© Цветелина Белутова Царят е голБорисов кара джип из нивите,

...
© Цветелина Белутова Царят е голБорисов кара джип из нивите,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Борисов кара джип из нивите, защото вече не кара държавата

© Цветелина Белутова Царят е гол

Борисов кара джип из нивите, тъй като към този момент не кара страната

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дойче Веле "

Според Карл Попър, демокрацията е скучна и досадна работа, само че има едно несъмнено преимущество: властта минава от едни ръце в други без принуждение. Можем да продължим това умозаключение в актуалните условия: всяко усилване на демокрацията смалява ролята на силата в структурирането на властта. И противоположното: всяко намаляване на демокрацията укрепва ролята на силата в структурирането на властта. С избирането на Гешев за главпрокурор превратът ще бъде официализиран
Именно с тази причинност се сблъска в последните месеци министър председателят Бойко Борисов. След като години наред оставяше усещането, че работи за намаляване на демокрацията, най-после всичко опря до силата. И се оказа, че силата не е в него.

Борисов кара джип из нивите, тъй като към този момент не кара влака на страната. Други го карат, откакто съумяха да изземат властта от Борисов. Проведоха един тип държавен прелом - изместиха властта от оня, за който народът въпреки всичко е дал своя вот, към хора, за които народът не е дал своя вот. С избирането на Гешев за основен прокурор този прелом просто ще бъде официализиран. Ще стане ясно в чии ръце е властта, тъй като оттова насетне точно той, а не министър председателят, ще издава разпоредби на държавните институции.

Вече година и половина следим по какъв начин министър председателят издава някакво предписание, което обаче не се извършва. И той просто отстъпва. Подкарва джипа из нивите в търсене на колхознички, с които да се снима.

Години наред на Борисов му беше обяснявано: градиш инфраструктурата на тирания, само че няма ти да си диктаторът. Ще те излъгват и други ще яхнат тази инфраструктура. Но Борисов не слушаше и не вярваше. Базисното политическо незнание се оказа по-силно от обикновения инстинкт за самозапазване.

Въпросът е: кой е този, който сега взима властта от Борисов? По метода на аналогиите, това най-вероятно е Движение за права и свободи. По времето на Орешарски тази партия към този момент организира сходна интервенция - да превземе властта от вътрешната страна, а нейни пропагандатори да обикалят София с посланието: " Оттук нататък това е държавно управление единствено на Движение за права и свободи ". Знаем, че от Движение за права и свободи са се обаждали в БНР за свалянето на Великова от ефир. Знаем, че Гешев е кандидатура не на Борисов, а на кръговете към Движение за права и свободи. И знаем, че Движение за права и свободи натрупа финансов запас посредством Българската банка за развиване.

Кой различен? Тъй като Движение за права и свободи има значима роля в службите за сигурност и в прокуратурата (и в две министерства, само че в тази ситуация те не ни интересуват), значи и тези структури попадат в кюпа на превратаджиите. А също по този начин знаем, че тези структури са обвързани с Кремъл - прокурорите даже не крият постоянните си визити за " образование " в Москва.

Близката цел на преврата е явно (очевидно за тези, които са чели Аристотел) олигархията да ръководи без оглед на резултатите от каквито и да било избори. Както и без оглед на каквито и да било закони. Далечната цел: отделяне на България от съюзите на Западния свят и превръщането ѝ в съветски кулоар, свързващ Москва с нейните съдружници в Белград и Будапеща. Тоест, разединение на Балканите от Европа.

---------

Защо газът в България е с 30% по безценен от останалите източноевропейски страни?

Близка чужбина

Бившия ни имперски стопанин безсрамно ни източва

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Арх. Борислав Игнатов: " Основният проблем на " Топлофикация " е, че газа е с 30% по-скъп от останалите източноевропейски страни.

Фотограф: Георги Кожухаров

Аз казуса с цената газа не мога да го реша като кмет, там страната би трябвало да предоговори цените и да реализира диверсификация на доставките. "

Защо газът в България е с 30% по безценен от останалите източноевропейски страни?

Дали тъй като продължаваме да имаме една тръба за доставяне с газ?

Дали тъй като втората тръба, за която следва да платим милиарди ще доставя газ от същия източник?

Дали тъй като непринудено се отхвърляме от над един милиард наказателна клауза на " Газпром " по тази причина, че самоволно ще спре да доставя газ съгласно контракта, който имаме - през Украйна и Румъния?

Дали тъй като " Газпром " продължава да има монопол върху снабдяването на България с газ и надменно продължава да постанова монополни свръхцени върху българската страна?

Както го прави " Лукоил " с практическия си монопол в дистрибуцията на течни горива в България.

Докога ще поносим безочливото източване на българските запаси от някогашния ни имперски стопанин, който продължава да упражнява имперска власт върху нас?

------------

Не е известно и по какъв начин ще се изпълнят декларирани планове на Слави Трифонов.

Vox Populi

Няма такава секретност...

От коментар на Илия Вълков за " Клуб Z "

Антисистемният девиз " Няма такава страна " влезе в процедура на регистрация, шоуто най-сетне става партия. По-големият въпрос е за какво стана без идеологическа рамка, стратегия и декларирана упоритост за ръководство.

Фотограф: Георги Кожухаров

Това, че Слави Трифонов, който се самонарече " инструмент " на суверена, и неговите сценаристи влязоха в управлението на новата политическа мощ, надали е изненада. Защо обаче в управлението й не влязоха тези " качествени " българи, които бяха селектирани в кастинга за политици, извършен от едноименното шоу?

" Аз не съм лаком за власт, аз съм лаком за правдивост ", разгласи Слави Трифонов в слово, за което сподели, че държи да е прочувствено. И натърти, че референдумът от 2016 година е бил " пренебрегнат в ъгъла ".

Само за информация - на референдума отпреди две години бяха заложени три въпроса:

- Да се вкара ли мажоритарна изборна система с безусловно болшинство в два тура?
- Да се направи ли наложително гласуването на избори и референдуми?
- Да се редуцира ли партийната дотация до 1 лев на автентичен глас?

Добре, само че от 2016 година до в този момент изборното законодателство беше променено по два от акцентите на референдума – гласуването е наложително, а партийната дотация беше орязана до 1 лев. Това, че е наложително, не промени изборната интензивност досега – на последните евроизбори даже беше рекордно ниска. А орязването на партийната дотация е на път да докара опозицията и всяка дребна партия с от малко малко по-сериозен електорат до квартален кръжок.

Така от този референдум остава да се извърши единствено и само въвеждането на мажоритарна изборна система. Но даже и да се вкара такава без съществени партийни структури и мрежа от локални организации, мажоритарната система няма да допусне сериозна смяна на политическия терен.

Дори партии като " Няма такава страна " (регистрацията й с това име към момента е под въпрос по мнението на юриста Огнян Герджиков) ще изгубят повече, в сравнение с ще завоюват.

Не е известно и по какъв начин ще се изпълнят други декларирани планове в учредителната декларация на партията, която беше огласена през август, а на 5 октомври не стана и дума за нея.

- понижаване на депутатите от 240 на 120;
- опция за отдалечено електронно гласуване;
- директен избор от жителите на основния прокурор, на омбудсмана, на шефовете на регионалните дирекции и районните ръководства на Министерство на вътрешните работи.

Към този миг всичко звучи като: " Искам, желая ", само че без да се показва по какъв начин тъкмо ще се случи. За доста от тези хрумвания стои съществено прекрояване на Конституцията, само че с това и висока правна просвета, мощен юридически екип, който към този момент е прикрит от редиците на този път забележими сценаристи.

--------
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР