акционерната конструкция на United Group?
Не мога да дам детайлности, само че мога да кажа, че BC Partners e най-големият акционер с надзорен дял в United Group. След нас е мениджърският екип, воден от създателя Драган Шолак, с миноритарен дял. И по-късно идват другите два акционера с по-малки дялове - фондът KKR и EБВР.

Възможно ли е БТК да стане нещо като районен хъб на бизнеса ви на Балканите?
Да, считам че е допустимо. Имаме доста високо мнение за опциите на Vivacom като извънредно мощен интегриран телекомуникационен оператор в България. И това му дава капацитета освен на вътрешния пазар, само че и районно като част от United Group. Така компанията ще може да се възползва от нашия механически и потребителски опит, както и от наличието.

За какво наличие става въпрос?
Все още е мъчно да се каже, тъй като има толкоз доста и друго наличие. Имаме наличие, което произвеждаме, и такова, което купуваме. Има интернационално наличие, като да вземем за пример мачовете от Шампионската лига. Имаме и локално, което сами развиваме. Може да се опитаме да повторим тази формула и във Vivacom, както и да преценим дали може да пренесем наличното основано наличие в United Group. Но към момента нямаме ясна концепция какво тъкмо ще използваме. Но би трябвало да имате поради, че UG е един от може би едвам двата световни оператора, които освен популяризират наличие, само че и създават и държат такова. И като такава компанията има огромен капацитет за развиване. Другата е Сomcast, която наскоро купи Sky и има същия модел като United Group.

Как планирате да разпространявате това наличие?
Може да използваме платформи на други компании, които да комбинираме. Разполагаме и с най-хубавата технология за гледане на телевизия през личната ни платформа EON.

Какви са вашите проекти за БТК - ребрандиране, нови услуги и така нататък ?
Ще използваме маркетинговите и техническите пълномощия на UG и ще продължим да влагаме доста в инфраструктурата на Vivacom и нейните пакетни услуги за клиентите във всички продуктови сегменти (мобилна и закрепена телефония, широколентов интернет и платена телевизия), с цел да укрепим в допълнение водещите позиции на компанията. UG има заслужена известност във всички страни, в които работи, като предлага най-бързата широколентова връзка, най-качественото наличие, водещите телевизионни технологии от последващо потомство и потребителско съоръжение и най-надеждните артикули за телефония. Това ще бъде нашата цел и в България.

Имате ли към този момент сложена цел за бъдещи вложения - какъв брой планирате да инвестирате и какъв ще бъде главният ви фокус?
Мога да ви кажа, че ще увеличим вложенията на компанията в нейната мобилна и закрепена инфраструктура и потребителско съоръжение оттатък историческите равнища, което е добра вест за българските консуматори.

Какво ноу-хау от другите ви бизнеси в района ще употребявате в българската компания?
BC Partners има дълготраен опит в бранша - водещ кабелен вложител е в Европейски Съюз и Съединени американски щати с доста сполучливи инвестиции през последните 15 години: Unity Media, ComHem, Suddenlink, Cablevision, UG, в този момент Vivacom. Ние сме дейни акционери, които схващат пазара и компанията.

Били ли сте в контакт с чешката капиталова компания PPF за придобиването на дял в българската телевизия bTV?
Не разясняваме пазарни клюки и спекулации.

Какви са дълготрайните ви проекти за БТК? Поставили ли сте си периоди за бъдещо излизане от договорката?
Придобихме UG едвам през март тази година и сме фокусирани върху вложението в бизнеса, с цел да растем още в бъдеще, и по този начин се радваме на присъединението и на Vivacom в нашата платформа. Стратегията ни е да сме дълготрайни мениджъри на фирмите, които притежаваме, по тази причина сме съсредоточени върху увеличение на цената на United Group, и като такива е прекомерно рано да обсъждаме по-дългосрочни проекти. Не можем да приказваме за излизане от собствеността ни.

Какви са приликите и разликите сред българския пазар и останалите страни в района?
Както споделих, телекомуникационният пазар в България е прелъстителен по няколко аргументи - удобната макроикономическа среда и положителната инфраструктура на множеството оператори. Тези са главните взаимно свързани условия за добър телекомуникационен бизнес. Така че Vivacom печели и от двете. Има много прилики с други пазари, на които работим, и по този начин ще можем да ускорим растежа и в идващите години.

BC Partners влага в разнообразни браншове. Наблюдавате ли към този момент закъснение на стопанската система и очаквате ли рецесия?
Не чакам рецесия. Средата не е същата като 2007 година Ако лихвите останат ниски и корпоративните облаги са мощни, може да има единствено закъснение, само че не и рецесия. А забавянето трябваше да се случи от дълго време, само че към момента сме във върховата точка на настоящия цикъл. И когато пристигна спадът от тази върхова точка, съгласно мен няма да е внезапен срив. Въпросът е по кое време ще се случи, а не дали.

Спас Русев: Увеличихме цената на Vivacom от 750 млн. до 1.3 милиарда евро

Фотограф: Цветелина Белутова
Получихте две предложения за БТК - едната от Providence, другата от United Group. Защо избрахте United Group?
Получихме единствено една обвързваща оферта в авансово избрания период - от United Group. След крайната дата беше импортирано и различно предложение. След деликатен разбор на новата оферта и сравнението й с офертата на претендента, който беше спазил разпоредбите на търга, взехме решение да сключим контракт с United Group.

Какво съгласно вас демонстрира договорката за средата в България?
В персонален проект съм същински благополучен. Постигнахме висока оценка на Vivacom от съвсем 1.3 милиарда евро. Тези големи средства се влагат в актив в България и са избор на доверие освен за компанията, само че и за България. Сделката нямаше е допустима без политическата, икономическата и финансовата непоклатимост на страната. Тя отразява упованията на новия вложител за развиването на страната в идващите 5 до 10 години. Показателно е и че финансирането на договорката се води от JP Morgan. Така в нея имаме композиция от компании с извънредно добра известност - BC Partners, който е първокачествен фонд за дялови вложения, подсилен от няколко световни банки. Това е сериозна препоръка за страната като цяло, както и оценка за компанията и мениджмънта й. Отдавна настоявам, че Vivacom е най-успешният и най-печелившият самостоятелен оператор в района – тази договорка го потвърждава! Освен това United Group са стратегически покупател с големи упоритости за развиване в района. Vivacom получава късмет да бъде част от динамично разрастваща се група и както да черпи опит от групата, по този начин и да даде опция за продан и развиване на фрагментите си.

По информация на " Капитал " купувачът United Group е кандидатствал и за Romtelecom и до края на годината ще е ясно дали е определеният покупател. Как това ще се отрази на БТК и бъдещите проекти за развиване?
United Group е най-бързо растящият оператор в района. Има големи упоритости и са доста динамична компания. Най-вероятното й бъдеще ще е обществено листване на европейска борса. Затова считам, че те са стратегически вложител във Vivacom, а не финансов. От години преносът на глас не е единствената активност на телекомите, а те оферират комбинирани услуги. Следващите стъпки ще бъдат комбинацията с финансови сдружения и основаване на наличие. Усилията на United Group през последните години са фокусирани точно в търсенето на тази синергия и надлежно оттова идва ползата им към VIVACOM. Друга наклонност, която прави българската компания забавна, е да имаш общ център за обслужване и ръководство на телекоми от разнообразни страни. Тук Vivacom може да се трансформира в районен хъб на United Group.

Преди три години вие дружно с ВТБ придобихте БТК за 330 млн. евро. Сега продавате при оценка съвсем 1.3 милиарда евро. С каква облага излизате от договорката?
Спомените ви не са правилни. Придобихме VIVACOM за близо 750 млн. евро. Сумата, която цитирате не включва поетите отговорности. Цената от близо 1.3 милиарда евро включва поемането на всички отговорности на Vivacom, тъй че вярното съпоставяне демонстрира, че с моите сътрудници и мениджмънта сме нараснали цената на компанията от 750 млн. до 1.3 милиарда евро.

При тази висока оценка допустимо ли е БТК още веднъж да бъде натоварена със свръхзадължения, както се случи при някои от предходните притежатели на телекома?
Не мисля, че има подобен риск. Доколкото съм осведомен, въпреки това да е напълно въпрос към купувача, техният проект е да емитират облигации на групово равнище.

Вие кандидатствахте и за " Нова телевизия ", с цел да комбинирате тв и телеком услуги. Сега знаете ли дали United Group договарят за дял в bTV?
Нямам информация дали United Group и определеният покупател за bTV - PPF на Петр Келнер, водят договаряния. Но на доктрина има учредения за интерес към сходни активи. От финансова позиция, когато United Group придобие Vivacom и в случай че възнамерява да се листва на борса, медийният бизнес би повишил цената на акциите поради обичайно по-високите оценки в този бранш спрямо телекомите.

Вие персонално бяхте декларирали интерес към покупка на телекоми от групата на Deutsche Telekom в Румъния и Македония. Остава ли годен?
Аз към момента съм един от претендентите за мобилното звено в Румъния. Но има доста огромен късмет продавачът да избра общата оферта за мобилното и закрепеното звено, тъй като въпреки да са две обособени сдружения, те оферират комбинирани услуги и разделянето е мъчно.

А в Македония?
Моите контакти с Deutsche Telekom започнаха около македонския телеком. Това е най-печелившият оператор в районния портфейл на Deutsche Telekom и затова той не беше предпочитан за продажба. Решиха да се освободят първо от по-проблемните си участия, каквото имаха в Албания. Реално процедура за македонския телеком не е стартирана.

Ще участвате ли, когато бъде препоръчан?
Бих се интересувал най-много поради албанската инвестиция. Освен за македонския подобен интерес е логически и към държавния телеком в Косово, защото и на двете места има албанско население.

Какъв е проектът за излизане от албанския телеком?
Ние напълно скоро го придобихме. Сега задачата ни е да го създадем водач и да забележим дали е допустима консолидация с Македония и Косово. Нямаме проекти за излизане.

Планирате ли някаква друга инвестиция в България, откакто продадете БТК?
Да. Имам разнородни хрумвания.

Кои браншове гледате?
Хотели и снабдители на наличие.

*В интервютата " Капитал " употребява названието БТК - сдружението, посредством което компанията работи в България, до момента в който Никос Статопулос и Спас Русев приказват за Vivacom - комерсиалната марка на оператора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР